Srčani zastoj ili srčani udar?

Izvor: B92, 26.Mar.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srčani zastoj ili srčani udar?

Pre nekoliko dana Fabris Muamba je na terenu doživeo srčani zastoj; međutim postoji velika razlika između ovog stanja i srčanog udara.

Srčani zastoj koji je zadesio Fabrisa Muambu (23) na fudbalskom terenu je najvidljiviji primer šokantne statistike: najmanje 12 mladih ljudi nedeljno umre zbog nepravilnosti rada srca.

Baš kao što se desilo Muambi, koji je još uvek u kritičnom stanju, mnogo ovakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajeva se dogodi upravo tokom vežbanja.

Međutim sve do nedavno, slučajevi srčanog zastoja radije su smatrani "prirodnim uzrocima” nego svrstavani u prepoznatljivo stanje – sindrom iznenadne smrti.

Srčani udar je stanje suženja krvi do srčanih mišića koje izazivaju blokirane arterije, i obično se povezuje sa nezdravim životnim stilom i starijim ljudima. Srčani zastoj je potpuno različito stanje i dešava se i u mlađem i u starijem životnom dobu, kada srce uđe u opasan ritam i nije u mogućnosti da pumpa krv u telu.

Sanjai Šarma, profesor kardiologije, proučavao je 20.000 sportista koji su pristali da im se proceni visina rizika od srčanog zastoja. Elektrodijagram (koji snima ritam srca) i ehokardiogram (sonogram srca) mogu da zabeleže do 70% potencijalnih problema koji dovode do sindroma iznenadne smrti i na taj način se mogu spasiti mladi životi.

Saopšteno je da se Muamba tokom svoje karijere 4 puta podvrgao ovakvom testiranju. Međutim neka ozbiljnija stanja, poput kardiomiopatije, mogu ostati sakrivena zbog prirodno uvećanog srca koje je uobičajeno za sportiste.

"Kod sportista može biti teško odrediti da li je reč o 'sportskom srcu’ ili kardiomiopatiji, međutim stručnjaci prilično dobro znaju da razlikuja ta dva,” reko je Šarma.

On bi želeo da svaki mladi sportista stariji od 14 godina bude pažljivo pregledan. To jeste skupo, ali ako doktori te preglede ne naplate, troškovi će iznositi oko 40 evra po osobi.

Klajv Klark, centrafor Lestera, imao je srčani zastoj u 27. godini. On se oporavio, ali je prestao da se profesionalno bavi fudbalom.

"Kada fudbaler preživi srčani zastoj, mi mu kažemo da je opasno da nastavi da igra,” kaže Šarma. "Mislim da je to mala cena u poređenju sa sačuvanim životom.”

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U zatvor zbog tvitova o Muambi

Izvor: B92, 27.Mar.2012, 13:30

Britanac Lijam Stejsi završio je u zatvoru zbog širenja rasne mržnje pošto se podsmevao fudbaleru Boltona Fabrisu Muambi preko društvene mreže Twitter...Muamba je na utakmici sa Totenhemom u FA kupu doživeo srčani udar zbog čega se onesvestio na terenu, čak je 78 minuta bio klinički mrtav,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.