Rusija - Brazil: trenirati i braniti se zajedno

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija - Brazil: trenirati i braniti se zajedno

14.06.2013. -

Rusija i Brazil razmeniće iskustvo u hokeju u fudbalu. Brazil može da dobije rusku školu hokeja. A u pripremi ruskih fudbalera će učestvovati sportisti iz Brazila. Osim toga, Rusija može da učestvuje u osiguranju bezbednosti na predstojećem fudbalskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Brazilu.

Sport, ekonomiju, kao i pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << međunarodne bezbednosti razmotrili su u Riju de Ženeiru šefovi diplomatije dve zemlje – Sergej Lavrov i Antonio Patriota.

Jedna od glavnih tema razgovora na sastanku ministara inostranih poslova bio je sirijski konflikt. Koliko god hiljada kilometara da deli Rusiju i Brazil, rukovodstvo obe zemlje je uvereno da vojnog rešenja sirijske krize ne može biti. Ministar inostranih poslova Brazila je to ponovio dva puta.

- Brazil čvrsto podržava platformu Ženevske konferencije, inicijativu bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Anana i specijalnog predstavnika UN i Arapske lige Lahdara Brahimija. Ova situacija nema vojno rešenje. Svi diplomatski napori treba da budu razvijeni. Podržavamo ideju sazivanja Ženeve-2. Treba označiti kraj smrti i razranjima u Siriji.

Brazil čeka kada će sirijska opozicija imenovati svoje učesnike konferencije, istakao je ministar inostranih poslova zemlje Antonio Patriota. Pri tome niz zapadnih i arapskih zemalja za lice čitave opozicije već smatra Nacionalnu koaliciju, mada neki njeni članovi odavno ne žive u Siriji. Sergej Lavrov sa svoje strane podsetio je da je prvobitni cilj bilo regulisanje sitaucije mirnim putem. U krajnjoj liniji tao su zvučale zvanične izjave.

- Čudno nam je da čujemo kada neki američki predstavnici, očigledno ne shvatajući suštinu ove inicijative, govore o tome da je jedini zadatak da delegacija vlade dođe u Ženevu, kako bi predala vlast opoziciji. To je potpuna zamena teza, i to realno radi na potkopavanje same ideje konferencije, koju smo formulisali sa Državnim sekretarom. Takođe nas brinu prilazi opozicije na koju računaju naši partneri. Nacionalna koalicija i Slobodna sirijska armija izjavljuju da se na konferenciju može putovati tek onda kada bude uspostavljen vojni balans u zemlji. Ali ako se to uzme u obzir, nikada nećemo sazvati konferenciju. Podsticati takvim raspoložnjem opozicionare da ih treba naoružati kako bi oni osvojili sebi neke tritorije, to znači delovati direktno protiv sazivanja konferencije.

Po rečima Antonija Patriote, Brazil je takođe zainteresovan za to da učestvuje u drugom ženevskom sastanku. Sergej Lavrov je uverio da Rusija podržava njegovu kandidaturu.

Među latinoameričkim zemljama Brazil je najveći trgovinski partner Rusije. Nedavno je bio postavljen zadatak da se dovede robna razmena do 10 milijardi dolara godišnje. Ruske kompanije aktivno rade u Brazilu u sferi energetike, metalurgije, rudarstva.

Postoji mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje. Brazil je više puta ispoljavao interesovanje za ruske sisteme PVO Pancir S-1. neavno se pojavila informacija da ugovor o isporukama ovih kompleksa može da bude potpisan u junu. Ali Antonio Patriota nije otkrio detalje pregovora i predložio je novianrima da odlože ovo pitanje do oktobra, kada u Rusiju dođe ministar odbrane Brazila.

Kako se ranije saopštavalo u štampi, protivavionskim topovskim kompleksima Brazil je rešio da osigura sebe i svoje goste na predstojećem prvenstvu sveta u fudbalu 2014. i Olimpijadi 2016. godine. Rusiji u narednih nekoliko godina takođe predstoji mnogo tamičenja međunarodnog nivoa. Sport, kultura i uzajamni interes danas sve više povezuju dve zemlje, istakao je Sergej Lavrov.

- Brazilske kolege su otvorile u Krasnodarskoj pokrajini školu fudbala, gde predaju svoje jedinstveno iskustvo ruskim sportistima. I mi smo sa čuđenjem saznali da je ne tako davno u Brazilu zaživeo hokej u državi San-Paolo. nadam se da ćemo se potruditi da odgovorimo na iskustvo fudbalske škole uzajamnošću i da ćemo pokušati da učinimo sve kako bi ruski stručnjaci pomogli da se razvija hokej u Brazilu.

U Rio de Ženeiru Sergej Lavrov je završio kratku latinoameričku turneju. Dan ranije on je posetio glavni grad Argentine Buenos Ajres.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.