Portugal, fudbal i Liga šampiona: Zavirite u Benfikinu fabriku fudbalskih talenata vredniju od milijardu evra

Izvor: B92, 18.Mar.2023, 20:43

Portugal, fudbal i Liga šampiona: Zavirite u Benfikinu fabriku fudbalskih talenata vredniju od milijardu evra

Prošle godine, fudbalska opservatorija CIES proglasila je Benfikinu omladinsku školu najprofitabilnijom na svetu, generisavši preko 379 miliona evra (336 miliona funti) od 2015.

Poslednji trofej koji je Benfika osvojila bila je titula portugalskog prvenstva 2019. i po visokim standardima, koje su sami postavili, protekli period moguće je okarakterisati kao sušni.

Ipak, po Pedru Mil-Homensu, osećaj je kao da vitrine 'pucaju'.

Kao direktor omladinske škole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Benfike, Mil-Homens nije odgovoran za pobede nad rivalima Portom ili Sportingom ili plasmanom u Ligi šampiona.

Njegova primarna briga je da osigura klupsku proizvodnju najboljih mladih fudbalera u Portugalu.

Jedan od ključnih faktora za uspeh Benfikine akademije je uključivanje mladih fudbalera u klupsku kulturu što je ranije moguće.

Prošle sezone 70 odsto igrača koji su potpisali za akademiju bili su uzrasta od šest do 12 godina.

Kako bi dodatno pojačali rad sa omladinskim kategorijama, Benfika je otvorila četiri nove akademije širom Portugala 2008, kako bi potencijalni mladi igrači mogli da postanu deo kluba bez da prolaze kroz selidbu u Lisabon i odvajaju se od porodice.

To znači da se Benfika takmiči sa drugim vodećim klubovima poput Brage ili Porta za najbolje talente na severu Portugala.

Ramos i Silva su došli iz centara van glavnog grada.

"U širem centru Lisabona imamo dva miliona ljudi i to nije dovoljnu u pogledu uzorka, tako da se trudimo da budemo što je moguće više aktivni širom države," objašnjava Mil-Homens.

"Duži rad sa njima daje nam priliku da im prenesemo kulturu i vrednosti kluba."

Kada je reč o proizvodnji najboljih mladih fudbalera, Benfika i ostali vodeći timovi u Portugalu imaju jedno oružje koje engleski premijerligaši nemaju: priliku da "kale" mlade igrače u okviru rezervnog tima koji se takmiči u drugoj ligi.

I dok klubovi iz Premijer lige svoje rezervne fudbalere moraju da šalju na pozajmice kako bi osetili takmičarski fudbal, Benfika omladince školuje igrama u drugoj ligi sa B timom, dok treniraju sa prvim timom.

Čest je slučaj da neki fudbaleri igraju za u19 tim u omladinskoj, B tim u drugoj ligi i prvi tim, takmičeći se za trofeje - sve u istoj sezoni

"To je ogromna prednost," kaže Mil-Homens.

"Trudimo se da nivo treninga prilagodimo potencijalu igrača koje imamo na raspolaganju, inače bi to bilo gubljenje vremena za njih.

"Igračima prija nadmetanje, treniranje u okruženju koje im nudi više nego da su bili zadržani u njihovoj starosnoj grupi."

Benfika daje igračima mogućnost da uspeju, ali samo oni odabrani ostaju u prvom timu ili odlaze u neku od najboljih evropskih liga.

Od dolaska Mila-Homensa u klub, dva igrača su se posebno istakla - Diaš i Žoao Feliks.

Ipak, sigurno neće proći previše vremena pre nego što Ramos i Silva budu ispratili Žoaa Feliksa i Diaša put nekog od elitnih evropskih klubova za vrtoglave iznose.

Mil-Homens bi voleo da vidi neke od igrača duže od jedne sezone u klubu, poput Feliksa, ali nema iluzija da će igrači koji su prošli kroz akademiju i u njoj stasali veći deo karijere provesti negde drugde.

"Savršeni uslovi bili bi da igrače zadržimo u prvom timu kako bismo izvukli maksimum od njih tokom određenog broja sezona, a potom i povratimo investiciju," kaže on.

"U ovoj industriji nekada nema pravila, postoje prilike i klubovi koji dođu i plate cenu koju moraju da plate kako bi doveli igrača.

"Voleli bismo da ih zadržimo duže, ali isto tako moramo da razumemo da to nekada jednostavno nije moguće."

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Portugal, fudbal i Liga šampiona: Zavirite u Benfikinu fabriku fudbalskih talenata vredniju od milijardu evra

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2023

Prošle godine, fudbalska opservatorija CIES proglasila je Benfikinu omladinsku školu najprofitabilnijom na svetu, generisavši preko 379 miliona evra (336 miliona funti) od 2015.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.