Svetski rekord odbojkašica u Nebraski - najveća poseta na ženskom sportskom događaju ikad

Izvor: VOA, 31.Avg.2023, 04:39

Svetski rekord odbojkašica u Nebraski - najveća poseta na ženskom sportskom događaju ikad

Univerzitet Nebraska srušio je svetski rekord kada se radi o najvećoj poseti na jednom ženskom sportskom događaju, pošto je Memorijalni stadion u Linkolnu - na kojem igraju fudbaleri tog univerziteta - u sredu uveče ispunilo 92.003 ljubitelja odbojke. Kornhaskersi, jedan od najslavnijih NCAA timova u ženskoj odbojci, lako su - u tri ubedljiva seta - pobedili državnog rivala iz Omahe, ali je sam ishod meča bio u drugom planu. Pretposlednji dan avgusta u potpunosti je bio posvećen odbojci, sportu koji je neverovatno popularan u u ovoj američkoj saveznoj državi sa manje od dva miliona stranovnika. Prethodni rekord zabeležen je na fudbalskoj utakmici Lige šampiona, kada je prošle godine Barselona pobedila Real Madrid na svom Kamp Nou stadionu pred 91.648 gledalaca. Američki rekord je 90.185, a stajao je od 1999. kada je ženska fudbalska reprezentacija SAD u finalu Svetskog prvenstva pobedila Kinu, u Pasadeni, u Kaliforniji.   Memorijalni stadion u Linkolnu  ima kapacitet od 85.000 za fudbalske utakmice, ali su za ovu priliku postojala mesta na samom terenu. Odbojkaški teren bio je postavljen na severnom delu, na strani na kojoj je uvek fudbalski tim Nebraske. Žurka je počela satima pre glavnog događaja, a za početak uvodne egzibicije između dva univerziteta koja se takmiče u diviziji 2 NCAA, stadion je bio otprilike jednu četvrtinu ispunjen. Polako se taj broj povećavao i dostigao kulminaciju kada su odbojkašice Nebraske i Omahe izašle na zagrevanje.  Uslovi za igru bili su skoro savršeni, 28 stepeni celzijusa, nebo bez oblaka i blag vetar od 6 kilometara na sat.  “Odbojkašice Nebraske su kandidat za titulu šampiona NCAA lige praktično svake godine, a ženska odbojka je u velikoj ekspanziji”, rekao je predsednik NCAA Čarli Bejker za Asošijeted pres na stadionu. “Tako da, kada sve to spojite, dobijete istorijski događaj. Ovo je izuzetan trenutak". Odbojkašice Nebraske odigrale su 306 uzastopnih utakmica pred rasprodataom dvoranom i imale su najveću posetu svake sezone od 2013. godine. Tim je osvojio pet šampionskih titula. Odbojka je nedavno prevazišla košarku kao najmasovniji ženski srednjoškolski sport u SAD, u Nebraski - gde se 7.000 devojčica takmiči u srednjoj školi - odbojka je odavno sport broj jedan.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

92.003 – na ženskoj odbojci! VIDEO

Izvor: B92, 31.Avg.2023

Utakmica odbojkašica univerziteta Linkoln i Omaha u saveznoj američkoj državi Nebraski odigrana je na stadionu za američki fudbal pred 92.003 gledaoca

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.