Stefan Savić za MOZZART Sport: Toti je majstor, ali se najviše plašim sudara sa Ljajićem

Izvor: MozzartSport.com, 09.Mar.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan Savić za MOZZART Sport: Toti je majstor, ali se najviše plašim sudara sa Ljajićem

Štoper Fjorentine se zahvaljujući odličnim partijama našao na meti najvećih klubova Evrope, ali se mnogo ne obazire na to, već se fokusitra na svoju i igru Ljubičastih koji blistaju u Seriji A, a u četvrtak nastavljaju pohod ka završnici Lige Evrope

Ivan Rakitić, jedini Balkanac u Barseloni, u dogledno vreme mogao bi da dobije fudbalsko društvo sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Prema pisanju „Korijero delo sporta“, štoper crnogorske reprezentacije Stefan >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Savić po ukusu je sportskog direktora Blaugrane Arejde Brajdija. Isti izvor tvrdi da bi Katalonci već ovog leta da „kaparišu“ potpis 24-godišnjeg nezamenjivog člana zadnje linije Fjorentine, ne tako davno velike nade Mančester Sitija i otkrovenja Partizana.

Medijske priče o transferima sastavni su deo svake sportske karijere. Nešto s čim moramo da naučimo da živimo i čemu, zarad psihičkog mira, ne smemo da dajemo na značaju. Nisam nikakav izuzetak. Letos su me selili u Bajern, ove zime prvo u Mančester junajted, pa u Barselonu, u junu će ko zna gde... Ne mogu da ne čujem „proverene“ vesti o mojim odlascima tamo-vamo, jer me ljudi pitaju koliko ima istine u njima, ali na jedno mi uvo uđu, na drugo izađu. Zanimaju me samo teren i Fjorentina. Nije fraza“, kaže Stefan Savić na početku razgovora za MOZZART sport.

Vest o interesovanju katalonskog fudbalskog diva nije, ipak, kao sve druge. Da li biste voleli da je tačna?

Ne znam da li me Katalonci prate i planiraju moj potpis u skorijoj budućnosti, ali neću kriti da bih kao i svaki drugi fudbaler na planeti voleo da jednog dana igram u nekom od top evropskih i svetskih klubova, poput Barselone. Ako i kada zavredim poziv sa fudbalskog vrha. Put do njega vodi preko kvalitetnih partija u sadašnjoj ili nekoj kasnijoj ekipi. Zbog toga ne smem da rasipam energiju na razmišljanja tipa šta bi bilo kada bi bilo. Veliki transferi ne padaju sa neba, a meni je još super na „Artemio Frenkiju“, u Seriji A i Italiji“.

UŽIVAM U FIRENCI, POREDE NAS SA ŠPANCIMA

Šta vam to toliko paše u Fiorentini kada vam karijera sve vreme ide uzlaznom putanjom od dolaska iz Mančester Sitija?

Toliko mi sve odgovara da se osećam kao riba u vodi. Navikao sam se na ekipu, trenera i ofanzivni stil igre Fiorentine, italijanski fudbal i život na Apeninima. Kao da su krojeni po mojoj meri. Zato valjda konstantno pomeram lične granice. Zbog toga sam i došao iz Engleske. Baš uživam u dresu Viole, koju ovde često porede sa ekipama iz Španije. Dobro mi je i kada nas je trojica i jedan više u zadnjoj liniji. I kada sam štoper i kada me bace na desnog beka. Što više znaš, to više vrediš“.

Ne žalite zbog odlaska iz Partizana na Etihad, odnosno zbog kratke epizode među Građanima? Imate li ambiciju da se nekada vratite na Ostrvo i vratite tamo gde ste stali pre tri leta?

Nemam za čime da žalim. Ne znam ko bi na mom mestu odbio poziv Mančester Sitija i izazov Premijer lige. Bez obzira što mi je tada bilo tek 19 godina i što sam praktično samo prošao kroz srpsku Jelen Super ligu. Jeste da sam mislio da ću se duže zadržati na Etihadu, ali bila je to veoma sadržajna godina. Stekao sam neprocenjivo iskustvo u Engleskoj i skupio dvadesetak nastupa za Građane u šampionskoj sezoni, mada sam u to vreme bio najmlađi prvotimac. Da je bilo do kluba ostao bih i čekao svojih „pet minuta“ na Etihadu, ali insistirao sam na tome da odem u sredinu gde ću stalno igrati. Fjorentina je tog leta promenila skoro ceo tim, dovela novog, mladog trenera Vičenca Montelu i postavila neke ambiciozne ciljeve. Pronašao sam se u toj priči. Što ne znači da se neću, pre ili kasnije, vratiti na Ostrvo“.

