Danas je Milano podeljen na crveni i plavi deo

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 13:48

Danas je Milano podeljen na crveni i plavi deo

Real i Siti možda igraju finale pre finala, ali istinski fudbalski praznik ove nedelje je u Milanu.

Lokalni giganti – Milan i Inter – sastaju se u drugom polufinalu Lige šampkona (San Siro, 21h).

Prošlo je 13 godina otkako je tim iz italijanskog finansijskog i komercijalnog centra stigao do finala Lige šampiona – ali to će se promeniti.

Gradski rivali, koji su zajedno deset puta bili šampioni Evrope (Milan – Inter 7:3), suočiće se u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredu u prvom od dva meča za plasman u finale najvećegklupskog takmičenje evropskog fudbala.

Najveći rivali su u četvrtfinalu izbacili Napoli i Benfiku i zakazali dugo očekivani derbi na San Siru.

Ekipe su skoro pa izjednačene i u Seriji A, Inter je četvrti sa 63 boda, dva ispred petoplasiranog Milana.

Biće to prvi put da giganti Milana igraju jedan protiv drugog u Ligi šampiona još od takozvanog "sramnog derbija" 2005. godine, četvrtfinala u kojem je pobedio Milan, a čija je revanš utakmica prekinuta nakon što su navijači Intera ispalili salvu raketa na San Siru.

Trener Milana Stefano Pioli rekao je u utorak da će pred meč odlučiti o nastupu Rafaela Leaa nakon što je portugalsko krilo zadobilo povredu mišića.

Leao je jedan od najuticajnijih igrača Milana ove sezone sa 13 golova i 10 asistencija u svim takmičenjima, ali je izdržao samo 12 minuta u subotnjoj pobedi 2:0 nad Laciom, pre nego što je zamenjen.

Pioli je rekao novinarima da će Leao ili početi utakmicu ili uopšte neće igrati, dodajući da je belgijsko krilo Aleksis Salemakers potencijalna zamena za meč.

Milan, koga je prošle nedelje Napoli skinuo sa šampionskog trona u Seriji A, imao je težak niz u ligi sa samo tri pobede u poslednjih 10 utakmica.

Međutim, Pioli je fokusiran na evropsku formu.

"Govorimo o Ligi šampiona, nismo imali uspone i padove, već izvanredan niz", rekao je Pioli na konferenciji za novinare pre utakmice.



"Želimo da pokušamo da prevaziđemo ovaj poslednji korak pre pobede u finalu Lige šampiona, nešto što se nije dogodilo mnogima od nas. Motivacija je na vrhuncu".


Poslednju titulu u LŠ Milan je osvojio 2007, kada je u finalu u Atini Liverpul 2:1.

S druge strane, trener Intera Simone Inzagi istakao je značaj meča, koji se smatra najvećim između dve ekipe u poslednjih 20 godina.

"To nije derbi, to je derbi", rekao je Inzagi novinarima.

"Znamo šta to znači za nas, klub, naše navijače i mene. Ali osećam se smireno jer sam video da su momci veoma koncentrisani", rekao je Inzagi.

"Moramo da upotrebimo naše glave i pokažemo srce. Ne sumnjam u srce. I moramo da iskoristimo glavu na pametan način jer se ovaj duel odlučuje tokom 180 minuta".

Inter, koji je poslednji put osvojio Ligu šampiona 2010. godine, kada je u finalu u Madridu pobedio Bajern Minhen sa 2:0, ulazi u meč iz niza od pet uzastopnih pobeda i sa raspucanim napadom.

Inzagijeva ekipa je u tom nizu postigla 14 golova, od kojih su deset postigli napadači, a Romelu Lukaku i Lautaro Martines su obojica u formi.

Bek Robin Gosens ​​je upitan za tim Intera nakon što je u poslednje vreme bio van terena zbog iščašenja ramena.

Ali 28-godišnjak je u ponedeljak na Instagramu objavio da se "vratio na pravi put" i da je ponovo spreman "baš na vreme za veliki meč u sredu".

Ove dve ekipe su se ranije sastale 235 puta u svim takmičenjima, a Inter je pobedio u 87, uključujući poslednja dva – ligi i Superkupu Italije.

Milan ima 79 pobeda, dok je 69 mečeva završeno nerešeno.

Utakmica Milan – Inter počinje u 21h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.