Ulaganje u fudbal? Ne isplati se

Izvor: B92, 08.Jan.2014, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulaganje u fudbal? Ne isplati se

Njujork, London -- Milijarderi iz celog sveta jednu od svojih "igračaka" često nalaze u najjačim fudbalskim ligama, ali istraživanja pokazuju da se ulaganje u fudbal ne isplati.

Kako prenosi "Kvarc", bogataši sebi mogu da priušte gubitke, ali ozbiljni investitori sa namerom da zarade bi trebalo da pogledaju grafikone koji pokazuju učinak akcija fudbalskih ekipa - većina njih je imala prilično traljavih nekoliko godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Uspesi ekipa se ne preslikavaju uvek na cene akcija, a američki analitičari navode plastičan primer Mančester junajteda - uprkos slabijim rezultatima posle odlaska legendarnog trenera Aleksa Fergusona i dalje je dobro čitati finansijske izveštaje "đavola".

Na drugoj strani, Roma je jedno vreme bila tim sa najboljim rezultatima u ovoj sezoni, ali niz bez poraza nije bio razlog za skok akcija, već glasine da je jedan milijarder iz Kine spremio veliki novac za kupovinu "vučice".

Benfika i Porto takođe dobro stoje na berzi, imaju dobre rezultate, ali su pali za čak 50 odsto u poslednje tri godine.

Kako piše "Kvarc", zbog takvih podataka, ogromnih fluktuacija, sigurnosti samo u akcijama najvećih giganata, ali i finansijske krize u svetskom fudbalu, još neko vreme bi trebalo preskakati ozbiljno ulaganje u akcije klubova.

Inače, u 2013. godini najbolje rezultate i skok vrednosti iznad proseka na berzi imali su Roma, Benfika, Porto, Seltik, Arhus, Borusija Dortmund, Ajaks i Kopenhagen.

Od "velikih" su kakvom-takvom plusu bili još samo Junajted, Lacio i Juventus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.