CR Tesli: Deaktivirajte auto-pilot, opasan je

Izvor: B92, 15.Jul.2016, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CR Tesli: Deaktivirajte auto-pilot, opasan je

Američka organizacija Consumer Reports (CR), koja od 1936. godine testira i upoređuje proizvode na tržištu SAD, pozvala je kompaniju Tesla Motors da privremeno onemogući funkciju auto-pilota u svojim automobilima, nakon saobraćajne nesreće u Floridi u kojoj je poginuo vozač Modela S.

Osim toga, CR je saopštio da ovaj sistem delimično automatizovane vožnje ne bi trebalo da se naziva "auto-pilotom". Saopštenje je objavljeno nakon nekoliko incidenata i udesa u SAD za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se sumnja da su se dogodili dok su Tesla automobili bili u samovozećem modu, od kojih je jedan imao tragičan ishod.

U tekstu pod nazivom "Teslin auto-pilot: Previše autonomije, prerano", CR navodi da treba preispitati marketinšku upotrebu oznake "auto-pilot" za samovozeću tehnologiju koja se primenjuje u modelima Tesla Motorsa jer ona može da navede korisnike na pogrešan i opasan zaključak da je Model S sposoban za potpuno samostalnu vožnju, bez nadzora osobe koja je za volanom automobila.

Tesla je prilikom lansiranja auto-pilota dao jasno i precizno uputstvo kako se i pod kojim uslovima može korostiti samovozeći mod, uz napomenu da vozač mora da bude spreman da preuzme upravljanje automobilom u svakom trenutku. Međutim, CR smatra da uputstvo može zbuniti vozača, s obzirom da se sistem reklamira kao "samovozeći automobil".

Dodaje se da, iako mnogi proizvođači automobila u svojim modelima koriste neki od sistema za delimično automatizovanu vožnju, Tesla Motors svoju tehnologiju reklamira "agresivnije" od ostalih. CR navodi i da Tesla Motors za sada jedini u uputstvu dozvoljava vozačima da sklone ruke sa volana u "značajno dugom vremenskom periodu" dok je vozilo u samovozećem modu (mada uz izričitu napomenu da ruke moraju da budu neposredno iznad upravljača).

"Na duže staze, tehnologija auto-pilota svakako može povećati bezbednost na putevima, ali trenutno smo veoma zabrinuti da se potrošačima prodaje niz obećanja iza kojih stoji nedovoljno proverena tehnologija", kaže potpredsednica u CR, Laura MacCleery.

Zbog svega navedenog, Consumer Reports poziva Teslu da deaktivira uslugu korišćenja auto-pilota u svojim modelima sve dok se ne izvrše izmene u sistemu koje bi naterale vozače da moraju da drže volan čak i kada je automobil u samovozećem modu. MacCleery kaže da Tesla Motors ima politiku da odbija kritike i sugestije jer, kako tvrde u toj kompaniji, "mi odluke donosimo na temelju podataka dobijenih iz stvarnog sveta, a ne na osnovu nagađanja medija".

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.