DRI o javnim nabavkama: Plaćeni i nikad izvedeni radovi

Izvor: Kurir, 27.Nov.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI o javnim nabavkama: Plaćeni i nikad izvedeni radovi

Direktor Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da je to telo, iako do sada nije radilo reviziju svrsishodnosti javnih nabavki, u dosta slučajeva utvrdilo da nije bilo ekonomičnosti i efikasnosti u tim procesima.

Sretenović je, na otvaranju regionalne konferencije o svrsishodnosti javnih nabavki ukazao i da je utvrđeno da mnogi ugovoreni radovi, koji su plaćeni, uopšte nisu izvedeni, ili da oprema nije isporučena.

On je kao primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << naveo beogradsko javno preduzeća Infostan, gde je revizijom utvrđeno da je 2012. godine za novi informacioni sistem plaćeno 188 miliona dinara, a da pojedini delovi tog sistema nikad nisu uključeni, pa se i danas radi na starom.

Sretenović je ukazao i da je Republička direkcija za imovinu, što je utvrđeno revizijom za 2012. godinu, platila 71 milion dinara za informacioni sistem, koji nikad nije isporučen.

On je istakao da su, u mnogim slučajevima revizije, utvrdili da su odgovorna lica u javnim preduzećima i državnim institucijama odobravala radove po najvišoj ponuđenoj ceni, iako je bilo onih koji su to isto nudili osam puta jeftinije.

Mnogi radovi nikada nisu izvršeni, a plaćeni su, rekao je Sretenović.

On je naveo i slučaj kada su u jednoj reviziji utvrdili da je plaćeno 9,6 miliona dinara za nadogradnju informacionog sistema, samo na osnovu naloga odgovornog lica, a ti radovi nikad nisu obavljeni.

Sretenović smatra da je zato potrebno podići nivo kvaliteta pregovaranja kod naručioca tendera, da oni "budu inteligentniji", kao i da je potrebno "ukrupniti" javne nabevke, kako bi se dobio popust na cenu, zbog količine, a da se time ne ugrožava konkurencija.

Direktor Fonda za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ukazala je na činjenicu da se u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji treba biti svestan da se, u oblasti javnih nabavki, ne pregovara samo o Poglavlju 5, nego su sa tim povezana i Poglavlja 8 (zaštita konkurencije) i 23 (pravosuđe).

Do danas nismo uspeli da u praksi obezbedimo da taj algoritam 5-8-23 funkcioniše, još uvek nismo našli rešenje da učinimo efikasnim povezanost sistema javne nabavke-zaštita konkurencije-sudska zaštita, upozorila je Jelinčić.

(N1)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.