Srpski klub Srbija 08 žari i pali Austrijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski klub "Srbija 08" žari i pali Austrijom

BEČ - Srbi u Austriji osnovali su sopstveni fudbalski klub "Srbija 08" koji sa velikim uspehom igra u Prvenstvu Austrije - zasad, doduše, u najnižem rangu. Cilj je plasman u najviši rang takmičenja, u Prvu saveznu ligu. U Beču uspešno radi i Srpska škola fudbala u kojoj trenutno trenira više od 100 dece i dečaka od 5 do 16 godina starosti.

Srbi, iako najbrojnija grupa stranaca u Austriji, tek od nedavno imaju sopstveni fudbalski klub koji aktivno učestvuje u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zvaničnom Prvenstvu Austrije - zasad, doduše, u najnižem rangu.

Do sada su mnoge druge strane grupacije već godinama imale svoje predstavnike u austrijskom prvenstvu, ali Srbi su izbegavali taj korak, igrajući fudbal između sebe fudbal najpre u takozvanoj Jugoligi, a potom Srpskoj ligi.

Tako su u austrijskom prvenstvu već duže vreme prisutna dva kluba Makedonaca, desetak Turaka i čak tri Egipćana, ali nijedan koji bi bio čisto srpski i koji bi omogućio srpskoj omladini da ponosno brani boje svoje zemlje. To se promenilo u leto 2008. godiine, kada je prijavljena prva srpska ekipa u zvaničnom Prvenstvu Austrije.

Sportsko društvo

Radi se o sportskom društvu "Srbija 08", osnovanom sredinom prošle godine sa ciljem da sportskim aktivnostima doprinese poboljšanju slike o Srbima i Srbiji, ali i da mladim Srbima pruži mogućnost da se druže i neguju maternji jezik i kulturu.

Inicijativa je potekla od Zajednice srpskih klubova u Beču, odnosno od predsednika Borislava Kapetanovića i dugogodišnjih fudbalskih aktivista, okupljenih oko Srđana Stokića, predsednika društva.

Potreba za osnivanjem jednog takvog fudbalskog kluba postojala je već dugo, ali je došla do izražaja raspadom nekadašnje Jugolige, odnosno kasnije Srpske lige.

Odlučeno je da se takmičenje započne od najnižeg ranga, tako da je "Srbija 08" učinila prve korake na austrijskoj fudbalskoj sceni u 3. klasi bečkog fudbalskog saveza, gde je od samog početka, za mnoge neočekivano, ostvarila značajne uspehe.

Uspeh u austrijskom šampionatu je ohrabrujući ne samo zbog važnih pobeda koje će ući u anale bečkog fudbalskog saveza, već i zbog odlične igre talentovanih srpskih mladića koji dosad uglavnom nisu imali prilike da igraju u austrijskim klubovima.

Uspeh za ovaj projekat je i što se "Srbija 08" istakla fer igrom, doprinoseći i time promeni mišljenja Austrijanaca o Srbiji i Srbima.

Trener Dragan Jakovljević

Veliki uspeh je ostvarila i Srpska škola fudbala, otvorena sa ciljem da okuplja srpsku decu, jer je sasvim neočekivano zabeležen ogroman odziv dece.

Posle prva tri treninga, treneri okupljeni oko Dragana Jakovljevića su se našli u čudu, suočeni ođednom sa ogromnim interesovanjem dece i dečaka od 5 do 16 godina starosti.

"Trenutno, Školu fudbala pohađa više od 100 dece. To je za nas velik izazov, ali i garancija da će 'Srbija 08' dugo postojati. Uostalom, na mladima svet ostaje", ocenio je Stokić u izjavi dopisniku Tanjuga u Beču.

"Škola fudbala je osnovana da bi se srpskim mladićima pružila mogućnost da igraju fudbal. Za razliku od mnogih austrijskih klubova, u kojima prednost imaju samo talentovani i perspektivni mladi fudbaleri, u 'Srbiji 08' svi dobijaju šansu da nauče osnove fudbala i da iskažu svoj talenat", kaže Stokić.

Cilj Škole je, pre svega, da okupi mlade i da im pruži mogućnost da se druže, da govore srpski i da se, iznad svega, bave sportom, objasnio je on.

"Posebna čast nam je bila poseta celokupne reprezentacije Srbije, sa selektorom Radomirom Antićem na čelu, prilikom kvalifikacione utakmice sa Austrijom, protekle jeseni u Beču (Srbija pobedila sa 3.1). Njihov dolazak je oduševio naše mališane, a nama je dalo podstrek da istrajemo u svom radu", naglasio je Stokić, dodajući da "Srbija 08" želi da održava i neguje što tešnje veze sa Fudbalskim savezom Srbije.

Prvi tim "Srbije 08" trenutno zauzima 2. mesto na tabeli i na putu je da ostvari svoj cilj - da se iz 3. klase plasira u viši rang. U prvom timu igraju, pre svega, mladi talenti, oni koji su dosad pretežno igrali po parkovima. Možda će ovi momci jednoga dana ostvariti veliki cilj i ući u najviši rang.

"Bude li naša sloga opstala, u Prvoj saveznoj ligi Austrije će jednoga dana sigurno zasijati zvezda Srbije 08", uveren je Stokić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.