Zlato Amerikancima

Izvor: Glas javnosti, 28.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlato Amerikancima

Propala je još jedna šansa da srpski odbojkaši osvoje Svetsku ligu. U dramatičnom finalu iskusna selekcija SAD demonstrirala je svoju pravu snagu i savladala izabranike Igora Kolakovića rezultatom 1:3 (24: 26, 25:23, 23:25, 25:22). To je treće srebro za naš nacionalni tim, koji je drugo mesto u ovom najelitnijem odbojkaškom takmičenju već osvajao 2003. i 2005. godine.

Već na samom startu meča stekao se utisak da će Amerikanci nametnuti tempo igre. Blokom Pridija osvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << vođstvo od 6:2. Međutim, na drugu pauzu Srbija odlazi sa prednošću - 16:12. „Jenkiji“ sa tri vezana poena stižu do 16:15. Salmon je u tim trenutcima poptuno poremetio prijem Kolakovićevih momaka. Rivali se bolje snalaze na mreži dolaze do prve set lopte. Odmah potom Miljković strahovito „tuče“ iz zone odbrane za izjednačenje - 24:24. Ipak, spretnija i sretnija bila je selekcija SAD koja stiže do 1:0 u setovima.

Egal igra se nastavlja i u drugom setu, a ekipa Novozelanđanina Mek Katkiona odlazi na prvu pauzu minimalnom prednošću. U završnici seta igra se poen po poen, a srpski odbojkaši su imali više živaca.

U trećoj deonici Amerikanci su ničije lopte, na mreži, pretvarali u poene. Lako su „orlovi“ izgubili prednost od 21:20 u završnici. Previše je Grbić, u tom delu igre, „trošio“ Miljkovića, koji je dva puta bio izblokiran i „Jenkiji“ dolaze do set lopte koju i koriste.

SRBIJA - SAD 1:3 (24: 26, 25:23, 23:25, 25:22)

HALA: Ginasio de Marakanzinjo, Rio de Žaneiro. SUDIJE: Sokulu (Turska), Abelmagid (Egipat). GLEDALACA: 5.700.

SRBIJA: Kovačević 9, Bojović , Bjelica 6, Janić 13, Petković , Samardžić , Grbić 5, Nikić 2, Gerić , Miljković 28, Starović , Podraščanin 6,

SAD: Bol 3, Runi , Le 9, Lanborni , Pridi 21, Milar 10, Salmon 13, Hof, Stenli 16, Hansen , Garner 4, Tuzinski.

Vodili smo u četvrtom setu sa 5:2, pa sa 11:7, 15:11 i čak 20:18. A onda je Pridi stao na liniju od devet metara. Dva strahovita servisa i dva dobro postavljena bloka donose Amerikanacima i prvu meč loptu (24:22), koju odmah koriste.

- Ostaje žal što smo igubili finale, ali s druge strane veoma sam srećan igrom koju smo prikazali u Brazilu. Mnogi nisu verovali da ćemo se uopšte plasirati na finalni turnir. Nažalost, napravili smo mnogo grešaka u poslednjem meču - rekao je selektor Srbije Igor Kolaković.

- Amerikanci su bolje odigrali i zasluženo trijumfovali. Ponosan sam na to šta smo sve izdržali tokom celog takmičenja kao i na igru koju smo prikazali - izjavio je kapiten Srbije Nikola Grbić.

Najefikasniji na meču bio je korektor Srbije Ivan Miljković sa 28 osvojenih poena, dok je u redovima SAD najbilji učinak imao Pridi sa 21 uspešnim napadom. Miljković je proglašen za najboljeg poentera, dok je Marko Podraščanin najbolji bloker Svetske lige.  

U borbi za treće mesto Rusi su pobedili petostruke uzastopne osvajače Svetske lige rezultatom 3:1 (25:23, 25:19, 23:25, 25:19)

Koji su to luzerski komentari, ponosan igrom, srecan uprkos porazu? Dosli ste dotle, stigli u finale, drugi su vam eliminisali Brazil, pobedili ste Amere tri dana ranije sa 3:0 i umesto da ugrabite sansu karijere, vi ste srecni i ponosni. Bojim se da sa takvim stavom u Pekingu nece biti nista bolje. Federer je posle pet uzastopnih pobeda na Vimbldonu, plakao kao malo dete sto nije pobedio i sesti put u nizu. Ali, to je Federer.

Pa Djole vidi se da si glup i da se nisi nikad bavio sportom, bar ne nekim ekipnim. Mozda si trenirao bacanje kamena sa ramena i pljuvanje u dalj, ili si bio sampion u guslanju u nekom Donjem odmah pored Gornjeg.

Janic i Podrascanin su bili mala deca kada su Bol, Stenli, Pridi.., igrali odbojku. Da pratis znao bi. Ovo je kruna jedne sjajne americke generacije.

Ozbiljni savezi prave ekipe po ciklusima, tako da ce nasa ekipa da dominira posle OI, jer manje vise svi idu u penziju od Brazilaca, Rusa do tih Amera.

Naravno da je uspeh, oni sa 19, 20, 25 godina osvajaju medalje, a gde si ti care bio u tim godinama.

Uostalom to sve nema veze sa Federerom, niti moze da se povezuje sa bilo kojim pojedinacnim sportom... Niti su oni luzeri...

Hvala Anonimni!

Ovaj Djole je stvarno preterao, a i vidi se da pojma nema sa sportom, nego je izgleda iz nekih politickih voda gde smo mi eto "nebeski narod".

Ja bih jos naveo " NI MANJE ZEMLJE NI VECEG SPORTSKOG USPEHA"!

Pogledaj Djole samo sa kojim smo se to zemljama nasli u zavrsnici svetske lige: Amerika, Rusija, Brazil i mi! Zar treba bilo sta vise da dodam!!!!!!

Ma Djole je 100% u pravu -- "zadovoljan sam igrom i drugim mestom" je stara srpska prica i stara srpska boljka u sportu. A ovaj anonimni se divljacki obrusio na Djoleta jer ne ume da govori bilo kojim jezikom sem vredjanjem. Pa sta i ako je Djole sampion u bacanju kamena s ramena? I zasto bi Djole morao da zna o toj americkoj generaciji? Sta su to oni postigli da bi Djole trebalo da im se divi? Ma ne, bilo je ono "pobedili smo ih sa 3 : 0, sada mozemo s pola snage." Lako cemo itd.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.