UAE nisu Peščani majmuni!

Izvor: B92, 15.Okt.2012, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"UAE nisu Peščani majmuni!"

Fudbalska asocijacija UAE zatražila je zvanično izvinjenje od Azijske fudbalske konfederacije zbog rasističke uvrede.

Na zvaničnom sajtu konfederacije reprezentacija zalivske zemlje nazvana je "Peščanim majmunima" (Sand Monkeys).

Taj nadimak AFC je upotrebila u opisu prijateljske utakmice između UAE i Uzbekistana, odigrane u petak. Konfederacija se u međuvremenu izvinila i obrisala sporni nadimak sa sajta. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Izražavamo snažno nezadovoljstvo zbog pogrešnog nadimka na sajtu AFC”, izjavio je generalni sekretar FA UAE Jusuf Abdulah.

Ono što se dogodilo je neprihvatljivo, pokazatelj je velikog nepoštovanja. Dokaz je rasističkih stavova koji su isplivali na površinu”, kaže Abdulah i dodaje da njegova asocijacija “zadržava pravo da dodatno deluje, ne bi li sprečila takvo neodgovorno rasističko ponašanje”.

U saopštenju AFC navodi se da se radilo o nehotičnoj zabuni u redakciji koja uređuje sajt.

Naš urednik naveo je pogrešno ime koje je pročitao na jednoj popularnoj internet enciklopediji”, dodaje se u saopštenju AFC

Čim smo shvatili grešku, izbrisali smo pogrešni nadimak. Žao nam je ako smo na taj način povredili osećanja čelnika FA UAE i navijača te reprezentacije”.

Pravi nadimak reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata je Al-Abjad, u prevodu “beli”, zbog boje dresova koje nose.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Usledilo izvinjenje za "Peščane majmune"

Izvor: Sportske.net, 15.Okt.2012

Fudbalska asocijacija UAE zatražila je zvanično izvinjenje od Azijske fudbalske konfederacije zbog rasističke uvrede što su ovi i učinili nazvavši celu situaciju "nesporazumom".

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.