Ženski fudbal u Rusiji: nepredvidivo, profesionalno, seksi

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženski fudbal u Rusiji: nepredvidivo, profesionalno, seksi

16.07.2011. -

Svetski šampionat je pokazao: planeta počinje da ludi za ženskim fudbalom. Osećaj je takav da se ceo svet preokrenuo – čini se da je vreme da muškarci idu na porodiljsko bolovanje i uče azbuku s decom u parku. A žene – da izlaze na bojno polje. FIFA i UEFA u programima razvoja za sledeće godine, vrlo insistiraju na ženskom fudbalu: činovnicima je jasno da u mnogim zemljama ovaj sport može zauzeti vodeće pozicije.

U Rusiji ženski fudbal >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << takođe napreduje. Naš dopisnik se u to uverio posetivši utakmicu vodećeg domaćeg tima „Ruskinja" iz podmoskovskog grada Krasnoarmejska protiv njegovog principijelnog suparnika, kluba „Zvezda 2005" iz Perma.

Primetni su svi atributi ozbiljne igre: navijačke grupe s bubnjevima, pištaljkama i skandiranjem parola. Muškarci komentarišu prilike za gol i glasno traže „crveni" za „faul poslednje nade" protiv „Ruskinje" koja napada. Upečatljivi deka s glasom televizijskog komentatora viče „Čvršće, odbrana!" „Čvršće" – basom viče njegovu unuk. Za Krasnoarmejsk od 25 hiljada stanovnika utakmica „Ruskinje" je porodični praznik. Ovde, u samoj zoni stadiona, mame šetaju decu u kolicima, a dečica, stojeći na ivici polja, naglas zavide vršnjacima, koji dodaju lopte igračima. „Ruskinja" na polju dominira i daje tri nebranjena gola, što joj omogućava da se učvrsti na vrhu tabele na turniru.

Pošto su glavna fudbalska publika ipak muškarci, objašnjavamo: da, devojke u „Ruskinji" su vrlo zgodne i to raznorazne. „Jače" su, što je i logično. Prefinjene u veznom redu. U napadu dominiraju atletski građene. Uostalom, nema nikakvog strogog sistema i niko se neće začuditi ako vidi minijaturnu plavušu kako daje gol.

U glavnoj ligi ruskog ženskog prvenstva učestvuje osam ekipa – i favorit je ovde „Ruskinja": za sedam godina klub je tri puta bio šampion Rusije, isto toliko puta – dobitnik srebrne nagrade, pet puta je osvajao kup Rusije. U inostranstvu su uspesi „Ruskinje" skromniji – devojke su stizale samo do četvrt finala Kupa UEFA.

Pritom je projekat stopostotno „donatorski": čak je i ulaz na utakmice „Ruskinje" slobodan. Vlasnik kluba, poslanik Državne dume i predsednik komiteta RFS (ruski fudbalski savez) za razvoj ženskog fudbala Dmitrij Sablin jednostavno voli ovaj sport i veruje u njegovu budućnost, - kaže izvršni direktor kluba „Ruskinja" Svetlana Žuravljova. Zahvaljujući ovoj podršci klub sprovodi solidan rad na selekciji u Rusiji i u inostranstvu (u „Ruskinji" igraju legionari iz Rumunije i JAR), a takođe bira najtalentovanije devojčice iz kluba olimpijske rezerve.

Imamo najbolju infrastrukturu u Evropi: nigde nema takve baze, takvih uslova, koji su stvoreni samo za žensku ekipu, - kaže Svetlana Žuravljova, - „Ruskinja" je jedinstvena po tome što smo mi „same za sebe" – nema sportske organizacije „Ruskinja", nema muškog tima „Rus", dok se mnogi evropski i ruski ženski klubovi osnivaju na bazi muških.

„Ruskinja" je poznati brend, a nacionalna ženska reprezentacija, avaj, zasad ne može da dohvati zvezde s neba. Šta mislite, koji je razlog za to? I koliko su vaše sportistkinje zastupljene u timu broj 1?

U toku poslednjih nekoliko godina u sastav ruske reprezentacije je ulazilo 10-13 fudbalerki „Ruskinje", odnosno naša ekipa je bila osnova reprezentacije. Međutim, nažalost, u poslednje vreme glavni tim ima slab trenerski štab, to je problem ruskog fudbala uopšte. Trenere treba učiti, a kod nas čovek očas posla završi školovanje i u džepu skoro da ima „PRO" kategoriju. Dok u Evropi, da bi se dobila visoka kategorije, čovek treba da uči praktično svakodnevno šest godina, da istovremeno trenira decu, da stiče iskustvo.

