Robijaši se brčkaju u bazenu!

Izvor: Press, 24.Jul.2010, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robijaši se brčkaju u bazenu!

Osuđenici u najvećem srpskom zatvoru kod Požarevca leto provode na olimpijskom bazenu, teretani i terenima za fudbal i košarku
Robijaši u zatvoru „Zabela" leto provode na olimpijskom bazenu, koji je izgrađen unutar zidina najvećeg srpskog zatvora! Osim bazena, zatvorenicima su na raspolaganju i teretana, tereni za fudbal, odbojku >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i košarku! Kako saznajemo, brčkanje na bazenu nije dozvoljeno samo zatvorenicima koji su osuđeni pred Specijalnim sudom i koji se nalaze u novom zatvoru u Zabeli zvanom „Alkatraz".
Reporteri Pressa posetili su juče Kazneno-popravni dom „Zabela" kod Požarevca. Iako je ovo zatvor sa najstrožijim režimom u Srbiji, osuđenici imaju pogodnosti koje mogu da koriste u slobodno vreme.
Dva sata na kupanju
- Iako u „Zabeli" ima osuđenih za razna krivična dela, od saobraćajki do ubistava, svi oni imaju pravo na boravak na terenima i na bazenu. Ovo pravo nemaju osuđenici iz Sedmog paviljona u kojem je najstroži režim kao i zatvorenici iz posebnog odeljenja koji su osuđeni pred Specijalnim sudom. U to odeljenje nedavno se prvi uselio Milorad Ulemek Legija - rekao je Branislav Marković, načelnik službe za tretman osuđenika u „Zabeli" i dodao:
- Osuđenici preko nedelje imaju 60 sati slobodnog vremena. Zbog toga su im u letnjim mesecima na raspolaganju ovi sportski tereni, na kojima svako od njih provede po dva sata dnevno. Osim olimpijskog bazena koji koriste osuđenici, KPZ „Zabela" poseduje još jedan bazen, ali van zatvorskih zidina, odmah pored svog restorana. Taj bazen sagrađen je nakon Drugog svetskog rata, a renoviran pre osam godina. Njega koriste žitelji naselja Zabela i Požarevca. Kao i konobari u restoranu, i na tom bazenu glavno osoblje su osuđenici, ali samo oni koji su kažnjeni za blaža krivična dela - kaže Marković.
On objašnjava da iako radno angažovanje nije više zakonski obavezno, svi osuđenici iz otvorenog i poluotvorenog dela rade na ekonomijama „Letnjikovac" i „Zvezda" gde uzgajaju voće i povrće ili rade na farmama koka nosilja, krava, svinja i ovaca.
- Od osuđenika iz zatvorenog dela radno je angažovano oko 40 odsto u metalskom i drvnom sektoru privrednog pogona „Preporod". U njemu se proizvode različiti predmeti, od alata do nameštaja, ali mahom za potrebe Zavoda jer nema velike potražnje na tržištu. Za svoj rad oni dobijaju 20 odsto od prosečne zarade u Srbiji i taj novac mogu da čuvaju ili da troše u zatvorskoj kantini - kaže naš sagovornik.

Zbog visokih temperatura zatvorenici su proteklih dana najviše koristili bazen koji je otvoren 2002. godine, kada je obnovljen i čuveni Sedmi paviljon, za osobe osuđene za najteža krivična dela.
- Svakodnevno sam na bazenu i na terenima, jer mi vreme brže prolazi dok sam okupiran sportom i druženjem. Često organizujemo i razna sportska takmičenja koja uvek prolaze u korektnoj atmosferi, bez svađa i tuča - rekao je Miloš Rajović (31) iz Beograda koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog otmice i iznude, od kojih je devet već izdržao.
Teretana u hladovini
Veća grupa mlađih osuđenika u isto vreme vežbala je u hladovini u mini-teretani, koju su zatvorenici sami napravili, dok je njih desetak trčalo oko igrališta, praćena budnim okom stražara sa visoke osmatračnice. Osim bazena, njima su na raspolaganju i sportski tereni za fudbal, odbojku i košarku.
Novinari Pressa nisu mogli na rekreaciji da vide osuđenike iz Sedmog paviljona. Podsetimo, među njima su bivši članovi „zemunskog klana" Miloš i Aleksandar Simović, bivši pripadnik JSO Branko Berček, osuđen na 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Srbije, kao i njegovi saučesnici Leonid Milivojević i Dušan Maričić Gumar, osuđeni na po 30 godina. U „Zabeli" su i bivši član JSO Nenad Ilić Glavonja, koji je osuđen na 15 godina zbog pokušaja ubistva lidera SPO Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali. U ovom zatvoru je i Zoran Jotić Jotka, vođa „kruševačke grupe", koji je kažnjen sa 12 godina zbog reketiranja i ucena, kao i članovi „veterničkog klana".
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Olimpijske igre

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.