Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2017, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samira Hurem: Srozale su ugled ženskog fudbala

Brutalna tuča na utakmici Prve lige Federacije BiH srozala je ugled ženskog fudbala koji naporno gradimo već godinama, kazala je Samira Hurem, selektorka ženske fudbalske reprezentacije BiH.

Ikona bh. i regionalnog ženskog fudbala ističe da je šokirana scenama na utakmici Prve lige Fedrecije BiH kada je igračica Željezničara Silvija Sekačić u stilu MMA borca nasrnula na Adnu Ljubanović iz Mladost Nević Polja.

"Ne znam da li bih se smijala ili plakala. Smijala  >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << jer ne mogu da vjerujem da takve stvari sebi dopusti jedan sportista, a plakala jer je neko nekim jalijaškim ponašanjem bacio pod noge sve ono dobro što gradimo već godinama", kazala je Huremova.

Podsjetila je da Nogometni/Fudbalski savez BiH uz podršku UEFA i FIFA već dugi niz godina radi na afirmaciji ženskog fudbala, te između ostalog ulaže značajna finansijska sredstva.

"Umjesto da ženski fudbal bude pozitivna priča, da iskoristimo podršku koju imamo od N/FS BiH, UEFA, FIFA, medija u BiH i velikog dijela javnosti, neko nekim sramotnim potezom nas vrati nekoliko godina unazad. Desile su se stvari koje ne možemo ingorisati, koje ne možemo pomnožiti s nulom i ovo je za svaku disciplinsku sankciju", smatra Huremova.

Ona smatra da kaznu zaslužuju ne samo direktni akteri incidenta, nego i klubovi odnosno treneri, koji su morali prepoznati neprimjereno ponašanje igračice ili igračica i ranije.

"Kada neko uradi tako nešto onda ne zaslužuje da bude više ne samo dio ženskog fudbala, nego sporta uopšte. Odgovorni smo i mi treneri, odnosno klubovi. Moramo znati s kakvim osobama radimo. Zaista mi je žao što je poslana jedna loša slika", kaže Huremova.

Dodaje da ne postoji valjano opravdanje. S obzirom na nivo takmičenja i gotovo nikakav ulog, čak ni pritisak ne može se uzeti u obzir.

"Taj nivo takmičenja koji igraju ova dva kluba ne donosi neki naboj i pritisak. To nije ni derbi i ne vidim nijedan razlog da bi se ispoljilo takvo nasilje. Ne mislim da je i bilo kakva riječ mogla natjerati nekoga da se tako ponaša. Sramota. Meni je ono izgledalo grozno na slikama, a ne mogu ni zamisliti kao je djelovalo uživo", ističe Huremova.

U dugogodišnjoj karijeri kaže da se susretala sa neugodnim situacijama, ali nikada nijedna nije bila ni slična ovoj. Prisjetila se svoje igračke karijere u sarajevskom Željezničaru i gostovanja davnih osamdesetih na Kosovu.

"Bile smo verbalno napadnute. Prijetile su nam da će nas tući, ali se ništa nije desilo. To je zapravo jedina neugodna situacija u kojoj sam bila", zaključila je Huremova.

Disciplinska komisija Nogometnog saveza Federacije BiH zasjedaće danas u Sarajevu s početkom u 13 časova i donijetu odluku o sankciji za aktere događaja od prošlog vikenda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.