Zanimljivo je kako se odvija život fudbalerki van stadiona, jer svaki sportista je u izvesnoj meri „biljka iz staklene bašte""

Ipak, sportistkinje, bilo da su to gimnastičarke, plivačice ili fudbalerke, žive jedinstvenim životom: to su strog režim, stalne pripreme, izostanci iz škole. One su prilično ograničene u druženju s vršnjakinjama i nisu toliko socijalizovane. Međutim, tendencija u svetskom sportu je takva da što je devojka svestranije razvijena, što kvalitetnije obrazovanje stiče, tim su bolji njeni rezultati na sportskom terenu. „Ruskinje" vole da čitaju i slušaju muziku, imaju stranice u socijalnim mrežama, idemo u pozorište, organizujemo dobrotvorne akcije u dečjim domovima. I naravno, one se udaju i rađaju decu, - nastavlja Svetlana Žuravljova, - da, možda kasnije od onih koje se ne bave sportom. Evo, 22. jula imamo još jednu svadbu. Nadežda Harčenko iz veznog reda se udaje. Istina, u ovo vreme je pozvana na pripreme, u okviru priprema za Univerzijadu u Kini. Međutim, Nadežda neće ići na pripreme – doći će na Univerzijadu odmah posle svadbe.

Naše devojke ni po čemu ne zaostaju u lepoti i šarmu za istom onom Marijom Šarapovom ili Anastasijom Miskinom, - kaže naša sagovornica. Da bi to istakla, „Ruskinja" je nedavno organizovala snimanje fotografija u kupaćim kostimima, koje je izazvalo naglu poplavu muškaraca iz celog sveta ispred ekrana monitora. Navešćemo reči jednog engleskog navijača povodom jedne od fotografija: „Ne bih odbio da me napadne ona poslednja s desne strane." Uzgred rečeno, kadrove s ovog snimanja možete videti na našem sajtu – serbian.ruvr.ru.

Po zapažanjima izvršnog direktora „Ruskinje" Svetlane Žuravljove posle pojave ovih fotografija na internetu broj navijača na tribinama se udvostručio. Ženski fudbal je pre svega seksi, - ističe ona.

Dugo godina smo radili na tome da „otkopleksiramo" svaku devojku. Mnoge su se jednostavno stidele – odrasle su u dvorištu, tamo su s dečacima naučile da igraju fudbal i osećale su se" kao dečaci. Jednom sam došla u svlačionicu kod naših fudbalerki i objavila da spremamo snimanje fotografija. Ponuđene su različite varijante - večernje haljine, svakodnevna odeća, kupaći kostimi" Praktično, pola tima je pristalo na kupaće kostime! Pozvale smo ozbiljne fotografe i stiliste, tako da su devojke iz procesa izvukle ogromno zadovoljstvo, bez obzira na to što je snimanje bilo organizovano pet sati po povratku s utakmice u gostima.

Ima novih sportova u kojima se žene takmiče ravnopravno s muškarcima. Recimo, odbojka, s izvesnim opaskama – košarka. A ženski fudbal i danas mnogima izgleda kao nešto neprirodno. Da, nemamo zasad Roberta Karlosa i Vejna Runija u ženskom fudbalu.

Moguće je i treba da se poredimo s muškim fudbalom, - tvrdi Svetlana Žuravljova, - mi čak u mnogome igramo spektakularnije od muškaraca. Ženski fudbal je pametniji, pored toga što je ponekad nelogičan. On je kao žena – uvek zagonetka. U ženskom fudbalu je sve mnogo otvorenije i poštenije – i u igri, i u transferima, dok je muški fudbal jako korumpiran. Kod nas toga nema i nadamo se da do doga nikad nećemo doći, - kaže u zaključku naša sagovornica.

Kako je saopštila Svetlana Žuravljova, radu na mestu tehničkog direktora „Ruskinje" pristupa poznati stručnjak Farid Benstiti, koji je ove godine ženski FK „Lion" doveo do pobede u Ligi šampiona. To znači da je krasnoarmejska „Ruskinja" ozbiljno spremna da osvaja Evropu.

table#album td { text-align: center; width: 50%; }table#album a, table#album img { border-width: 0px; }

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.