JOVETIĆ JE MORAO DA IGRA LIGU ŠAMPIONA, BRAVO ZA NASTASTIĆA

Zbog čega fudbaleri iz bivše Jugoslavije dođu do Mančester Sitija, a onda nemaju prođu u prvih 11 ili na kašičicu dobijaju minutažu?

„Slučajnost ili nepisano pravilo? Ne znam da objasnim zašto niko od nas nije bio u prvom planu ili nije dugo bio. Edin Džeko, Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić, Stevan Jovetić, ja. Možda sam subjektivan kada je moj veliki prijatelj Joveta u pitanju, ali vidim da su mnogi u Engleskoj saglasni da je za takvog igrača poteza moralo biti mesta na spisku licenciranih Građana za Ligu šampiona. Verujem da će napraviti najbolji izbor za svoju karijeru, kada bude došlo vreme za to. Matija je, na primer, uradio sjajnu stvar odlaskom na pozajmicu u Šalke i Bundesligu“.  

Gazite treću sezonu na Čizmi, što je više nego dovoljno vremena za izvlačenje zaključaka o italijanskom fudbalu. Kome ga (ne) preporučujete ?

„Teško mi je da generalizujem stvari, čak i u poređenju Premijer lige i Serije A. Jeste u Engleskoj nešto jači, fizički zahtevniji ritam, ali ni tamo ne traje svih 90 minuta. Dobar primer za to je naš dvomeč sa Totenhemom u Ligi Evrope, u to vreme na četvrtom mestu u Engleskoj (kao mi u Italiji). Pritiskali su nas u prvoj „četvrtini“ utakmice, a onda upadali u našu „mašinu“. Ovdašnji klubovi nisu baš toliko bogati kao njihova najmoćnija konkurencija iz ostalih liga „petice“, ali su i dalje atraktivni za vrhunske igrače. Neki se ne snađu, neki ne. Čak oni iz Serije A imaju možda veću prođu na Ostrvu, nego obrnuto“.

VIDIĆ JE I DALJE KLASA, ALI JE DOŠAO U LOŠEM TRENUTKU

Nemanja Vidić je jedna od premijerligaških zvezdi koja nikako da nađe svoje mesto u Seriji A. Kako komentarišete njegov slučaj?

Malo mi je neprijatno da komentarišem igru jednog od najboljih defanzivaca na svetu u poslednjih desetak godina, na čijem fudbalu su mnogi klinci, kao i ja odrastali. Vidićevo znanje, umeće i iskustvo ne mogu se dovoditi u pitanje. I dalje je klasa. Iz prve sam se uverio u to protiv njegovog Intera. Samo je došao u lošem trenutku za njegov tim i klub“.

Kako izbliza izgledju agonije Milana i Intera? Šta se to dešava s čuvenim gradskim rivalima sa severa Italije?

Neobično je, da ne kažem čudno, ne ulaziti više sa dozom strepnje i straha u duele sa njima. Ne gledati ih redovno u Ligi šampiona. Postali su baš previše ranjivi, pobedivi čak i za ekipe koje su im nekada bile redovne „mušterije“. No, sve dođe i prođe. Uopšte ne sumnjam da će izaći iz sadašnje krize i vratiti se na stare staze slave. Mi, koji smo u međuvremenu „porasli“ tu smo da im otežamo put“.

Da li vam dojadilo da gledate Juventus kako osvaja i brani titule?

Realno, bilo bi zanimljivije kada bi se rotirali klubovi na šampionskom tronu. Ali, eto, Juventus je na dohvat četvrte uzastopne titule. Zasluženo. Pokazao je najviše i ove sezone. Ima vrhunsku selekciju igrača i efikasan način njihovog uklapanja u ekipu. Stvarno su najbolji. Videćemo dokle“.

MOŽEMO DA IZBACIMO ROMU IZ EVROPE

A, dokle Fjorentina može da dobaci ove sezone u prvenstvu?

