Izvor: Radio 021, 20.Okt.2019, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potres mozga najčešći kod dece koja treniraju fudbal i hokej

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile poslednjih godina, osim u fudbalu, pokazalo je to istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu "Pediatrics".

"Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportiste te istraživače", rekao je Avinaš Kandran sa Univerziteta Severna Karolina, koji je ujedno i autor spomenute studije.

Studija je napravljena nakon analize podataka o 9.542 slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD-u u školskim godinama 2013/2014. te 2017/2018. Zabeležili su su ih u fudbalu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, rvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva povreda i tokom navijanja.

Kod dečaka je takvih povreda bilo najviše tokom igranja fudbala i hokeja na ledu, a kod devojčica za vreme igranja fudbala. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 odsto, dogodilo se tokom takmičenja, ne treninga. Veća stopa povreda tokom treninga pokazala se samo kod navijačica koje bodre timove u vreme takmičenja.

Inače, potres mozga je vrsta traumatične povrede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterisana kao lakša i teža. Istraživači kažu da u SAD-u svake godine zabeleže više od 800.000 traumatičnih povreda mozga kod dece. Takođe, upozoravaju da ponavljani udarci u glavu, poput udarca loptom tokom fudbala, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.

Autor: 24sata.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.