Za nacionalističke ispade se ne prazne stadioni

Izvor: Politika, 16.Avg.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nacionalističke ispade se ne prazne stadioni

Zbog uvreda na nacionalnoj osnovi na meču s Novim Pazarom, Partizanu preti kazna od opomene do igranja utakmica 30 kilometara od Humske. – Maksimalna novčana kazna milion dinara

Novi fudbalski šampionat Srbije počeo je problemima i na terenu i na tribinama. Na utakmici između prvaka Partizana i debitanta Novog Pazara navijači oba tima su se nesportski ponašali – vređali jedni druge na nacionalnoj osnovi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Zbog toga je, po prijavi delegata, Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije suspendovala stadion u Humskoj i pokrenula postupke protiv oba kluba.

Komesar za bezbednost Zajednice superligaša Svetislav Radosavljević, inače delegata na ovoj utakmici, objasnio nam je zašto ne može da priča o dešavanjima na stadionu Partizana:

– Postupak je u toku i zbog toga ne smem da dajem nikakve izjave.

Predsednik Disciplinske komisije FSS Slobodan Pajović ne želi da prejudicira odluke ovog organa, pa nam je kazao samo ono što može dok je postupak u toku:

– Dobili smo izveštaj delegata i na osnovu njega procenili da do donošenja odluke suspendujemo stadion Partizana i pokrenemo postupke protiv oba kluba zbog ponašanja njihovih navijača. Uzećemo izjave i ostalih službenih lica sa utakmice, utvrditi činjenice i doneti adekvatnu odluku.

Novi Disciplinski pravilnik za slučajeve vređanja na nacionalnoj osnovi predviđa sledeće kazne: opomenu, uslovnu, novčanu (od 500.000 do milion dinara), zabranu igranja sa publikom (od meseca do godinu dana), zabranu igranja na određenom stadionu i igranje na igralištu udaljenom najmanje 30 kilometara. Moguća je i kombinovana kazna. Na primer: novčana i uslovna, recimo, ako se prekršaj ponovi u roku dve godine klub će biti kažnjen s dve utakmice igranja bez publike…

– Odluka će biti doneta pre nego što Partizan bude igrao naredni meč kod kuće – kazao je Pajović.

Propisima nije predviđeno da glavni sudija prekine utakmicu zbog ovakvog incidenta. To ne može da učini ni delegat, jer jedino glavni delilac pravde ima pravo da u određenim situacijama prekine meč. Nezvanično saznajemo:

– Na svaki način nastoji se da se susret odigra. Izuzetak je samo kada je ugrožena bezbednost igrača, službenih lica ili gledalaca.

Četvorostruki uzastopni šampion idućeg vikenda gostuje u Užicu, a u trećem kolu 28. avgusta dočekaće gradskog rivala OFK Beograd. Dakle, Disciplinska komisija FSS morala bi ovaj slučaj da okonča najkasnije sredinom naredne nedelje.

Ukoliko proceni da navijanje nije sportsko, glavni sudija može na kratko da prekine utakmicu, pa i da zatraži pražnjenje tribina ili njihovog dela. Uobičajeno je da se u takvim situacijama publika najpre upozori preko razglasa, a ako se izgredi ponove da se u dogovoru arbitra s delegatom i predstavnicima policije eventualno isprazni deo ili cele tribine. Nažalost, kod nas za verbalni delikt propisima nije predviđeno pražnjenje stadiona, već jedino kada je ugrožena bezbednost nekog od aktera utakmice (igrača, službenih lica ili gledalaca).

Đ. Smiljanić

-----------------------------------------------------------

Klubovi nemoćni

U ovakvim slučajevima klubovi su takoreći nemoćni. Jedino što mogu da urade jeste da u razgovorima zamole vođe navijača da ne čine ništa što bi dovelo do kažnjavanja kluba. Međutim, klubovi su po propisima odgovorni za ponašanje gledalaca, naročito onih s klupskim obeležjima.

-----------------------------------------------------------

Prekid zbog jedne petarde

Upotreba pirotehničkih sredstava odavno je zabranjeno na fudbalskim stadionima. Međutim, kod nas se ona konstantno koriste, uprkos upozorenjima i kaznama i to naročito na utakmicama naših najboljih klubova Crvene zvezde i Partizana. Primera radi, u Švedskoj je prvenstveni meč trajno prekinut, jer je bačena jedna petarda. Na stadionima u Ljutice Bogdana i Humskoj tokom utakmice iskoristi se čitav arsenal pirotehnike, a klubovi prođu samo s niskim novčanim kaznama. Nažalost, na nekim našim duelima prošle sezone bilo je upotrebljeno i po nekoliko stotina topovskih udara, dimnih bombi, petardi, baklji…

Đ. S.

-----------------------------------------------------------------

U Partizanu ne očekuju oštru kaznu

Za vreme dok je Zvezdan Terzić bio predsednik Saveza posle nereda u Novom Pazaru na jednoj prvenstvenoj utakmici, kada su domaći navijači na nacionalnoj osnovi vređali protivničke igrače, najpre im je izrečena kazna od 12 utakmica bez publike, da bi nakon žalbe kazna bila prepolovljena. Šta će biti sada posle vređanja na nacionalnoj osnovi na meču u Humskoj. Kakva kazna čeka „crno-bele”?

Po saznanjima koje imamo, u Partizanu očekuju da će im biti izrečena opomena i najviše jedan meč bez prisustva navijača, najverovatnije 28. avgusta protiv OFK Beograda, a da u slučaju istog ispada dobiju mnogo žešću kazna.

Kažu da predsedniku Partizana Draganu Đuriću nije bilo ni malo prijatno za vreme meča s Novim Pazarom. Zna se da klub iz Humske ima prijateljske odnose s tim superligašem, da mu je u neku ruku pomogao prilikom odlučivanja ko će igrati u društvu najboljih, da ti izvanredni odnosi postoje od ranije i zato sada ističu u Partizanu da to ne može da pokvari jedna grupica nekulturnih mladića, kojoj očigledno u prvom planu nije važna sama utakmica već želja za samoisticanjem.

Još jedan problem stoji šampionu kao mač nad glavom. Nije tajna da se na južnoj tribini, gde su najvatrenije pristalice, pojavila još jedna grupa od oko stotinak momaka, koja želi da preuzme primat. Pretpostavlja se da su upravo oni vinovnici nemilih događaja s poslednjeg prvenstvenog meča s Novim Pazarom.

Ne tako davno Partizanov vodeći dvojac Zečević – Bjeković je nakon godina saradnje odlučio da prekine sve veze s vođama navijača. Kada su prestali da im daju novac i neke druge usluge, navijači su se okrenuli protiv njih, ušli u otvoreni rat i na kraju uspeli u svojoj nameri. Da li se naši fudbalski rukovodioci u velikim klubovima plaše navijača? Naravno, ima i toga…

D. Todorović

objavljeno: 17.08.2011
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.