Izvor: MozzartSport.com, 21.Apr.2021, 12:30

Predrag Mijatović: Velika pobeda UEFA i fudbala

"Fudbal je veliki jer ne pripada samo velikima. Klubovi koji su imali ideju da formiraju Superligu dobro su proanalizirali (skoro) sve pravne mogućnosti, ali su zaboravili su osnovno- navijače, fudbalere i trenere..."

Legendarni fudbaler i svojevremeno čelnik Reala, Predrag Mijatović je, u razgovoru za televiziju K1 istakao da je kraj Evropske superlige pre nego što je i zaživela van papira, "velika pobeda UEFA i fudbala, jer fudbal pripada svima". Ponovio je, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kao mnogi da ideja o formiranju propalog projekta nije "od juče".

"Ideja je rođena pre desetak godina u kojoj veliki razmišljaju samo o sebi, zaboravljajući druge važne timove koji su neophodni bi fudbal bio to što jeste, odnosno pristupačan svima i da svi kroz takmičenje jednog dana mogu da urade nešto veliko", rekao je Mijatović

Smatra da su ekipe poput Bajerna i PSŽ postupile inteligentno, shvatajući da je kreiranje takmičenja bez konsultacija i saglasnosti UEFA može da bude kontraproduktivno.

"Stav Bajerna i PSŽ bio je iznenađujući za ovih 12 klubova, koji nisu pravilno procenili kolika će biti reakcija navijača i fudbalskog sveta. To ih je iznenadilo.."

Kao većina upućenih i Mijatović napominje da je pandemija korona virusa u značajnoj meri otežala poslovanje klubova i ubrzalala ideju o formiranju

"Sve se vrti oko novca. Ako govorimo konkretno o Realu, klub nema (jednog) vlasnika, već su to navijači, odnosno članovi kluba. Real nije u stanju da zatvori budžet, što je problem koji ponavlja godinma, pa su procenili da treba da se formira takmičenje koje će njima omogućiti benificije zaboravljajući osnovnu stvar da fudbal ne pripada samo velikim klubovima".

Na kraju se u sve umešala i politika, a jedna od najlasnijih zagovornika protiv Superlige bio je britanski premijer Boris Džonson.

"Svakako postoji uticaj politike, ali ne po principu "vi to ne možete da uradite", već u kontekstu da o svemu tome nisu uvažavana mišljenja navijača, odnosno onih zbog kojih fudbal postoji i koji plaćaju ulaznice. Političko protivljenje, osim britanske, pokauzale su španska i italijanska vlada. Klubovi su sve to učinili brzopleto, bez precizne studije šta ako ne budu imali podršku. Bili su dosta sebični."

Mijatović je dodao da bi eventualno formiranje Superlige uticalo pobugno za srpski i fudbal u drugim siromašnijim zemljama.

"Liga šampiona ne bi bila atraktivna kao pre. Bilo bi daleko komplikovano za afirmaciju igrača i dalji razvoj manjih sredina. Postavilo bi se i pitanje da li bi igrači iz Superlige mogli da učestvuju na svetskim i kontinentalnim prvenstvima. Na sreću, situacija se vraća u normalu. Da je formirana, Superliga bi donela mnogo problema..."

Iako je Privredni sud u Madridu zabranio UEFA i FIFA da preuzima bilo kakve pravne radnje protiv Superlige, Mijatović ne veruje da će biti bilo kakvih sudskih sporova.

"Klubovi koji su imali ideju da formiraju Superligu dobro su proanalizirali sve pravne mogućnosti. Ali, zaboravili su osnovne stvari - navijače, fudbalere i trenere - i tu je nastao problem. Verovatno će UEFA i Superliga pokušati pravno da reše situaciju, a da ne dođe do velikog konflikta. To treba izbeći. Fudbal je najpopularniji sport, ne trpi ovakvu vrstu polemike i sve mora da se reši dijalogom", zaključio je Mijatović.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.