Stanković kod Čeferina u Uefi! Jedan od zadataka - borba za male klubove, a protiv zatvorene Superlige

Izvor: MozzartSport.com, 13.Sep.2016, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanković kod Čeferina u Uefi! Jedan od zadataka - borba za male klubove, a protiv zatvorene Superlige

Slovenac navodno ima podršku 32 od 55 članica

Konačni obračun u sredu. Aleksander Čeferin protiv Mihaela van Praga. Svi su saglasni: Slovenac, koji ima i podršku Fudbalskog saveza Srbije, veliki je favorit. On sam tvrdi da ima garantovane glasove 32 od 55 članica Uefa. Evropski fudbal će po svemu sudeći dobiti novog lidera, a srpski - čoveka koji bi mogao da pogura interese FSS u Nionu. Jer kako piše jutrošnja Gazeta delo Sport rekorder Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << po broju nastupa u dresu sa državnim grbom Dejan Stanković biće jedan od najbližih Čeferinovih saradnika ako kandidatura Slovenca pobedi na glasanju u Atini.

Gazeta, doduše, ne navodi koja je tačno funkcija namenjena Stankoviću, koji je krajem prošle sezone napustio angažman u Interu. Samo piše da mu je Čeferin ostavio mesto u svom kabinetu. Uostalom, Stanković je aktivno učestvovao u Čeferinovoj kampanji. Zajedno su "lobirali" u baltičkim zemljama, 9. septembra je prisustvovao i sastanku u Firenci gde su kao gosti boravili predstavnici svih saveza koji su digli ruku za kandidata iz Slovenije. Logično, Stanković će i sutra u Atini biti nazočan na glasanju.

Jedan od prvih zadataka čini se izvesno novog rukovodstva na čelu sa Čeferinom - borba protiv zatvorene Superlige. Iako je nedavna rekonstrukcija Lige šampiona učinila da takva mogućnost izgleda kao neminovnost. Čeferin u intervjuu za agenciju Asošiejted Pres jasno kaže da nije za takvu opciju.

Počelo je: Fiba vs Evroliga u košarci, EPFL vs Uefa/ECA u fudbalu... Ovde se sudaraju giganti!

Pod broj jedan, ne dopada mu se zato što je dogovor Uefe i Udruženja klubova (ECA) postignut bez znanja javnosti, pa i nacionalnih saveza. Zbog toga je, uostalom, udruženje evropskih liga diglo glas. Prema Čeferinovom mišljenju, najmoćniji klubovi Evrope, pre svega oni iz Engleske, Španije, Nemačke i Italije, iskoristili su trenutno bezvlašće u Uefi.

"Niko nije znao šta se dešava. Grupa ljudi je jednostavno odlučila i taj nedostatak komunikacije je glavi razlog zbog kojih su nacionalni savezi sada besni", kaže Čeferin za Asošiejted Pres.

Podsetimo, četiri najmoćnija saveza Evrope po sistemu usvojenom za periodu od 2018. do 2021. godine dobila su zagrantovanih četiri mesta u Ligi šampiona. Broj učesnika koji bi do grupne faze takmičenja stigli preko kvalifikacija smanjen je sa 10 na svega šest. Siromašniji deo Evrope pribojava se da je to samo uvod za ono što će se desiti posle 2021. godine, a to je konačno razdvajanje najbogatijih od ostalih.

Direktno iz Niona: Kako do Lige šampiona? Četiri mesta manje, obračun koeficijenata najveća promena

Čeferin je spreman da u toj polemici zauzme stranu koju je do nedavno držao i sada već bivši predsednik Uefe Mišel Platini, jer smatra da je sadašnji sistem “idealan model“. Svako osnivanje zatvorene Superlige za najveće smatra neprihvatljivim.

"To je adut prilikom pregovora. Siguran sam da ni klubovi ne žele da napuste Uefu i Uefina takmičenja. Takva zatvorena liga bila bi dosadna, a značila bi rat sa Uefom. Klubovi su to izgurali pošto Uefa nije imala rukovodstvo, a to je Uefin problem. U isto vreme, klubovi su naši važni akcionari, donose mnogo novca Uefi i moramo svi zajedno, 55 saveza i klubovi, da sednemo i razgovaramo o budućnosti", zaključio je Čeferin.

Uefa je bez predsednika još od oktobra kada je Platiniju izrečena suspenzija.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.