„Jurimo treću poziciju, tj. kvalifikacije za Ligu šampiona, ali nije nemoguće da završimo i kao vicešampioni umesto Rome, koja nam beži sedam bodova, odnosno direktno odemo u evropsku klupsku elitu. Na šta Firenca godinama čeka. Prošle i pretprošle sezone smo bili četvrti, možda bude treća-sreća. Pre ćemo biti prvi iza Juventusa nego što će Vučica uzeti skudeto. Uglavnom, mnogo toga bi trebalo da bude poznato u sledećih par nedelja. Mečevima sa Juventusom, Laciom i Romom u Kupu Italije, Seriji A i Ligi Evrope „lomimo“ celu sezonu“.

Italija ima najviše (pet, prim. aut) predstavnika u osmini finala Lige Evrope. Da li je onda za očekivati da ovo takmičenje konačno osvoji neki tim iz Serije A?

Statistički gledano postoje velike šanse da Sevilju smeni neki italijanski tim. Samo mi je žao što to sigurno nećemo biti mi ili Roma, jer nas je žreb spojio u osmini finala. Na papiru Roma ima neku šansu ili samo „šansicu“ više od nas. Ipak je ona druga, a Fjorentina peta na tebeli u prvenstvu Italije. U praksi smo pokazali da umemo sa Rimljanima. Biće to veoma uzbudljiv i sigurno neizvestan dvomeč. Ako Bog da, sa srećnim krajem za nas“.

Koga se sa protivničke strane najviše pribojavate?

Roma - to je Frančesko Toti. Princ Rima je majstor fudbala. I Brazilac Žervinjo je moćan igrač, sposoban da donese prevagu. Obojici skidam kapu, ali najviše se nekako pribojavam Adema Ljajića. On je trenutno njihov najproduktivniji igrač. Igra u životnoj formi. Ili na onom nivou na kojem je bio nešto pre transfera iz Firence u Rim. Poznajem ga u dušu i znam koliko problema može da napravi ako mu se ostavi prostor za demonstraciju sjajne tehnike, pregleda igre i šuta. Svaka ekipa i reprezentacija bi ga poželela, a Srbija ima sreće što joj se vraća“, zaključio je Stefan Savić raport iz Firence.

VOLEO BIH DA ODIGRAM JOŠ KOJI MEČ ZA PARTIZAN

Ima četiri godine kako je Stefan napustio Humsku, ali se i dalje rado seća jedne sezone provedene među crno-belima.

Ta godina je najlepši deo moje dosadašnje karijere. Sa Partizanom sam osvojio titulu i kup, igrao Ligu šampiona, tamo stekao divne prijatelje, „konektovao“ se sa Grobarima, fudbalski afirmisao, skrenuo pažnju stranih skauta... Ako bude prilike voleo bih da jednog dana odigram još koju utakmicu za klub koji mi je na srcu“.

NISAM OTERAO DRINČIĆA IZ REPREZENATCIJE CRNE GORE

Više je verzija razlaza Nikole Drinčića i reprezentacije Crne Gore. Po jednoj od njih standardnog vezistu Sokolova oterala je svađa sa Savićem, posle čega se fudbaler Partizana prvim avionskim letom vratio u Beograd.

Ne bih se previše bavio komentarisanjem povlačenjem doskorašnjeg kolege iz reprezentacije. Samo ću reći da nije istina da sam ja krivac za to“.

STANOJEVIĆ, TRENER ZA EVROPU

Stasitog Mojkovčanina u evropsku orbitu lansirao je nekadašnji Partizanov trener Aleksandar Stanojević septembra 2010, kada ga je posle samo pet, šest treninga sa crno-belima i debija protiv Rada upario sa Mladenom Krstajićem u meču prvog kola Lige šampiona sa Šahtjorom.

„Mnogo dugujem Stanojevićevoj smelosti da mladog novajliju ubaci u „vatru“ na jednoj tako velikoj i važnoj utakmici. Tih dana je mnogo pričao sa mnom, ubedio me da mi veruje, do detalja mi objasnio šta moram popraviti u igri i majstorski me  taktički pripremio za Šahtjor. S njegovim sistemom rada susretao sam se kasnije u Engleskoj i Italiji. Mesto mu je u nekom dobrom evropskom klubu. Veliko hvala ide i Mladenu Krstajiću. Znalački me je vodio na terenu i učio životu van fudbala“, ne zaboravlja Stefan Savić.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.