Šeik trese kolevku

Izvor: Blic, 22.Sep.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šeik trese kolevku

Šeik Mansur bin Zajed

Fenomen Mančester sitija, trenutno možda i kluba sa najbogatijim vlasnikom, ne prestaje da zaokuplja pažnju fudbalske javnosti. Popularni „građani" sa „Istlendsa" ove sezone su sjajnim startom pokazali da su na dobrom putu da ostvare pretnju - osvoje titulu prvaka Engleske, koju su godinama između sebe delili Mančester junajted i Čelsi.

Menadžer Mark Hjuz, naoružan silnim milionima od kompanije „Abu Dabi grup investment", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za godinu dana, tačnije od leta 2008. godine, potrošio je 259,3 miliona evra za dovođenje igrača koji bi, kako se nadaju u istočnom delu Mančestera, trebalo da donesu trofeje. „Krvna slika" tima, u odnosu na pre dve sezone potpuno je promenjena, jer je Hjuz od leta 2008. do kraja avgusta 2009. angažovao 15 proverenih igrača.

Po uzoru na Real i njegove „galaktikose", Mančester siti je pokušao da stvori tim od igrača koji su već dokazani i kojima igranje u Premijer ligi nije strano. Čak i oni koji nikada nisu igrali na Ostrvu pre toga, pažljivo su birani, kao Najdžel de Jong, Vensan Kompani, Silvinjo i mnogo zvučnije ime iz Brazila, Robinjo.

Udarna trojka „građana": Emanuel Adebajor, Robinjo i Karlos Tevez

Čelnici UEFA su posle­dnjih meseci izrazili zabrinutost zbog velike potrošnje klubova na pojačanja, ali iz uprave Mančester sitija poručuju da oni za razliku od Reala, komšije Mančestera i drugih klubova, ne prave dugove.

- Pažljivo ćemo proučiti šta to UEFA planira da uradi sa potrošnjom. Ne znam da li to Platini želi da samo Real i Barselona budu šefovi u Primeri i Ligi šampiona? Što se nas tiče, mi smo u zdravoj finansijskoj poziciji, jer ne pravimo dugove kao manje bogati klubovi. Mi se na fer način takmičimo sa ostalima. Ako UEFA bude sprovela plan o restrikciji troškova, to će samo dovesti do jačeg monopola pojedinaca - izjavio je direktor Mančester sitija, Kaldun al Mubarak.

Kada je reč o vlasnicima kluba, treba reči da je Al Mubarak desna ruka prvog čoveka i jednog od najmlađih milijardera na svetu, šeika Mansura bin Zajeda al Nahjana. On je izazvao pravi zemljotres na Ostrvu kada je 1. septembra 2008. i zvanično preuzeo vlast u Mančester sitiju. Za akcije je platio više od 250 miliona evra. Samo koji minut pre završetka letnjeg prelaznog roka, angažovao je Brazilca Robinja iz Reala za 43 miliona evra, a malo je nedostajalo da dovede i Dimitra Berbatova koji je iz Totenhema prešao u komšijski tabor.

Inače, šeik Al Nahjan (39) je član kraljevske porodice iz Abu Dabija. Njegov brat Kalifa bin Zajed al Nahjan predsednik je Ujedinjenih Arapskih Emirata. Direktor je FGB banke, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 4,9 milijardi dolara. U oktobru 2008. sa kapitalom od pet milijardi dolara spasao je „Barklis banku" od nacionalizacije, istu onu koja je sponzor Premijer lige od 2004.

- Ovaj klub će tek pokazati koliko može. Poslednje utakmice pokazuju da nas se svi plaše. Imamo plan i nadam se da će i trofeji stići u dogledno vreme - poručio je menadžer Mark Hjuz posle derbija u kojem je njegov tim poražen sa 4:3.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.