Helsinki-Oslo sa jednim rezervoarom

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Helsinki-Oslo sa jednim rezervoarom

Nakon što je američki bračni par vozeći Passat 2.0 TDI prešao rekordnih 2.617 kilometara bez dosipanja goriva, sličan podvig ponovila su dva Norvežanina u Fordu Mondeo 1.6 TDCi. Iako su sa jednim rezervoarom prešli nešto kraću dostancu od 2.536,4 km, čime su postavili evropski rekord, oni tvrde da su u prosečnoj potrošnji nadmašili Amerikance.

Kada su Knut Wilthil i Henrik Borchgrevink 12. maja u 5 sati ujutro okrenuli ključ za paljenje u Fordu Mondeo sa 1.6-litarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dizel motorom, cilj je bio jasan - automobil bez ikakvog dodavanja goriva treba da pređe put od Helsinkija do Osla ili rastojanje od 2.467 km. Najmanje!

U ponedeljak, 14. maja, u 3.10 sati ujutru, rezervoar u Mondeu u koji je bilo sipano 70,92 litra dizela bio je prazan, a automobil je stigao na poslednju stanicu, 25 km severno od Osla, nakon što je obišao grad sa južne strane.

Putni kompjuter je pokazivao da su prevalili razdaljinu od 2.536,4 km tokom 46 sati putovanja, uz prosečnu potrošnju od 2,79648 litara dizela na 100 km.

Nekoliko stvari se desilo u svetu u poslednjih nekoliko dana u vezi sa rekordima u potrošnji, tako da posada ovog Mondea ne želi da proglasi da je postavila svetski rekord.

”Ono što ipak možemo da tvrdimo bez rezerve je da smo postavili evropski rekord”, rekli su Knut i Henrik, potpuno iscrpljeni nakon što su u automobilu neprekidno proveli gotovo dva dana i dve noći.

Istovremeno, oni dodaju da je svetski rekord koji je postavljen u SAD početkom maja zabeležen sa Passatom koji je imao 2,2 litra više dizel goriva u rezervoaru, kao i da je voženo samo po dnevnoj svetlosti. S obzirom da je Passat prevalio 2.617 km, uz prosečnu potrošnju od 2,8 litara na 100 km, Norvežani zaključuju da su pobedili u prosečnoj potrošnji.

Trasa koju su pratili vodila ih je iz Helsingforsa duž zapadne finske obale do Haparanda, a zatim duž istočne obale Švedske, do Stokholma.

Odatle su se vozili do mesta Udevala na švedskoj zapadnoj obali, a potom do Osla. Na taj način su dobili zadovoljavajuće dugu vožnju i izbegavali korišćenje bilo kakvog trajekta.

”Pokušali smo da postavimo sličan rekord 2011. godine, od Murmanska u Rusiji do Osla, ali su uslovi bili previše teški, sa putevima u delu Rusije prekrivenim kamenjem i kišom kroz veći deo Švedske. Ovaj put su fizički uslovi bili potpuno na našoj strani, što nam je omogućilo da postignemo evropski rekord”, kažu dvojica Norvežana.

Vozili smo aktuelnu generaciju Forda Mondeo.

Pogledajte kako će izgledati novi Ford Mondeo za 2013. godinu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ford Mondeo Econetic, prešao 2536 km sa potrošnjom od 2.796 l/100km

Izvor: Moto.rs, 18.Maj.2012, 10:48

Ovo međutim više nije istina, a najbolji dokaz ove tvrdnje je model Ford Mondeo Econetic, veoma efikasan model za svoju veličinu. Sve to je postignuto ultra efikasnim 1.6L 115ks turbodizel motorom koji donosi brojna unapređenja vezana za ekonomičnost potrošnje goriva. Ovaj model je sada nosilac...

Nastavak na Moto.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.