POTRESNA ISPOVEST U JUTARNJEM, MAJKA MALE LENE TVRDI: Drug iz odeljenja udarao je u glavu pa je dobila šlog (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Nov.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTRESNA ISPOVEST U JUTARNJEM, MAJKA MALE LENE TVRDI: Drug iz odeljenja udarao je u glavu pa je dobila šlog (VIDEO)

Lena je bila zdrava devojčica, odličan đak, trenirala je odbojku i pevala u horu. Sve do jedne tuče u petom razredu. Zbog koje je, ispostaviće se, doživela moždani udar koji je ostavio posledice - fizičke i psihičke.

Lena danas ima invaliditet desne ruke, ne može da drži olovku i prati nastavu jer ima poteškoće sa pažnjom i koncentracijom, ne može više da ide ni na odbojku.

Njena majka Milica Sretenović u ispovesti za Nedeljnik i jutarnji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << program TV Prve govorila je o problemu u kojem se našla porodica zbog vršnjačkog nasilja, o svakodnevnoj borbi da Leni bude bolje, a zašto je odlučila da priča o svemu kaže: “Svako treba da zna šta jedna tuča u školi može da izazove i šta vršnjačko nasilje može da donese. Desilo se mom detetu, moglo je da se desi nekom drugom detetu. Još ne mogu da prihvatim da Lena ima teško oštećenje mozga.”

Ta jedna tuča na školskom odmoru promenila je život ove porodice. Proteklih godinu dana traje Lenin oporavak koji još nije završen.

- Doktori u Kragujevcu su najpre mislili da je ona imala nešto urođeno, ali sve analize koje smo uradili kasnije, pokazuju da je moždani udar nastao kao posledica udarca, čak je jedan doktor to i napisao. Radili smo angiografiju koja je pokazala da je pogođena glavna arterija na mozgu što je izazvalo šlog. Lena je imala jako tešku ishemiju, cela desna strana tela joj je bila paralisana - priča Milca Sretenović.

Posle tuče, škola jeste prijavila nasilje, ali ne i važnu činjenicu - da je devojčica doživela infarkt mozga. Lena se vratila u školu, ali nema odgovarajuću podršku, smatra majka.

- Škola ništa nije uradila da pomogne Leni. To je neka nadmenost kao da je moje dete napravilo nešto, kao da sam ja kriva. Od početka ove školske godine niko je nije zvao na rođendan, ni u šetnju. Razredna nije upitala kako je - priča Milica Sretenović.

Do tuče između Lene, tada učenice petog razreda, i dečaka iz njenog razreda došlo je 22. oktobra prošle godine u osnovnoj školi “Stanislav Sremčević” u Kragujevcu. Međutim, Lenina majka kaže da je upozoravala razrednu na zadirkivanja i uvrede, ali da je pravovremena reakcija izostala. "Razredna je rekla: 'Važi, rešićemo', ali sve je ostalo na tome".

Gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, Milica Sretenović, Lenina mama, rekla je da su između njena ćerke i dečaka Lazara uglavnom bile čarke, ali da se ona žalila razrednoj mesec dana ranije, ali da joj je razredna rekla "važi, rešićemo" ali da je sve ostalo na tome.

- Lena je rekla da joj Lazar priča da je debela, da joj gura ranac, udara. Ja to nisam shvatala ozbiljno da zovem roditelje, već sam pozvala rasrednu. Nemam ništa napismeno, rekla je da će obratiti pažnju - priča Lenina majka.

Kako je dodala, tri dana pre incidenta, Lena je došla kući sa pocepanim džemperom, koji joj je napravio drugi dečak.

- Ja okrenem razrednu, gde mi je ona rekla da je Lena sedela mirna, ne bi se to desilo. Tražila sam da roditelju dođu, i da vidimo zašto je to uradio - priča Milica koja se u tim trenucima osećala potpuno nemoćno.

A onda, posle tri dana, razredna je pozvala Milicu, i uzdišući je rekla da su se Lazar i Lena potukli:

- Dolazim u školu, njegov otac koji je bio moj školski drug 8 godina takođe. Vidim Lena uplakana, razredna pita - zašto ste se potukli", gde je on rekao "zato što smo ludi" - objašnjava majka, koja kaže da se to dešavalo u učionici, za vreme malog odmora, da su vrata bila zatvorena, i da dok je nastavnik pio kafu, nije bilo nikoga u hodniku.

Lazar je Lenu, prema rečima njene majke, gađao punom flašicom vode, pesnicama je više puta udario, od čega nekoliko puta i u glavu.

- Dolazi druga devojčica i kaže da je Lazar prevrnuo svima rančeve u učionici, a za to vreme njegov otac ćuti. Sledeći čas su imali francuski, ali sam ja odlučila da odvedem nju kući. Razredna je rekla da pišemo izjavu, i da će i jednom i drugom smanjiti ocenu iz vladanja. Mislim da se nije ni raspitala šta se tačno desilo - priča Lenina majka.

Kako dalje priča Milica, one su došle kući, Lenu je bolela glave, pa joj je rekla da lezi i odmori, pa će videti šta će dalje. "Počela je da povraća, dobila facijalis, oduzele su joj se desna ruka i noga"

Lenina majka je tužila školu i roditelje dečaka koji je udario.

