Talas navijačkog nasilja u Tunisu naterao fudbalske vlasti na nesvakidašnji korak

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 09:32

Talas navijačkog nasilja u Tunisu naterao fudbalske vlasti na nesvakidašnji korak

Fudbalska federacija Tunisa (FTF) ponudiće novčane nagrade klubovima čiji navijači pokažu najbolje vladanje do kraja sezone.

Ideja je da se iz kola u kolo sa 10.000 tuniskih dinara (2.500 funti) nagradi onaj tim čije pristalice pokažu "idealno" ponašanje na tribinama.

Ovo je najnovija ideja fudbalskih vlasti u ovoj afričkoj zemlji sa ciljm da se suzbije talas navijačkog nasilja koji traje godinama pri čemu je uhapšen veliki broj navijača i povređen veći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broj policajaca.

Neredi koji su se desili nedavno, na meču afričke Lige šampiona između Esperance iz Tunisa i alžirskog Kabila, bili su okidač da se ekspresno pokuša sa novim merama, dosad nezabeleženim, pomenuto nagrađivanje za klubove.

Doduše pitanje je da li će to dovesti do smirivanja tenzija.

U zemlji u kojoj su zabeleženi slučajevi da navijači vitlaju i motornim testerama (scena koja se desila pre pomenutog meča Esperance i Kabila) teško da se samo ovakvim merama može stati na put nasilju, no vreme će pokazati kako će se ovaj model prevencije pokazati u praksi.

Fudbalski savez Tunisa i Ministar unutrašnjih poslova Kemal El-Feki su zajednički izneli ovaj predlog.

U saopštenju, FS Tunisa je poručio da je na sastanku koji je održan "diskutovano o različitim metodama borbe protiv nasilja na stadionima uzimajući kao primere primere iz drugih zemalja koji su se pokazali kao delotvorni".

Šema novčanog nagrađivanja klubova zbog dobrog vladanja navijača planirana je da se uvede i u drugoligaški rang takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.