Za šta UEFA tereti saveze Srbije i Albanije?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za šta UEFA tereti saveze Srbije i Albanije?

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je večeras da će pokrenuti disciplinski postupak protiv fudbalskih saveza Srbije i Albanije zbog incidenata na utakmici u Beogradu i da će disciplinsko telo UEFA taj predmet razmatrati 23. oktobra.

Kako se navodi u saopštenju, protiv Fudbalskog saveza Albanije postupak će biti pokrenut zato što su albanski igrači odbili da igraju i zbog prikazivanja nedozvoljenog transparenta.

Fudbalskom savezu Srbije stavlja se na teret >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lansiranje ili ubacivanje pirotehničkih sredstava i projektila, nasilje u publici, ulazak navijača u teren, manjkava organizacije utakmice i upotreba lasera.

Portparol Uefe Pedro Pinto najavio je ranije danas pokretanje disciplinskog postupka i rekao da će srpski i albanski Savez imati rok do sledeće srede da odgovore na optužbe.

Blater i Platini: Fudbal ne sme da se koristi u političke svrhe

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Jozef Blater osudio je incidente na prekinutoj utakmici između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Evropskom prvenstvo i poručio da fudbal ne sme da se koristi u političke svrhe.

"Fudbal nikada ne sme da se koristi u političke svrhe. Snažno osuđujem sve što se desilo na utakmici", napisao je Blater na svom Tviter profilu.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je pred kraj prvog poluvremena pri rezultatu 0:0, nakon što se iznad terena na stadionu Partizana pojavio leteći objekat sa zastavom tzv. Velike Albanije, posle čega su usledili incidenti.

Delegat Hari Bin izjavio je da će odluku o sudbini meča doneti Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije (UEFA).

Platini osudio političku pozadinu incidenta

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini rekao je danas da je duboko rastužen događajima u Beogradu prošle noći, kada je dron sa zastavom velike Albanije koji je leteo iznad stadiona Partizana izazvao incidente i prekid meča kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije.

"Fudbal bi trebalo da zbližava ljude i politika ne bi trebalo da se meša u naš sport", preneo je Platinijevu izjavu na Tviteru portparol UEFA Pedro Pinto.

Platini je u toj izjavi takođe, nazvao događaje u Beogradu "neoprostivim".

Udovičić: Treba sačekati odluku UEFA

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić izjavio je danas da žali što je incident na utakmici fudbalskih reprezentacija Srbije i Albanije pokvario jedan lep sportski događaj, navodeći da ne želi da prejudicira da li bi i kakve sankcije Srbija mogla da snosi zbog upada navijača na teren.

"Meni je žao što je jedan takav politički događaj pokvario fenomenalnu sliku koja je trebalo da prođe Evropom", rekao je Udovičić agenciji Beta.

Na pitanje da li bi Srbija mogla da trpi posledice zbog upada navijača na teren, među kojima je bio i Ivan Bogdanov, koji je ranije osuđivan za nasilje, Udovičić je rekao da ne može da prejudicira odluke Uefe i Fife i da nagađa šta će presuditi.

"Prvo da čujemo presudu, a onda da komentarišemo", rekao je Udovičić, navodeći da nije informisan o tome ko su pojedinci koji su izašli na teren tokom utakmice, nakon čega je ona prekinuta.

On je precizirao da je "cela grupa (navijača) ušla" i da ne želi da izdvaja pojedince.

"Želim da zahvalim svima koji su ostali pribrani i koji nisu podlegli atmosferi koja je bila u tom trenutku, i dokazali da je Srbija spremna da se menja", istakao je Udovičić.

Pravilnik: Albanci grubo prekršili Član 14 o propagandi

Evropska fudbalska unija (UEFA) još nije saopštila kada će moguće očekivati epilog prekinute utakmice između Srbije i Albanije u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, ali je gotovo izvesno da su moguća samo četiri scenarija.

Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodeli pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za "zelenim stolom" pripiše gostima u slučaju da se utvrdi da je Srbija, kao domaćin odgovorna za incidente.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je poslednja četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

Ključna stavka u ovom slučaju biće izveštaj delegata utakmice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izveštača UEFA.

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Đenovi na meču protiv Italije.

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je "zabranjena politička propaganda i bilo koje izražavanje sličnih stavova", a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

Srbija kao domaćin i organizator utakmice će odgovarati zbog utrčavanja navijača na teren, paljenja baklji i ubacivanja tvrdih predmeta.

"Independent": UEFA snosi deo odgovornosti

Britanski list "Independent" ocenio je danas da je za incident na utakmici kvalifikacija za prvenstvo Evrope između Srbije i Albanije, isprovociran puštanjem drona sa zastavom velike Albanije, delimično odgovorna i Evropska fudbalska unija (UEFA).