- Kada sam se vratila počela je da povraća, ja sam pomislila potres mozga. Odvedem je u bolnicu, ona dobija facijalis, desna ruka i noga oduzeti, skener cist, a nama ništa nije jasno. Tada se pojavio i Lenin otac, sa kim ne živimo, ali zajedno odgajamo decu - kaže majka.

Ona dodaje da ima četiri ćerke, od kojih je jedna dete sa posebnim potrebama.

Nakon toga, prema Miličinim rečima, pošto je skener bio čist, rekli su da ćemo videti ujutru i da ostaje u bolnici.

- Ona je nastavila da povraća do četiri ujutru, facijalis totalni sa desne strane i onda je predložen kontrolni skener u kome se pojavila tačka, a prekosutra već šlog, gde je transportovana hitno za Beograd - objašnjava Lenina majka i dodaje da su joj odradili slikanje krvnih sudova, gde je objašnjeno da je pogođena glavna arterija, koja vrši sve funkcije u mozgu.

Sumnjali su lekari, prema rečima Milice, da je možda imala urođeno, te da je udarac izazvao šlog.

- Lekar je napisao da na osnovu svih ispitivanja nema ništa stečeno, već da je to posledica udaraca, jer nije bio jedan, već očigledno više - priča Milica.

TV Prva je pokušala da razgovara sa direktorom, pedagogom i psihologom škole.

- Direktor nije želeo pred kameru, ali je rekao da oni ne žele o ovom slučaju da pričaju javno, već samo na sudu, s obzirom na to da je u toku sudski proces posle majčine tužbe protiv škole i roditelja dečaka koji je udario Lenu. Takođe kontaktirana je i porodica dečaka, ali je majka rekla da ne želi javno bilo šta da komentariše, jer joj je tako savetovao advokat - ispričala je reporterka TV Prve.

Dodala je da je i ranije, kako pričaju drugi roditelji, bilo incidenata u školi.

- Nezvanično smo saznali od roditelja da su pojedina deca ispisivala iz škole, jer nisu hteli da trpe vršnjačko naselje druge dece. Pitali smo direktora za to, ali nam je rekao da je "ispisivanje iz škole normalno, da je škola velika, sa preko 1.000 đaka, te da su sitni sukobi i čarke mogući" - ispričala je reporterka.

- Moje dete je na lečenju sebi htelo da odseče ruku, uzima lekove za šizofreniju da joj se ne bi tresla ruka, kaže Lenina majka Milica. Lenina majka je ispričala da je razredna zvala kada je Lena bila u bolnici, ali da direktor nije pozvao nijednom.

- Izveštaj škole ne postoji, čak, oni su preduzeli meru da kazne dečaka, ali ga je njegova mama ispisala dva dana kasnije. Lena sa psiholozima nije pričala, ali su oni, od privatnih psihologa gde vodim Lenu, tražili da uzmem izveštaj i odnesem u školu da taj psiholog pročita - priča Milica i dodaje da je Lena išla na privatne terapije, u banje, bazene, da prima lek za šizofreniju, da bi smirila ruku, a ne zato što je šizofrena.

Ti nevoljni pokretni se slabo leče, i prema rečima Lenine majke, devojčici će verovatno ostati posledice za ceo život. Ide u školu, ali provede u njoj dva ili tri časa, a zbog oštećenja je morala da nauči da piše levom rukom.

- Ja pokrećem sudski postupak jer je ostala invalid za ceo zivot zbog odgovornosti škole i roditelja dečaka. Takođe, dobijam povratne informacije da je škola preduzela sve mere i čula sam da su roditelji rekli da je Lena kriva, a da Lazar nije - priča Milica.

Pripremno ročište zakazano je za 5. decembar.

- Ne mogu razumeti kako je Lena kriva. Oni se prosto svi sad brane, ja to razumem, ali ja neću da stanem jer želim da pravdu isteram na čistac, jer je bilo zdrava, pevala u horu, trenirala a sada izgleda ovako kako izgleda - priča Milica .

Dečakova majka, prema rečima Milice, je pozvala nju kada je Lena bila u bolnici, i da je došla jednom da je obiđe, a da od kako je stigla tužba, više nije bila.

- Lena je sada kod iste razredne. Pitali su me zašto, e sad ovako. Svako bi ispisao dete, međutim ja pratim njeno psihičko stanje koje je bitno, imala je velike traume, u banji je htela da odseče ruku, i pomišljala je na sve i svašta, zbog lekova, verovatno. Pričala je te da jedva čeka u školu, pa da neće i da je baš briga. Ako promeni ambijent, a navikla je na tu decu, može biti problem -priča Milica.

Otišla je, priča dalje Milica, kod psihologa, gde je ona predlagala da Lena može ići u IJUP sistemu, odnosno smanjenom gradivu. Statistika pokazuje da polovina dece doživi vršnjačko nasilje, te da dve trećine od toga su fizičko, a da u 85 odsto slučajeva, žrtvi nasilja niko nije pomogao.

Udruženje "Drug nije meta" jedino je udruženje u Srbiji koje u fokusu rada ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Kroz mnogobrojne aktivnosti udruženje je uključilo hiljade učenika i nastavnika, a na njihovom sajtu možete zakazati besplatnu radionicu, pronaći savete i brojne korisne informacije.
Pogledaj vesti o: Odbojka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.