Stojković zagrmeo: Te zvižduke neću da čujem – rezervišite hotele po Nemačkoj

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 23:52

Stojković zagrmeo: Te zvižduke neću da čujem – rezervišite hotele po Nemačkoj

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković održao je veoma zanimljvu i sadržajnu konferenciju za medije posle meča sa Crnom Gorom.

"Orlovi" su trijumfovali protiv "sokolova" rezultatom 3:1 i tako im pobegli na pet bodova razlike na tabeli grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Crna Gora će do kraja igrati protiv Litvanije i Mađarske, dok Srbiji preostaje duel sa Bugarskom u Leskovcu u novembru.

"Mnogo teška utakmica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u spihološkom smislu, jer smo pre tri dana ostali praznih džepova u Budimpešti, a sada smo došli su situaiciju da moramo da pobedimo. Mnogo smo želeli ovu pobedu. Čestitam momcima, ne samo na pobedi, nego i na pristupu, što me raduje. To je izuzetno čvrst karakter i mentalitet, a rezultat na kraju je takav da ih je nagradio za sve ono što su pružili. Borili su se i zaslužena je pobeda. Srećan sam lično, srećan kao selektor Srbije, da smo uradili nešto mnogo dobro za srpski fudbal i ova pobeda ide na poklon srpskom narodu i srpskoj državi jer predugo čekamo da napravimo ovakav rezultat. Sva mišljenja mene i mog stručnog štaba i igrača, da smo večeras apsolutno zaslužili da slavimo", rekao je Stojković i dodao:

"Zvižduke nisam čuo, ne znam. To je bilo na poluvremenu. Jel su ljudi nestrpljivi? Moraju da nauče da se utakmica igra 45, a ne 90 minuta. To moraju da nauče. Borili su se, trudili. Te zvižduke neću da čujem više! Ako su upućeni njima, ja ne znam zašto su zviždali".

"Moje psihološko stanje tokom današnjeg dana bilo je potpuno mirno. Moj stručni štab i ja smo znali šta radimo, kakve ćemo izmene da pravimo. Otuda u dupla izmena na poluvremenu. Sve smo planirali unapred. Kada je bilo 1:1, nismo paničili. Rekao sam igračima da ćemo dati gol kad-tad i kada smo ga dali, onda je bilo 'Auf Wiedersehen'"

Na jedno pitanje koje je u sebi imalo rečenicu "cilj još uvek nije ostvaren".

"Jeste, bre, to je gotova priča"

Pitali smo selektora brine li ga to što Srbija sada već učestalo prima golove na taj način, iz sopstvenih grešaka?

"Brine me. Mi radimo na treninzima, šteta što ne možete da vidite to. Objašnjavamo principe odbrane, ali greške su sastavni deo fudbala i to znate vi isto kao i ja. Ako odigrate nepromišljeno, to je poklon. Dali smo im šansu koju su realizovali. To je sve fudbal, ne bi bilo interesantno da je tako. Kad nešto priča kako su se Mađari taktički bili dobri... Pa dođe kontra i Živković i Mitrović im slože kontru! Pa gde je tu taktika? Fudbal je živa igra! Da je Žile samo odigrao Mitroviću, to je 1:0 za nas. Onda biste pitali mog kolegu kako je to moguće. Srbija je i večeras pokazala karakter, čvrstu veru da će pobediti utakmice. Od sto šansi u Budimpešti da ne uđe ni jedna... E pa, to june neće te mune! Večeras su ušle tri", rekao je Stojković.

Promene je pravio iz taktičkih razloga i unapred ih je planirao.