Britanski list ističe da je UEFA, uprkos toga što je znala za postojanje političkih tenzija između Srbije i Albanije, ove dve zemlje stavila u istu grupu kvalifikacija.

"UEFA je zabranila albanskim navijačima da prisustvuju utakmici, a ranije je dozvolila da Srbija i Albanija budu u istoj grupi kvalifikacija, uprkos dugogodišnjim političkim tenzijama između ove dve zemlje. Srbi i Albanci su inače, dva entiteta koja učestvuju u sporu oko Kosova", podseća "Independent".

UEFA je uoči određivanja kvalifikaiconih grupa za EP 2016. razdvojila zbog političkih tenzija Jermeniju i Azerbejdža, kao i Šspaniju i Gibraltar, dok su Rusija i Gruzija prostale da budu u istoj grupi.

Maravić: Albanci perfidni, nadam se pravičnoj odluci UEFA

Dugogodišnji funkcioner Evropske fudbalske unije (UEFA) Dušan Maravić rekao je danas da očekuje oštru kaznu za reprezentaciju Albanije, jer je smišljeno došla u Beograd da napravi incident.

Maravić smatra da bi u tom slučaju utakmica trebalo da bude registrovana službenim rezultatom 3:0 za Srbiju.

"Ovo je teška politička provokacija, do sada neviđena u istoriji evropskog fudbala, doći i uraditi tako nešto u gostima prevazilazi sve moguće mere. To je politička stvar i moraće da bude sankcionisana, nadam se sa 3:0 u korist naše reprezentacije, jer su smišljeno išli da organizuje sve ono", rekao je Maravić Tanjugu.

On je dodao da je domaćin uradio sve kako bi utakmica prošla bez incidenata.

"Sa naše strane je urađeno sve da nikome ne fali dlaka sa glave. Biće i tu kazni, bačeno je nekoliko petardi, uletelo je nekoliko navijača u teren, ali to može da se razume, posle svega što se desilo. Imam utisak da su ovde uvučeni svetski političari. Albanci su se pokazali perfidni i pokvareni, kakvi su uvek i bili. Zloupotrebili su dobrotu i gostoprimstvo Srba", rekao je Maravić.

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde nije mogao da kaže kada bi UEFA mogla da donese zvaničnu odluku.

"Teško je reći, već pet godina nisam u tom telu i preko medija pratim šta se dešava. Čelnici UEFA će imati sve relevantne podatke već danas, tu će biti televizijski snimci i dodatni izveštaji svih organa. Nadam se pravičnoj odluci iz Niona", poručio je Maravić.

Koloskov: Albanci napravili provokaciju

Počasni predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vjačeslav Koloskov ocenio je danas da je UEFA napravila grešku kada je u istu grupu na Evropskom fudbalskom prvenstvu stavila reprezentacije Srbije i Albanije.

Po njegovoj oceni, albanska strana je napravila provokaciju na jučerašnjem meču.

"Verovatno da je trebalo osigurati se, i staviti ih u različite grupe, za svaki slučaj. Ipak, situacija je komplikovana. Meč se odvijao u Srbiji, ali su provokaciju napravili Albanci", rekao je Koloskov, prenosi R-sport.

Ocenio je da će verovatno biti kažnjene obe ekipe, dodajući da je teško proceniti kakva će kazna biti.

Hisaj i Beriša: Ličilo je na ratnu zonu

Fudbaleri Albanije Elseid Hisaj i Etrit Beriša rekli su danas da je meč njihove reprezentacije i Srbije ličio na ratnu zonu.

"Ono što se dogodilo juče bilo je neočekivano. Takve utakmice visokog rizika ne treba da se igraju na stadionu bez zaštite. Bilo je neverovatno videti huligana ispred sebe tokom utakmice, a da nikog nema da te brani. Ja sam dobro, ali svi smo tužni zbog onoga što se dogodilo", rekao je Hisaj za italijanske medije.

"Pre utakmice smo znali da će nas cela nacija gledati u tom veoma važnom meču... Atmosfera je ličila na ratnu zonu", rekao je Beriša.

Evropska fudbalska unija (Uefa) bi u četvrtak trebalo da donese odluku povodom prekida susreta na stadionu Partizana u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.


Pogledaj vesti o: Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Blater osudio zastavu Velike Albanije

Izvor: Mondo, 15.Okt.2014

"Fudbal nikada ne bi smeo da služi za slanje političkih poruka", poručio je predsednik FIFA na svom Twitter profilu...Foto: MN Press..Iako će o svemu što se događalo tokom utakmice Srbija - Albanija odlučivati UEFA, svoje mišljenje, doduše šturo i kratko, dao je prvi čovek FIFA, Sep Blater...On...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.