BOGATSTVO: Srpska zemlja puna dragulja

Izvor: Kurir, 02.Dec.2015, 05:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOGATSTVO: Srpska zemlja puna dragulja

Nijedna od 11 lokacija bogatih opalom, jaspisom, kalcedonom, ahatom i akvamarinom se ne eksploatiše iako cena ovih juvelirskih sirovina dostiže i 1.000 evra po gramu, u zavisnosti od kvaliteta.

BEOGRAD - Od 150 nalazišta dragog kamenja u Srbiji istraženo je samo 11, ali nijedno od njih se ne eksploatiše iako su istraživanja dokazala da bi to bilo ekonomski isplativo.

Stručnjaci, naime, otkrivaju za Kurir da su domaća ležišta bogata opalom, jaspisom, ahatom i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kalcedonom, čija se cena na tržištu kreće od pet do 250 evra po kilogramu kad je reč o sirovini, dok obrađeni koštaju i do 10 puta više, zavisno od kvaliteta obrade. Najvredniji među njima je ipak akvamarin, plavi i zeleni, čija cena dostiže i do čak 1.000 evra po gramu ukoliko je sirovina kvalitetna.

Mala ulaganja

Profesor Vladimir Simić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu objašnjava da za početak eksploatacije dragog kamena nije potrebno više od 10.000 evra ulaganja, ali tvrdi da je taj posao neisplativ zbog komplikovanih i skupih procedura.

- Da biste započeli eksploataciju 200 tona juvelirskih sirovina, morate da prođete istu proceduru kao za eksploataciju zlata ili drugih ruda od milijardu tona. Da dobijete najobičniji papir potrebne su dve godine. Problem je i što se u pravilnicima nigde ne pominju juvelirske sirovine, pa i oni koji bi hteli da ih eksploatišu nemaju zakonskog osnova da traže dozvolu. Zbog toga u Srbiji ne postoji organizovana eksploatacija dragog kamenja, već se samo pojedinci iz ljubavi bave njihovim sakupljanjem i obradom - kaže Simić. On dodaje da se ne zna kolika je vrednost srpskih ležišta dragulja zbog toga što nisu dovoljno istražena.

Dozvole

ŠTA JE POTREBNO ZA EKSPLOATACIJU

- projekat za istraživanje

- elaborat o rezervama

- studija izvodljivosti

- glavni rudarski projekat

- odobrenje za eksploataciju

- odobrenje za izvođenje rudarskih radova

Problemi

- U Srbiji ne postoji tradicija vrednovanja i obrade dragulja

- Nema tržišta za drago kamenje

- Nemamo sajmove

- Loša zakonska procedura

Aleksandar Antić

VETAR U LEĐA INVESTICIJAMA

Ministar rudarstva Aleksandar Antić izjavio je da Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je juče prezentovao poslanicima, predstavlja „vetar u leđa investicijama u rudarstvu“.

- Zakon daje ozbiljnu garanciju svima koji su hrabri i odlučni da uđu u proces investicija i istraživanja kako bi znali da će, kad u to uđu, doći do toga da dobiju ekspoloataciono pravo - rekao je Antić.

OPAL

Region Šumadije - ležište:

- brdo Glavica u selu Ramaća, 8,5 km od Strugara

- Antina čuka kod Kučeva u istočnioj Srbiji

Boja: različite nijanse zelene i braon boje, kao i šareni svetlozeleni u osnovi sa tamnozelenim i braon nijansama Kosovski region - ležište na planini Goleš

Boja: nekoliko nijansi branon, bela (posebno su atraktivni mlečnobeli), zelena- Prase u nekoliko nijansi, žuta i plavkasta

Cena po kg: 10 do 250 evra

AHAT

Region FruŠka gora - ležište: Kozje brdo

Boja: plavičasta, bela, zelena i žuta

Region Lece-Novo brdo - ležište: Lece

Boja: dominantno bela i plava

Region Šumadije - ležište: Ramaća

Cena po kg: 5 do 40 evra

AMETIST

Region Lece-Novo brdo - ležište:

- Lece

Boja: ljubičasta

Cena po kg: 20  do 80 evra

JASPIS

Region zapadne Morave - ležište:

- Popina kod Vrnjačke Banje

Boja: bela, plava, zelena, šareni crveno-plavi i svetlo-braon

Region FruŠka Gora - ležište:

- Kozje brdo

Boja: narandžasto-beli

Cena po kg: 5 do 40 evra

KALCEDON

Region Fruška gora - ležište: Kozje brdo

Boja: beli, plavičasti, plavo-ljubičasta, žuti

Region Kosova - ležište: Goleš

Boja: narandžasta

Cena po kg: 10 do 250 evra

HRIZOPRAS

Kosovski region - ležište: Goleš

Boja: u rasponu od trava zelene do smaragdno zelene

Cena po kg: 10 do 250 evra

Autor: Slavica Tomčić,Foto: Dragan Kadić

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.