"Naravno da su iz taktičkih razloga pravljene promene. U tri dna dve teške i zahtevne utakmice. Da je igrao isti tim... Moguće je, ali bi bilo neozbiljno. Zato sam ja tu da razmišljam i donosim odluke. to je bilo planirano. Drago mi je da su sve izmene koje sam povukao bile dobre. Tajming je bio dobar, vizija kako želite da vidite Srbiju isto i drago mi je da igrači to prihvataju. A nemaju drugi izbor, moraju da prihvataju. Očekivao sam večeras kad smo poveli 1:0 da tako ostane do poluvremena. Ali, desi se ta jedna greška, budete kažnjeni. Podigli smo se kad je bilo najpotrebnije. smatram da je drugi deo meča odigran baš kako treba ekipa da odigra. Taktički, smireno, brzo,... To je dalo rezultat. Primljeni gol je ubrzao izmene, mogao sam da menjam i odmah, ali rekoh ajde da sačekam poluvreme. Fudbal je igra grešaka, onaj ko ih više pravi daje protivniku šansu da ga kazni. Moraću da analiziram. Mitrovićem gol je majstorstvo, osećaj. Kad je on udario, već sam je video u golu. Drugi gol je bio fenomenalan. Treći je bio greška? Pa vama je isto da li je 2:1 ili 3:1. Sergej, Tadić, pa Mitrovićeva egzekucija... Ja Crnoj Gori želim sve najbolje, privatno mi je žao što smo u grupi da igramo jedni protiv drugih, a sa profesionalne strane želim da pobedim ko god je protivnik. Crna Gora ima potencijal, ima dobre igrače i mora da nastavi da radi. Matematički za Crnu Goru još nije gotovo... Pa, za nas jeste! Najbolje da me Bugari sapletu, pa neće moći tako".

Stojkoviću ugovor ističe na kraju 2023. godine.

"Imam spokojstvo, unutrašni mir. Uradiš sve što ti možeš, jedino da se skinem i da uđem da igram. Ovako... Radim pošteno, imam pošten odnos prema grbu, fudbalskom savezu, igračima. Ne varam, ne igram kladionicu, ne kaljam odnos. Nadaš se da će ti se to vratiti. Tu pronalazim svoj mir. Uradio sam sve što sam mogao sa klupe u Budimpešti, jedino da uđem da igram. U fudbalu moraš da veruješ i da budeš strpljiv. Mi smo verovali da ćemo pobediti, ne znam kad. Opcija da ćemo izgubiti nije postojala u mojoj glavi. To vam govorim iskreno. Tako u mojoj glavi ne postoji opcija da izgubimo od Bugarske. Ne želim da pomislim. Videćemo, možda neće biti potrebno protiv Bugara. Matematički, da kažem da nije, ali ja ovu šansu neću propustiti. Ovo je prva generacija koja će Srbiju odvesti reprezentaciju na Evropsko prvenstvo. Na pragu smo da ispišemo istoriju. Lepu stranicu... Nije bilo priče o produženju ugovora. Kome je do priče? Imaš ove utakmice... Meni ugovor ističe 31. decembra. Možda ćete imati drugog selektora, otkud znam? Ima opcija produženja, ali možda se ne dogovorimo. Da se izljubimo... Verovatno svi treneri imaju opciju da produže kad se kvalifikuju. Ali, gledajte te hotele po Nemačkoj, da rezervišete na vreme!", rekao je Stojković.

Da li bi selektor mogao da zaigra?

"Mogao bih jedno 15 minuta. Veruj mi da mnogima ne bi bilo dobro. Ali samo 15 minuta", rekao je selektor i pričao o Leskovcu: "Država ulaže fudbal, dobro je. Od Loznice, preko Zaječara, do Leskovca. Dešavaju se lepe stvari. Vraćam se nekako u svoj rodni kraj, raduje me što ću biti u Leskovcu, u predivnom ambijentu. Mislim da će publika uživati, a na nama je da se odužimo pboedom."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Piksi: Najbolje Bugari da me sapletu – neće moći

Izvor: B92, 18.Okt.2023, 08:43

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković kao i uvek bio je inspirativan na konferenciji za medije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.