Torino obeležava 60-godišnjicu tragedije Superga

Izvor: RTS, 01.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Torino obeležava 60-godišnjicu tragedije Superga

Italijanski fudbalski klub Torino bori se ove sezone za opstanak u Seriji A, što nije veliko iznenađenje za navijače tog kluba, ali ove godine ispadanje iz prve lige bilo bi veoma bolno. U ponedeljak se navršava 60 godina od tragedije Superga, posle koje je Torino, ali i cela država ostala bez jednog od najboljih fudbalskih timova u istoriji italijanskog fudbala.

Avion koji je prevozio fudbalere Torina iz Lisabona, sa prijateljske utakmice protiv Benfike, srušio se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 4. maja 1949. godine u 17.05 na brdu iznad Torina Superga zbog loših vremenskih uslova. U nesreći je poginula 31 osoba, uključujući i 18 fudbalera i dva trenera kluba.

Stanovnici Torina bili su očajni, više od 500.000 ljudi je na dan sahrana izašlo na ulice kako bi odali poslednju počast poginulima.

"Dobro se sećam tragedije, mislim da se svi moji vršnjaci dobro sećaju gde su bili i šta su radili kada su čuli vest. Amerikanci se dobro sećaju gde su bili kada je ubijen predsednik Džon Ficdžerald Kenedi i kada je bio napad na Perl Harbor", rekao je 75-godišnji novinar lista Gazeta delo Sport Rino Tomazi.

"Od tada sam 'lud za sportom'. Sećam se da sam bio u blizini svoje kuće pokušavajući da ubedim prijatelja da odigramo teniski meč", dodao je on. U to vreme Torino je vodio na tabeli i bio na korak od osvajanja pete uzastopne titule šampiona. Fudbalski klub Torino je dve godine ranije reprezentaciji dao 10 prvotimaca za utakmicu protiv Mađarske, a jedini izuzetak bio je golman Valerio Baćigalupo.

Kapiten tima Valentino Macola je bio "srce" tima i posle tragedije ostao je omiljen među navijačima Torina. Njegov sin Sandro igrao je za milanski Inter kada su "plavo-crni" osvojili titule šampiona 1964. i 1965. godine, a bio je i član reprezentacije koja je 1970. stigla do finala Svetskog prvenstva.

Na stadionu Filadelfija Torino je bio nepobeđen na 93 utakmica, a treneri Egri Erbstajn i Lesli Levesli forsirali su napadačku formaciju 4-4-2.

"Kada sam počeo da igram u mladom timu Torina trenirali smo na 'Grande' stadionu i slušali smo priče o velikom timu koji je

doživeo nesreću 1949. godine. To je bilo 14 ili 15 godina pre tragedije i sećanja su još bila sveža", rekao je Renato Zakareli, koji je svojevremeno bio kapiten kluba.

Posle nesreće čelnici lige su dodelili Torinu titulu šampiona i juniorski tim je igrao poslednje četiri utakmice u prvenstvu. Torino je nakon toga 1976. godine ponovo osvojio titulu.

"Dan nakon osvajanja titule 1976. navijači su spontano održali veliku šetnju do brda Superga. Ekipa je pokušala da se popne na brdo, ali nismo mogli da se probijemo", rekao je Zakareli.

Torino je sa stadiona Filadelfija 1963. godine prešao na Komunale, a zatim 1990. na Dele Alpi. Međutim, 2006. Torino se vratio na renovirani stadion Komunale, poznat i kao Olimpijski stadion, ali mnogobrojni navijači sanjaju o povratku na stadion Filadelfija.

"Mogli su da naprave trening centar na stadionu Filadelfija. To bi bila važna stvar za navijače. Postoje navijači koji nikada nisu videli ni snimke velikog tima, već su samo slušali priče. To bi bilo mesto na kome bi mogli da shvate kakva je to bila ekipa", rekao je Zakareli.

Pored titule 1976. godine, Torino je osvojio još tri domaća Kupa 1968. 1971. i 1993. godine.

U Seriji A Torino je trenutno na 17. mestu sa 30 bodova i nalazi se na bod od zone ispadanja. Do kraja šampionata ostalo je još pet kola.

"Nadam se da će uspeti da izbegnu ispadanje iz lige, pogotovo što se ove godine obeležava 60-godišnjica tragedije", dodao je Zakareli.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TORINO: Šest decenija od tragedije "Superga"

Izvor: Mondo, 01.Maj.2009

U ponedeljak 4. maja cela Italija, a naročito navijači Torina, obeležiće 60 godina od pogibije jednog od najboljih timova u istoriji.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.