U JEZIVOM ODRONU STENE STIGLE NEKOLIKO METARA DO ŠKOLSKE ZGRADE: Apokaliptični prizori prikazuju i krhotine veličine fudbalske lopte!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 18:30

U JEZIVOM ODRONU STENE STIGLE NEKOLIKO METARA DO ŠKOLSKE ZGRADE: Apokaliptični prizori prikazuju i krhotine veličine fudbalske lopte!

Geolozi su očekivali da će u Brincu skliznuti dva miliona kubnih metara stena.

Došlo je do odrona stenja koji su vlasti Švajcarske dugo očekivale, kada su se ogromne stene srušile niz padinu Alpa i zadržale se na svega nekoliko metara ispred školske zgrade u naselju Brinc, na nadmorskoj visini od 1.100 metara.

Meštani su ranije evakuisani, a nadležni su preduzeli sve mere predostrožnosti.

Prema rečima portparola opštine Albula, kojoj pripada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Brinc, Kristijana Gartmana, put iznad naselja zatrpan je stenama u visini od nekoliko metara. Kako prenose mediji, opštinski krizni tim sastao se dva puta u toku noči i u zoru dao prve procene.

- Brinc je imao mnogo sreće. U ovom trenutku ne pretpostavljamo da je bilo štete - rekao je Gartman. On je dodao da će u toku dana helikopterske ekipe proveriti da li su stambeni objekti i crkva u Briencu zaista u potpunosti pošteđeni.

Geolozi su očekivali da će u Brincu skliznuti dva miliona kubnih metara stena, 20 puta više nego u Tirolu, ali još uvek nije moguće proceniti koja kolilčina se odronila.

- U takvim događajima, ponekad se stenje razbijaju jedne od druge, a ima i krhotina veličine fudbalske lopte. One mogu da prilikom odrona polete i na stotine metara u vazduh i oštete prozorska stakla ili druge delove zgrada - rekao je Gartman.

FAZ podseća da se Brinc nalazi u kantonu Graubinden, na oko 25 kilometara vazdušne linije jugozapadno od Davosa, i zatvoren je nedeljama. Za razliku od nedavnog klizišta u Tirolu u Austriji, klimatske promene nisu pokretač odrona u Briencu, navodi list i dodaje da je pre reč o topljenju permafrosta, leda koji zadržava stene na velikim visinama.

Prema rečima stručnjaka, planina iznad Brienca je bila u pokretu hiljadama godina, i da su se ove nedelje stenske mase kretale brzinom od 40 metara dnevno, te je na proleće odlučeno da 84 stanovnika tog naselja bude evakuisano na sigurno.

Dodaje se da fotografije od pre i nakon odrona pokauju ogromne promene u pejzažu, pa tako fotografije snimljene danas prikazuju selo prekriveno sivim stenjem.

'- Takođe je još uvek nejasno da li će kamenje nastaviti da klizi prema selu. Trenutno pretpostavljamo da ovo, nažalost, nije sve. Shodno tome, ne može se predvideti kada bi ljudi mogli da se vrate u naselje - rekao je Gartman.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.