Tirije: Idioti ispunjeni mržnjom pokvarili fudbalsko veselje

Izvor: Blic, 31.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirije: Idioti ispunjeni mržnjom pokvarili fudbalsko veselje

Profesionalna fudbalska liga u Francuskoj je odlučila da podnese tužbu protiv navijača Pari Sen-Žermena, posle utakmice na kojoj su istakli transparent sa rasističkim porukama protiv Lansa, tima sa severa zemlje.



Predsednik fudbalske lige Frederik Tirije je rekao je da je "fudbalsko slavlje, bratstvo i jedinstvo, delom pokvarila grupa idiota ispunjenih mržnjom".

Na spornom transparentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pisalo: "Pedofili, neradnici iste krvi: Dobrodošli kod Štija", kao aluzija na naslov aktuelnog filmskog hita "Dobrodošli kod Štija", o stanovnicima iz regiona na severu zemlje.

"Meni je povređeno srce i svi smo mi danas Štiji", rekao je Tirije. Gradonačelnik Lansa Gi Delkur zatražio je da se meč, koji je sumnjivim penalom u trećem minutu nadoknade pariski klub dobio sa 2:1 u finalu Liuga Kupa, ponovo odigra.

"Neću da se zaustavim zato što sam uvređen u ime svih stanovnika regiona od manjine koja je mrtva za Francusku", rekao je gradonačelnik, izjavivši da je ponižen. On je rekao da ovaj slučaj treba da preraste u "državno pitanje" i pozvao predsednika Nikolu Sarkozija da bude svedok na suđenju.

Francuski predsednik osudio je ponašanje navijača Pari Sen-Žermena, koji su istakli transparent sa porukom mržnje tokom finalne utakmice liga Kupa protiv Lansa u subotu u Parizu.

Sarkozi, koji traži da "ovo nedopustivo ponašanje bude kažnjeno na odgovarajući način, pomno će pratiti kako napreduje istraga" koja je ranije u toku dana pokrenuta u Parizu za "izazivanje mržnje i nasilja", saopštila je Jelisejska palata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.