Izvor: Radio 021, 23.Sep.2019, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Ove nedelje u fokusu će biti Ujedinjene nacije, ali i odluka suda u Madridu o ekshumaciji tela Franciska Franka, odbojka i nauka.

Getty ImagesSve češći i intenzivniji požari mogu biti posledica klimatskih promena

Ove nedelje predsednika Srbije čeka niz sastanaka o Kosovu, a ostatak sveta razgovori o klimatskim promenama, odluka o ekshumaciji Franciska Franka, odbojkaške utakmice i Evropska noć istraživača.

1. Samit o klimatskim promenama
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ugostiće svetske lidere na samitu o klimatskim promenama u Njujorku 23. septembra.

On je pozvao lidere država da na samit dođu sa konkretnim i realnim planovima o tome kako će njihove države ispuniti obaveze preuzete potpisivanjem Pariskom sporazuma 2015. godine.

Mladi u Srbiji i svetu u borbi protiv klimatskih promena: „Vreme nam ističe“ Požari u Amazoniji: Odgovori na deset vaših pitanja

Greta Tunberg, 16-godišnja aktivistkinja iz Švedske, prisustvovaće samitu.

Predsednik Amerike Donald Tramp ne planira da učestvuje.

2. Da li će sud dozvoliti ekshumaciju tela Franciska Franka

Vrhovni sud Španije objaviće u utorak, 24. septembra, odluku o ekshumaciji tela diktatora Franciska Franka koji je vladao Španijom od 1936. godine do smrti 1975.

Socijalisti koji su na vlasti u Španiji, žele da se Frankovo telo prebaci iz mauzoleja na groblje u blizini Madrina gde bi bio sahranjen pored supruge.

Getty Images

Mauzolej mnogi vide kao spomenik fašistima.

Aj Karmela, No pasaran, dve Španije i Jugosloveni Španija na putu da ukloni Frankove ostatke

Frankova porodica, međutim, u više navrata je stopirala planove Vlade. Za Frankove potomke - pored mauzoleja - jedino prihvatljivo mesto na koje može biti preneto njegovo telo je kripta unutar katedrale u Madridu. Iz Vlade su već saopštili da to neće biti moguće.

Socijalisti žele da mauzolej pretvore u spomenik žrtvama rata u kom je stradalo oko pola miliona ljudi.

3. Vučić u Ujedinjenim nacijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Njujork u kom će se 26. septembra obratiti Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čije 74. zasedanje počinje dva dana ranije.

Fonet

Generalnoj skupštini obratiće se i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predstavnik Bosne i Hercegovine, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Slovenije Marjan Šarec.

Vučić će tokom boravka u Njujorku imati niz sastanaka, a glavna tačka njegove agende su odnosi Beograda i Prištine, saopšteno je iz službe sa saradnju sa medijima.

Kakav je bio Đinđićev, a kakav Rugovin plan za Kosovo Kosovska sećanja povezana strahom

On će se u Njujorku susresti sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom, vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom, predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, između ostalih.

4. Finalne utakmice Evropskog prvenstva u odbojci

Odbojkaši Srbije igraće protiv reprezentacije Ukrajine utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u utorak 24. septembra u Belgiji.

MARCO BERTORELLO/AFP/Getty ImagesAleksandar Atanasijević i Marko Podraščanin

Polufinalne utakmice igraće se u četvrtak i petak, a finale je zakazano za nedelju.

Ključ za medalju - kontinuitet Da, četvrto mesto je veliki uspeh 5. Evropska noć istraživača u 29 gradova u Srbiji

Evropska noć istraživača održava se u petak, 27. septembra u 27 zemalja. U Srbiji će ova manifestacija biti održana u 29 gradova, što je najveći broj do sada, navodi se na sajtu organizatora.

Posetioci će moći da se upoznaju sa robotima , saznaju kako se arhitekte bore protiv klimatskih promena, učestvuju u hemijskim eksperimentima , vide stare astronomske instrumente uz pomoć kojih su otkrivene brojne tajne svemira i da se upoznaju sa naučnicima.

Cilj Evropske noći nauka je da nauku približi građanima i deci.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Izvor: B92, 23.Sep.2019

Ove nedelje u fokusu će biti Ujedinjene nacije, ali i odluka suda u Madridu o ekshumaciji tela Fransiska Franka, odbojka i nauka.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.