Izvor: B92, 21.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve lošiji susedski odnosi

Zagreb, Ljubljana -- Odnosi između Zagreba i Ljubljane sve su lošiji posle slovenačke blokade daljeg hrvatskog napredovanja ka Evropskoj uniji zbog nerešenog pitanja oko granice.

Slovenačka juniorska i kadetska reprezentacija u karateu otkazala je učešće na međunarodnom turniru u Zagrebu, a fudbalski savez Hrvatske je odlučio da stalnu bazu reprezentacije u slovenačkom Čatežu otkaže.

Na graničnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelazu između ove dve zemlje danas se čekalo nekoliko sati.

Razlog za kolone koje su bile duže od deset kilometara su, kako izveštavaju hrvatski mediji, slovenački carinici koji su namerno detaljno kontrolisali vozila.

Hrvatska televizija je javila da su gužve raščišćene tek kada je u Ljubljanu iz Brisela stigao nalog da carinici bez detaljnog pretresa puštaju automobile iz i ka Hrvatskoj.

Ekonomske posledice

Vesti o odnosima Slovenije i Hrvatske su i dalje na prvom mestu slovenačkih medija, koji danas prenose da hrvatski mediji slovenačku blokadu tumače i time što je Slovenija ljuta jer u Hrvatskoj ne može da otvara svoje banke.

Mediji navode i da neka slovenačka preduzeća već imaju probleme zbog poziva na bojkot slovenačke robe, jer prema pisanju hrvatskog portala 24sata.hrv, slovenačkoj Lesnini kupci vraćaju robu, a prodavci moraju da slušaju i žalbe na račun suseda.

"Ljudi se varaju kada misle da time uništavaju susede. Uništavaju nas Hrvatke, koji smo zaposleni u slovenačkim preduzećima i koji smo plaćeni po prometu", žali se jedan od hrvatskih prodavaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.