VIRTUOZ NA TERENU I U KAFANI: Poslednji fudbalski boem

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 10:34

VIRTUOZ NA TERENU I U KAFANI: Poslednji fudbalski boem

Nikada neće biti zaboravljen.

Prošlo je 15 godina od kako nas je napustio jedan od najboljih i najkontroverznijih fudbalera svih vremena Džordž Best. Umro sa 59 godina, posle duge i teške borbe sa bolestima uzrokovananih preteranim konzumiranjem alkohola. Sa bubamarom je mogao sve što poželi, ali najveća ljubav su mu bile žene i piće i to je glavni razlog preranog odlaska. Živeo je punim plućima i ostaće upamćen kao virtuoz na terenu, ali i u kafani.

Džordž >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Best je rođen u Belfastu 22. maja 1946. Sa samo 17 leta došao je u Mančester junajted za koji je odigrao 460 utakmica, dok je protivničke mreže tresao 180 puta. Detinjstvo u Belfastu i borba za prava Iraca u tom gradu, najviše je doprinela da ceo život bude buntovnik sa ili bez razloga. Bio je nizak (171 cm), ali u fudbalu mu ništa nije bilo strano. Igrao je odlično sa oba noge, driblinzima je izluđivao protivnike, a kada je imao svoj dan bio je potpuno nezaustavljiv.

Vrhunac karijere je doživeo 1968. godine kada je Mančester junajted na Vembliju u finalu Kupa šampiona pobedio Benfiku sa 4:1 posle produžetak. Te godine je bio najbolji strelac u Engleskoj, a proglašen je i za najboljeg fudbalera u Evropi. Međutim, o njemu će najbolje svedočiti reči Mata Bezbija, tvorca Mančesterovih beba posle meča u Lisabonu 1965.

Inter i Real su na pozicijama tri i četiri Grupe B Lige šampiona, pa su i jednima i drugima bodovi preko potrebni večeras (21.00) u Milanu. Pre 20 dana Real je u Madridu slavio sa 3:2, a sada je kvota na keca 2,35, na iks 3,40, a na dvojku 3,00, dok je na GG3+ 1,75. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Inter - Real Madrid.

- Igrali smo protiv Benfike u Lisabonu. Bio je to za nas meč godine. Benfika je imala velike igrače - Euzebija, Kolunja, Augusta... Mi smo se dogovorili pre meča da igramo oprezno i zatvoreno. Međutim, čim je počela utakmica Best se dočepao lopte i odjurio pred Benfikin gol. Uzalud smo vikali sa klupe, ljutili se i tražili da igra po dogovoru. Počela je da nas hvata panika. Tada je Best uzeo loptu i nanizao celu odbranu Benfike. On je to malo kasnije opet ponovio i opet savladao protivničkog golmana. Učinio je to i treći put, ali nije hteo da postigne on pogodak, već je sačekao Konelija i rekao mu "Hajde sada ti pocepaj mrežu" i tako je bilo - govorio je tada Bezbi o Džordži boju, a iz ovog je jasno zbog čega su navijači Mančester junajteda obožavali Besta, čak daleko više nego Bobija Čarltona.

Fudbal je igrao do 1984. (karijeru je završio u Toberner junajtedu), ali po odlsku iz Mančestera kada je imao 27 leta sve je bilo neozbiljno. Za reprezentaciju Severne Irske je odigrao samo 37 mečevae mogao bi, ali tu stvarno nije bilo prostora da se uradi nešto više. Problema sa zakonom je imao i za vreme aktivnog igranja. Ipak, po završetku karijere se potpuno predao alkoholu i završio je čak i u zatvoru. Tri godine pre smrti uspešno mu je izvršena transplatacija jetre, ali ni to nije bio dovoljan razlog da ostavi alkohol i to mu je došlo glave. Bio je boem u svakom smislu. Živeo je za provod u pabu i nadasve je obožavao žene. Dva puta je stao na "ludi kamen", a iza sebe je ostavio sina Kaluma koji danas ima 43 godine.

Najbolji fudbaleri se dele u dve grupe. Prvu čine momci koji vode sportski život, dok drugu grupu predvode igrači poput Džordži boja, Maradone i Romarija, kojima poroci nisu strani. Kada je ušao u šestu deceniju, Best se i dalje ponašao kao mladić. Uvek je bio okružen ženama (najčešće manekenkama), ali za to je bilo poterbno para, pa je došao i do bankrota. Prodao je čak i trofej za njboljeg igrača Evrope, ali ni tih 277.700 dolara mu nije dugo potrajalo.

Best možda nije bio najbolji fudbaler, ali svi koji su ga gledali kađu da je bio svojevrsni ugođaj gledati ga. Iz njegovog odnosa prema životu jasno je da je mogao biti samo Srbin ili Irac. Više se ne rađaju takvi igrači. Otišao je kao najveći fudbalski boem, ali legenda od njemu će ostati zauvek.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.