VREMEPLOV: Platio svojoj zemlji nastup na KAN, jedini Afrikanac koji je osvojio Zlatnu loptu! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 20.Avg.2015, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREMEPLOV: Platio svojoj zemlji nastup na KAN, jedini Afrikanac koji je osvojio Zlatnu loptu! (FOTO) (VIDEO)

On je u svojoj zemlji simbol uspeha i inspiracija mnogim dečacima koji igrajući fudbal nameravaju da poput njega pobegnu iz siromaštva. Dolaskom u Evropu napravio je put svojim sunarodnicima do velikih evropskih klubova. Jedini igrač afričkog porekla koji je osvojio Zlatnu loptu – Žorž Vea

Rođen je u Liberiji, kao mali, izgubio je oba roditelja, pa je odrastao sa bakom. U fudbalu je video jedinu mogućnost da izađe iz širomaštva. >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs <<

Prve fudbalske korake načinio u domovini. Međutim, igrama u kamerunskom Toner Jaundeu skrenuo je pažnju na sebe. Godina prekretnice u njegovoj fudbalskoj karijeri je 1988. godina, kada ga je Arsen Venger dovodi u redove Monaka, to mu ujedno biva i prva evropska stanica i početak jedne velike fudbalske ere.
Odmah je eksplodirao na evropskoj sceni, za Monako je odigrao 115 utakmica i postigao 47 golova. Nakon tri sezone seli se na “Park Prinčeva”, oblači dres PSŽ-a, za koji je odigrao 96 utakmica i postigao 32 gola. Parižane napušta sa trofejom francuskog prvenstva i titulom najboljeg strelca Lige šampiona za sezonu 1994/95.  


Zatim se 1995. godine seli na apeninsko poluostrvo, oblači dres Milana, gde iste godine osvaja tri velika priznanja: Zlatnu loptu, Afrički igrač godine i najbolji fudbaler godine u Evropi. 
U Milanu je postigao jedan od najboljih golova ikada. Bilo je to protiv Verone na “San siru”, 8. septembra 1996. godine.

Iste godine, te 1996. pored toga što je pokazao kolika je fudbalska, pokazao je i svoju ljudsku velićinu, tako što je platio opremu za ceo tim i pokrio sve putne troškove, kako bi reprezentacija Liberije mogla da zaigra na Afričkom kupu nacija 1996. godine.

Podsetimo, nakon Milana, Vea je imao kratke epizode na ostrvu u dresu Čelsija i Mančester sitija, nosio je dres francuskog Marseja, da bi karijeru završio 2003. godine u arapskom Al Džaziriju.

Nakon fudbalske karijere, upustio se u političke vode, u borbi protiv siromaštva, kako bi pokušao da iskoreni ovu veoma zastupljenu pojavu na afričkom kontinentu.
Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta
The post VREMEPLOV: Platio svojoj zemlji nastup na KAN, jedini Afrikanac koji je osvojio Zlatnu loptu! (FOTO) (VIDEO) appeared first on HotSport - Sportske vesti na jednom mestu i uvek na vreme.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na HotSport.rs...






Povezane vesti

VREMEPLOV: U čitavoj karijeri ON nije dobio NIJEDAN jedini karton i jedini je Englez sa Zlatnom kopačkom na SP! (FOTO) (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 21.Avg.2015, 12:48

Da fudbal može da se igra kao da ne postoje žuti i crveni karton, pokazao nam je, čuveni engleski napadač, koji u svojoj 16-godišnjoj karijeri nije dobio ni jedan jedini karton – Geri Linker. . . U fudbalskoj karijeri nosio dres: Lestera, Evertona, Totenhema, Barselone i Nagoje. Najviše uspeha...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.