Srpski fudbal na optuženičkoj klupi

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 10:53

Srpski fudbal na optuženičkoj klupi

Tačno 12 dana je ostalo do starta Superlige. Čeka se ishod "slučaja Kolubara", koji može uvesti ligu u još dublju krizu.

Kakav god da bude epilog odluke Suda za Sportsku arbitražu u Lozani, Superliga i FSS će biti gubitnici, poražena strana.

I pre presude su sebi prilepili te etikete zbog prirode slučaja koji rešavaju na najvišim evropskim pravnim instancama.

Sama činjenica da se srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klub, i to iz elitnog ranga takmičenja, i Savez, spore pred međunarodnim sudom zbog slučaja nameštanja utakmica, dovoljno je neprijatan po sve aktere fudbala u Srbiji. I za državu na kraju krajeva. Bruka.

Podsetimo, FSS je posle signala iz FIFA (navodno bile dve dojave) sankcionisao krajem minule sezone Lazarevčane i izbacio ih iz lige.

Usledila je žalba druge strane, tvrde da su optužbe neosnovane i neutemeljene, pa će sada konačnu reč dati CAS - 21. aprila. Tročlano veće će presuditi na osnovu dostavljenih dokaza.

Otud je start Superlige pomeren za nedelju dana, dok se ovo klupko ne razmrsi, pa će umesto 22. jula početi 29.

U tih sedam dana Superliga će morati da napravi raspored, da žreba parove prvog kola takmičenja koje bi trebalo da broji 16 ekipa ali može to biti ovog puta i nepopularnih 17 klubova (ako Kolubara bude vraćena).

Kako god da se završi proces, Superliga i FSS bi mogli da se nađu u još većem problemu.

Obrni-okreni, vođstvo takmičenja i ljude u FSS boleće glava.

Evo samo nagoveštaja zbog čega:

Ako CAS odbije žalbu Kolubare i kazna FSS ostane na snazi, biće to definitivna potvrda da je još jedan klub elitnog ranga, u još jednoj sezoni (trećoj uzastopnoj) nameštao utakmice što je već sam po sebi skandal prve vrste (za koji očito ne mare mnogo čelnici našeg fudbala). FSS je za slične radnje obe prethodne sezone izricao novčane kazne, a i oduzimao je bodove.

Sankcije su bile izrečene Novom Pazaru, pre toga Proleteru i još nekolicini klubova tada. Očito preblage, jer su se nameštanja, vidimo, nastavila.

Ako CAS, ipak, presudi u korist Lazarevčana, oni će ostati u Superligi koja će tako, zbog njihovog povratka, od naredne sezone brojati, pomenusmo gore, neparan broj klubova.

Ili će desiti sledeći scenario, takođe vrlo moguć, mada čisto sumnjamo da je definisan pravilnikom: da Superliga izbaci Radnik iz Surdulice koji je kroz baraž uspeo da osigura opstanak u eliti.

Činjenica da je poslednji klub koji je obezbedio Superligu za sezonu 2023/2024, Radnika stavlja u poziciju prvog kandidata da sada bude izbačen.

To bi tek bio slučaj za rubriku "verovali ili ne" i težak presedan – da klub koji je na terenu izborio opstanak u najvišem rangu završi u drugoj ligi.

Ako se tako nešto dogodi i Surduličane izbace u slučaju ostanka Kolubare sudskom odlukom – to onda njima ostavlja mogućnost žalbe pred Sudom u Lozani.

Dakle, ponovo bi se u tom švajcarskom gradu bavili slučajem iz srpskog fudbala, drugim za samo jedno leto.

Ako se to desi, sve dok i tu CAS ne bude doneo presudu, vrlo verovatno da će odluka FSS (o izbacivanju) biti van snage, te će Surduličani krenuti sezonu u eliti.

Dakle, dobre su šanse da nam najjača liga krene sa 17 klubova.

A to je nešto što niko ne želi.

Mada, 16 ili 17 – svejedno je, previše je to klubova za Srbiju. Dok ne bude 10 ili 12 ne možemo pričati o ozbiljnom takmičenju.

Sa neparnom brojkom klubova, jasno, jedna ekipa bi svake nedelje bila slobodna kada krene borba za bodove.

Teško da takav sistem takmičenja postoji bilo gde u Evropi.

Superliga – sve je samo nije super.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.