Valjevci u akciji za duži život

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevci u akciji za duži život

Valjevski kardiolog Stojan Babić pet godina je istraživao kako fizička aktivnost utiče na kvalitet i dužinu života. Jedan od zaključaka je da aktivne osobe žive znatno duže od neaktivnih.
Ivan Milosavljević, advokat iz Valjeva, fudbal je aktivno igrao do svoje pedesetdruge godine. Već tri decenije njime se bavi rekreativno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
„U igri sa loptom vi imate neslućena zadovoljstva", kaže Dragan Popović, mašinski inženjer iz Valjeva. Dodaje da je prisutno i emocionalno pražnjenje, jer je i napadač i odbrambeni izrač. „Osim nadmetanja sa protivnikom, nadmećete se i sa sobom samim da izdržite taj tempo", kaže Dragan Popović,
Pedest minuta fizičke aktivnosti tri puta nedeljno optimum je za zdrav i dug život. Valjevski kardiolog Stojan Babić i pukovnik u penziji Miro Radić posvećeni su trčanju.
„Džogiramo kad god ugrabimo trenutak", kaže Miro Radić, pukovnik u penziji. „To dobro dođe da se razradi organizam, da se malo izbace toksini, a s druge strane, korisno je u svakom slučaju i zbog fizičke kondicije i zbog zdravlja srca", dodaje on.
Doktor Babić objavio je više od 30 stručnih radova. Za studiju „Fizička aktivnost, kvalitet i dužina života" pet godina pratio je pacijente koji su imali infarkt miokarda.
„Povoljno deluje kod kardiovaskularnih bolesti, smanjuje morbiditet obolevanja i mortalitet. Znači, i oni koji su, recimo, oboleli od šloga i od infarkta, ako su fizički aktivni, onda se smanjuje i smrtnost. Važno je da ta fizička aktivnost bude svakodnevna, progresivna, kontinuirana i doživotna", kaže dr Stojan Babić.
Prema istraživanjima, fizičkom aktivnošću smanjuje se rizik od dijabetesa, malignih oboljenja, depresija, one su prevencija i za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest. Rekreativci u trećem dobu jednostavno kažu: to je kultura življenja.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.