Propust u razmeni informacija

Izvor: RTS, 14.Okt.2010, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propust u razmeni informacija

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao da je pre utakmice Italije i Srbije došlo do propusta u razmeni informacija. Problem nije Srbija, već srpski kriminalci, smatra Fratini. Zakazale srpske obaveštajne službe, tvrdi ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni.

Razmena informacija između Italije i Srbije nije funkcionisala kako treba, a preventivne informacije nisu stigle uoči fudbalske utakmice dve reprezentacije, izjavio je italijanski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << spoljnih poslova Franko Fratini.

U emisiji italijanskog Kanala 5, Fratini je rekao da je u pojedinim ekstremnim slučajevima moguće zatvoriti šengenski prostor, ali da niko nije mogao da nasluti da će zbog jedne utakmice to biti potrebno, "pogotovu što nije bilo informacija koje bi ukazivale na takvu opasnost".

Dan ranije, Fratini je izjavio da nije znao za upozorenje koje je srpska policija poslala svojim italijanskim kolegama o dolasku grupe ekstremnih navijača u Đenovu.

Srbija je uputila zvanično i formalno izvinjenje, ali ima onih koji su na neprikladan način kritikovali našu policiju, iako je sprečila da sukob eskalira i izazove još gore posledice, kaže šef italijanske diplomatije.

Fratini je ponovio da Italija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, jer je u njenom "strateškom i političkom interesu da Srbija postane prava evropska država" i da "ovakve akcije i ovakve bande kriminalaca budu blokirane, uhapšene i sudski gonjene".

"Treba da znamo da huliganizam ne nastaje u Srbiji. Zemlje velike evropske tradicije, kao što je Velika Britanija, isticale su se bandama koje su sejale teror po celoj Evropi. Problem nije Srbija, već srpski kriminalci za koje je vlada te zemlje preuzela obavezu da će ih uhapsiti", smatra Fratini.

Italijanska policija prebacuje odgovornost

Ministar unutrašnjih poslova Italije Roberto Maroni negirao je da je policija te zemlje mogla da spreči divljanje srpskih huligana na utakmici u Đenovi i ocenio da je odgovornost na obaveštajnim službama iz Beograda.

"Našim snagama reda se ništa ne može zameriti. Srpske obaveštajne službe su zakazale. Potcenili su rizik. Obavestili su nas da u Đenovu dolazi 100 huligana u dve odvojene grupe", rekao je Maroni, a preneli danas italijanski mediji.

"Da su nas informisali da će doći bande kriminalaca koje će da zapale stadion drugačije bismo se postavili", dodao je Maroni, koji je optužbe na račun njegovog rada i reakcije policije nazvao komičnim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fratini: razočarani i ogorčeni zbog nereda u Đenovi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Okt.2010

Italijanski ministar inostranih  poslova Franko Fratini ocijenio je u srijedu veče u Rimu da su italijanske snage reda dokazale profesionalizam i odgovornost, tokom nereda na utakmici fudbalske reprezentacije te zemlje sa Srbijom u Đenovi . Ministar Frattini je dodao da se večer u utorak mogla...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Fratini: Nije bilo nagoveštaja o opasnosti

Izvor: Vesti-online.com, 14.Okt.2010

Pre utakmice između Italije i Srbije "došlo je do propusta u razmeni informacija" između italijanske i srpske strane "zbog toga što preventivne informacije nisu stigle ili zato što razmena preventivnih informacija nije funkcionisala kako treba", izjavio je jutros italijanski šef diplomatije Franko...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.