Presuda za ubistvo Tatona

Izvor: RTS, 25.Jan.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za ubistvo Tatona

Četrnaestorici optuženih za ubistvo francuskog državljanina Brisa Tatona danas će biti izrečena presuda. Optuženi se terete za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Viši sud u Beogradu objaviće presudu grupi od 14 optuženih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona, koji je brutalno prebijen u centru Beograda, 17. septembra 2009. godine, pre fudbalske utakmice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Partizan-Tuluz i umro je 12 dana kasnije od posledica povreda.

Presudu će izreći sudsko veće kojim predsedava sudija Mirjana Ilić.

Optuženi se terete za krivično delo teško ubistvo za koje je zaprećena kazna do 40 godina zatvora. Pored njih, jedan optuženi se tereti za pomaganje osumnjičenom posle počinjenog krivičnog dela.

Optužnicom su kao organizatori označeni Ivan Grković, Ljubomir Marković i Đorđe Prelić koji je u bekstvu.

Suđenje je počelo 21. aprila 2010. godine i početku suđenja prisustvovao je i tadašnji ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral koji je u Palati pravde izjavio da "želi da pravda bude zadovoljena i da kazna odgovara delu koje je učinjeno".

S obzirom na broj optuženih i količinu dokaza, suđenje je trajalo kratko u poređenju sa procesuiranjem predmeta sličnog obima pred beogradskim sudovima.

Posle zamerki Tatonovih roditelja da se suđenje odugovlači i navoda medija da suđenje traje predugo, neka ročišta su trajala do kasnih poslepodnevnih sati Tužilaštvo je u završnoj reči predložilo da optuženi budu kažnjeni najstrožim kaznama koje bi trebalo da posluže za primer, a Tatonovi roditelji da odgovorni za zločin plate za život koji su oduzeli.

Zastupnik porodice Taton, advokat Slobodan Ružić, predložio je da država Srbija Tatonovim roditeljima plati odštetu od 200.000 evra, jer nije učinila ništa da zaštiti francuske navijače u centru Beograda.

Svi optuženi negirali su krivicu za ubistvo Tatona i rekli da žale zbog smrti francuskog navijača.

Advokati optuženih su u završnim rečima naveli da krivica nije dokazana, a da su proces obeležili politički pritisci, i predložili sudu da oslobodi okrivljene.

Državljanin Francuske Bris Taton brutalno je prebijen 17. septembra 2009. godine, u bašti kafea na Obilićevom vencu, u centru Beograda, bejzbol palicama i šipkama, uoči utakmice fudbalskih klubova Partizan i Tuluz. 

Optuženi se terete za krivično delo teško ubistvo i svi su u pritvoru osim Đorđa Prelića i Dejana Puzigaće koji su u bekstvu i njima se sudi u odsustvu.

Pored Prelića i Puzigaće, optuženi su i Stepa Petrović, Stefan Veličković, Milan Tarlać, Dragan Tomasović, Jovan Karbić, Bojan Matijević, Milan Vujović, Ivan Grković, Vladan Suvajac, Ljubomir Marković, Branimir Četnik i Dejan Stanković.

Vladimir Bošković optužen je za pomaganje počiniocima posle izvršenog krivičnog dela i on se jedini brani sa slobode.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.