Politička mina u „fudbalskoj kujni”

Izvor: Politika, 13.Mar.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička mina u „fudbalskoj kujni”

Što neko iz Donjeg Srema predstavlja svoj klub kao žrtvu mutnih radnji u našem fudbalu nije bezazleno, ali nije ni prvi, ni poslednji koji to radi, međutim, njegovo dušebrižništvo za klubove iz Vojvodine je bezrazložno, a potpiruje opasnu vatru

Na sajtu Donjeg Srema se pojavilo razmišljanje (možda nije stav kluba, pošto nije potpisano), koje je svojevrsna optužnica ne samo našoj fudbalskoj organizaciji, nego i Srbiji. I zbog toga je ta „fudbalska kujna” u Pećincima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i opasna, jer u rernu stavlja minu od čije eksplozije fudbal može da bude najbeznačajnija žrtva.

Dušebrižnik sa sajta Donjeg Srema u tekstu „Viša sila” ističe da „Vojvodina ima samo (u originalu je samo napisano velikim slovima) tri predstavnika u eliti, iako je fudbalski vrlo razvijena”.

U „eliti” (Superliga) niko nema svog predstavnika. U nju se ulazi na osnovu učinka u Prvoj ligi. Dakle, ni Beograd, ni istočna Srbija, ni zapadna Srbija, ni Vojvodina, nemaju obezbeđeno mesto u „eliti”. U Prvoj ligi imaju, pošto u nju ulaze prvaci iz četiri grupe Srpske lige (Beograd, Vojvodina, Istok i Zapad).

U nastojanju da pridobije saveznike u svojoj borbi za opstanak u ligi neko na sajtu Donjeg Srema kao dokaz navodi da su sva tri kluba sa teritorije Fudbalskog saveza Vojvodine oštećeni u prošlom kolu. Novosađani i Subotičani i imaju rašta da dignu glas, ali Pećinčani – ne.

U šesnaestercu Partizana lopta se odbila od glave igrača Donjeg Srema, a ne od ruke fudbalera „crno-belih”. U to je „tužilac” mogao da se uveri gledanjem snimka, kao što je to uradila Potkomisija za analizu suđenja Sudijske komisije FSS.

Što se tiče ofsajda na Zvezdinom stadionu naše pametovanje i sudijska presuda nisu u istoj ravni. Mi, kao i oni koji su zaduženi za analizu suđenja, zaključujemo posle neograničenog broja gledanja snimka sporne situacije.

Sudija i njegovi pomoćnici na igralištu presuđuju u deliću sekunda. Da imaju pravo da vide snimak nikada ne bi pogrešili. Što im se to ne omogući pitanje je za međunarodne fudbalske organizacije.

Kamera pokazuje zbivanja na igralištu iz, što bi se reklo, ptičje perspektive. Sa visine je neuporedivo bolji pregled od onog koji ima pomoćni sudija.

On je u ravni s igračima, pa neko od njih može da mu zakloni vidik. Možda se baš to i desilo, pa međašnji sudija na zapadnoj strani stadiona „Rajko Mitić” nije video da li je loptu u gol šutnuo Katai, koji nije sporan, ili Parker, koji je to uradio iz ofsajda.

Kod drugog gola se, takođe, dogodilo nešto što ljudsko oko ne može tačno da odredi. Pitanje je da li kroz veliku gužvu u kaznenom prostoru „mahač” može da vidi kada je s potpuno druge strane upućena lopta i kad je baš svaki igrač krenuo.

Taj slučaj je vrlo zanimljiv i za samo tumačenje ofsajda. Parker je utrčao iza zadnje linije Donjeg Srema, pre nego što je slobodan udarac izveden. To je dozvoljeno (veliki broj igrača u takvim prilikama do poslednjeg trenutka ostaje iza leđa protivnika).

Međutim, on nije dao gol kada je bio najbliži golmanu, nego su ispred njega (dovoljno je i da budu u liniji s njim) već bili igrači Donjeg Srema, pošto je pre toga stao, pa su ga oni stigli. Koliko vremena treba da prođe ili šta da se dogodi da bi igrač koji je bio u ofsajdu imao pravo da se „aktivira”?

Parker u ovom slučaju ne samo što nije bio iza protivničke zadnje linije, nego čak nije ni bio u, što bi se reklo, gol-šansi. Istovremeno s njim je skočio i igrač Donjeg Srema, a Zvezdin igrač čak loptu nije udario čelom, nego joj je gornjim delom glave jedva promenio pravac. Lopta je, dakle, slučajno otišla u mrežu.

Crvena zvezda se ovim povodom nije zvanično oglasila, mada je to do sada često činila. Recimo, posle utakmice u Kruševcu je maltene digla bunu, jer je smatrala da nije dosuđen penal u njenu korist.

Da bi se njeno pozivanje na pravdu (isto važi i za druge klubove) zaista tako i shvatalo, a ne samo kao borba za sopstvene interese, mogla bi nešto da saopšti i kad je protivnik oštećen.

Prvi gol Vojvodina jeste primila iz ofsajda. Ali, Novosađani su bili u mat-poziciji, pošto je Katai, posle pravovremenog utrčavanja, predriblao čak i golmana i samo mu je preostalo da šutne loptu u praznu mrežu.

Sudije jesu pogrešile što su priznale gol. Ali, pošto je bio neminovan (samo je Parker svojom nepromišljenošću mogao da ga spreči) Vojvodini bi bilo korisnije da se pozabavi kako je cela njena odbrana nadmudrena u toj situaciji.

Reč Crvene zvezde, a i svakog drugog, imala bi mnogo veću težinu kada bi se pored junaštva zalagala i za čojstvo.

Svakome može da se desi da pogreši. Pa i piscu „Više sile”.

Napisao je da je Donjem Sremu „bukvalno ukradeno 5-6 podova”. Valjda su mu ukradeni bodovi, a ne podovi?! Piše i da je jesenas gol u Nišu Radničkom dao Beljuć. A treba Beljić.

Živ čovek, pa pogreši. A imao je vremena koliko je hteo i sve na dlanu. Sudije to nemaju.

Ivan Cvetković

objavljeno: 14.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.