Srbi i Hrvati – prijateljski okršaj na fudbalskom terenu

Izvor: RTS, 16.Jun.2019, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Hrvati – prijateljski okršaj na fudbalskom terenu

Mogu li Srbi i Hrvati odigrati fudbalsku utakmicu bez tenzija i incidenata? Da je to moguće pokazali su predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji, odigravši prijateljski meč u Tavankutu, naselju kraj Subotice.
Fudbalske selekcije srpske i hrvatske manjine iz dve zemlje dočekane su sa prepunim tribinama na vrelih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 33 stepena Celzijusa. Povišene temperature na stadionu, ipak nije bilo. Himne Srbije i Hrvatske bez zvižduka.

Iako bez rezultatskog značaja, obe ekipe razigrane i sa mnogo šansi. Rezultat prvog poluvremena 1 prema 1. Tavankućani kažu namešteno je da se niko je ljuti.
Domaćini u drugom poluvremenu preuzimaju inicijativu i u mreži srpske manjine lopta završava još tri puta. Tavankućani kažu 4:1, dovoljno je. Najbolji igrač utakmice ne krije zadovoljstvo.
"Prvenstveno bih hteo da čestitam gostujućoj ekipi na fer i korektnoj igri, pružili su veoma dobar otpor, rezultat nije merilo ipak smo mi bili možda mirniji u završnici i uspeli smo da postignemo ta tri gola više", kaže Dario Vojnić, fudbaler selekcije hrvatske manjine u Srbiji.
Pobeda je slatka, ali su nam dobri odnosi između dva naroda još važniji, navode organizatori.
"Bitno je što smo se susreli, što smo uprkos svim okolnostima smogli snage prirediti jednu pozitivnu, konstruktivnu priču, da smo je uspešno realizovali i da smo poslali snažnu poruku da međusobna saradnja i građenje mostova ima smisla", naveo je Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, domaćin susreta.
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac kaže da je poruka da dve zajednice – hrvatska u Srbiji i srpska u Hrvatskoj mogu nadigrati okolnosti u kojima mi živimo.
Značaj ovom susretu dali su i predstavnici dve države – izaslanici predsednika Republike Srbije i premijera Republike Hrvatske.
"Mislim da ova utakmica ima drastično veći značaj od sportskog, da je danas poslata jasna poruka sportskog fer pleja, ali i poruka tolerancije i mira, poruka onog pravog fer pleja koji svako od nas treba da ima duboko u sebi", istakao je Vanja Udovičić, ministar sporta i omladine Srbije.
Ambasador Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota kaže da je cilj da se omogući zajednicama, manjinama još bolja saradnja.
"Oni su najbolji most Hrvatske i Srbije, sjajno je videti jednu jako fer utakmicu u dobrom raspoloženju", dodao je Bakota.
Utakmica između Srba i Hrvata u Tavankutu prošla je u najboljem redu. Organizatori se nadaju da će to u budućnosti biti uobičajena pojava. 
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.