Tajron Mings – fudbalski Božić bata

Izvor: Mondo, 30.Dec.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajron Mings – fudbalski Božić bata

Levi bek Ipsviča nije poznat samo po interesovanju Čelsija i Arsenala, već i po dobrim delima koja čini bez želje za pompom i medijskom pažnjom.

Vreme novogodišnjih i božićnih praznika u medijima je po pravilu rezervisano za "tople ljudske priče". Jedna takva, sportska, stiže nam iz Engleske...

Reč je o Tajronu Mingsu, 21-godišnjem fudbaleru Ipsviča, koji je svojim dobrim delima skrenuo pažnju javnosti na sebe, iako mu to nije bio cilj.

Levi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << bek drugoligaškog kluba prvi put dospeo je u centar pažnje kada je jednom navijaču ponudio ulaznice za meč protiv Boltona, pošto se ovaj prethodno na Twitteru požalio da su preskupe.

"Sedeo sam kod kuće sa devojkom, Samantom, i pročitao da se neki momak na Twitteru požalio kako nema dovoljno novca za ulaznice", prisetio se Mings u intervjuu za "Gardijan".

"Odgovorio sam mu da ću mu ostaviti dve karte na blagajni stadiona i da može da ih pokupi pod svojim nadimkom".

Usledio je neverovatan rasplet događaja.

"Pre nego što sam pošao na utakmicu pozvao me je prijatelj. Pitao je da li sam video šta se događa na Twitteru. Kada sam pogledao telefon, video sam da je moj tvit 5.000 puta retvitovan i da mi je broj folovera porastao sa 2.000 na 15.000. Tek tako! Nisam mogao da poverujem".

Mings, međutim, nije bio previše srećan zbog reakcije koju je izazvao.

"Sve što je bilo, jeste to da sam nekome ko nije imao dovoljno novca pomogao da dođe na utakmicu. Nije mi jasno zašto bi se od toga pravila vest, ali to su preneli i Hafington post i BBC, dok su iz Skaj sporta kontaktirali klub i tražili intervju sa mnom. Zahvalio sam im se, jer nisam želeo da pravim korist od nečega što je samo lep gest. Nisam hteo, takođe, da dajem intervjue pre nego što debitujem za klub, a u tom trenutku još nisam imao utakmice u dresu Ipsviča", iskren je mladi fudbaler.

Foto: Guliver/Getty images/Tony Marshall

Ova priča dogodila se u martu 2013, a u decembru iste godine Mings je ponovo dospeo u javnost zbog dobročiniteljstva.

"Moja devojka i ja nemamo porodicu u Ipsviču, pa smo razmišljali šta bismo mogli da radimo za Božić. Pozvali smo lokalnu crkvu koju posećujemo i pitali da li im je potrebna pomoć u javnoj kuhinji. Nisu znali da sam fudbaler, tako da je sve proteklo mirno. Jednostavno smo služili hranu beskućnicima i to je sve".

Tu nije kraj.

Odlaskom Arona Kresvela u Vest Hem, Mings je promenio broj na dresu. Umesto dotadašnjeg "15" preuzeo je oslobođen broj "3".

Kada je čuo da su pojedini navijači već kupili dresove sa "trojkom", mladi fudbaler pozvao ih je u klupsku prodavnicu i tamo iz "svog džepa" platio prepravku.

Čitava priča oko ovog fudbalera dobija na "toplini" kada se zna da je Tajron Mings u dva navrata umalo prestao da se bavi fudbalom, a danas je na meti nekoliko klubova, među kojima su Čelsi i Arsenal.

Prve fudbalske korake naučio je u Sautemptonu, ali ga se 2009. klub odrekao zbog smanjivanja budžeta za omladinski pogon. Možete samo zamisliti kako se u tom trenutku osećao 16-godišnji dečak... Nije, međutim, klonuo već je prešao u Bristol Rovers, iz kojeg je 2011. stigao u amaterski Jeit taun. Tamo je paralelno igrao fudbal i radio prvo u pabu, a potom kao prodavac nekretnina.

"Radilo se jedan dan vikenda, a pošto nisam mogao subotom zbog fudbala, onda sam ponedeljkom, sredom i petkom ostajao duže na poslu, jer tih dana nismo imali treninge, a nedeljom sam dolazio da pripremim klijente za ponedeljak. Radio sam 80-90 sati nedeljno", prisetio se Mings.

Zbog obaveza na poslu po drugi put je razmišljao da "batali" fudbal, međutim, odlučio je da pređe u Čipenhem, lokalni klub u mestu u kojem je i rođen. Tamo je za saigrača imao Tobija Osmana, sina nekadašnjeg defanzivca Ipsviča, Rasela Osmana, koji ga je preporučio skautima svog bivšeg kluba.

Foto: Guliver/Getty images/Tom Dulat

Od tog leta 2012. Mingsova karijera krenula je uzbrdo.

"Na probu u Ipsvič došao sam veče pred utakmicu u kojoj je trebalo da nastupim. Bio sam u istom hotelu sa profesionalnim golmanom iz Pariza i vezistom iz Mančester sitija. Njih dvojica došli su u Mercedesima i firmiranoj garderobi, a ja u Sitroenu Sakso i Čipenhemovoj trenerci. Verovatno su pomislili 'ko je, bre, ovaj?'".

Probna utakmica bila je protiv Nike akademije.

"Posle sat vremena igre rasekao sam koleno, pa sam zamenjen zbog krvarenja. Mislio sam da nisam prošao, jer je posekotina mogla brzo da se sanira, ali onda mi je prišao trener Mik Mekarti i rekao: 'Nisam te izveo zbog loše igre, već zato što želim da potpišeš za nas. Dovoljno sam video i zadovoljan sam'. Milion stvari proletelo mi je tada kroz glavu".

Ipsvič je za Mingsov transfer platio 10.000 funti i obećao Čipenhemu prijateljski meč na njegovom terenu.

U septembru 2014. Ipsvič je odbio 3 miliona funti od Kristal Palasa, a o intersovanju za ovog igrača javno je pričao i Arsen Venger. Vrednost Tajrona Mingsa sada se procenjuje na između 8 i 10 miliona funti, a prednost u odnosu na ostale klubove mogao bi da ima Čelsi, pošto Tajronov otac, Edi Mings, radi kao skaut za "plavce".

"Nisam baš siguran da li Čelsi ima prednost. Moj otac samo radi svoj posao, kao i svaki drugi skaut u zemlji. Da mi je neko pre dve godine ponudio da se nađem u trenutnoj situaciji, bio bih presrećan, ali meni je zaista lepo u Ipsviču i koncentrisan sam samo na aktuelne obaveze. Videćemo kako će se karijera dalje razvijati...", ostao je Mings skroman na kraju intervjua za "Gardijan".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.