Podnet prvi predlog za nagradu „11. januar“ (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 02.Dec.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podnet prvi predlog za nagradu „11. januar“ (VIDEO)

Kako je najavio na nedavnoj konferenciji za medije, predsednik Skupštine Grada Niša prof. dr Mile Ilić, podneo je kandidaturu FK. Radnički iz Niša za dodelu nagrade 11. Januar. Ovo je ujedno i prva kandidatura koju je primila Komisija za nagrad 11. januar. Predlog kandidature prenosimo u celini.

PREDLOG ZA DODELU NAJVIŠEG JAVNOG PRIZNANjA GRADA NIŠA, NAGRADE „11. JANUAR“
 U skladu sa „Javnim pozivom“, objavljenim 2. decembra 2013. godine, putem javnog glasila „Narodne novine“, predlažem da najprestižnije priznanje Grada Niša, nagrada „11. januar“ bude dodeljeno fudbalskom klubu „Radnički Niš“.
Ova godina je značajna za niški „Radnički“ iz više razloga. Glavni je taj, što se u 2013-oj godini obeležava 90 godina postojanja ovog kluba, koji još od davne 1923. godine sa ponosom pronosi ime Grada Niša. Od sezone 2012/2013, „Radnički“ posle gotovo jedne decenije, ponovo igra u elitnom takmičenju, u Super ligi Srbije, dok čitavu ovu godinu obeležavaju izvanredni rezultati.
Posećenost gradskog stadiona „Čair“, zahvaljujući upravo igračima i rukovodstvu „Radničkog“, jedna od najvećih u Srbiji. Pri tom, za FK Radnički Niš i njegove navijače – „Meraklije“, ne postoje negativne konotacije kada je u pitanju fer igra i navijanje. U vremenima, kada u državi narasta pojava huliganizma, navijači „Radničkog“ i građani Niša koji bodre svoj klub, bez ikakvih incidenata, civilizacijskim manirom, proslavljaju uspehe svog kluba i ispisuju istoriju za neke buduće generacije. Tome u prilog ide i akcija koju su nedavno sproveli navijači i klub, a to je ekološka akcija „9 sadnica za 9 decenija“, čime su pokazali da se klub voli i poštuje i van stadiona.
Istorijat niškog „Radničkog“ je prebogat. Pomenuću samo neke od najvećih uspeha kluba. 1962. godina ostaće upamćena po ulasku FK „Radnički“ u Prvu Saveznu ligu. 1975. po osvajanju Balkanskog kupa, dok 1980, klub po prvi put igra na evropskoj sceni. Od ukupno 22 evropske utakmice, izdvaja se ona iz 1982, koju pamte sve Nišlije, a to je polufinale Kupa Uefa.
Značajan trag u klubu ostavili su i brojni vrhunski fudbaleri „Radničkog“, od kojih su mnogobrojni postali reprezentativci. Svi oni, sve to vreme, pronosili su slavu kluba i ime Grada Niša, a 2013. godina i jubilej povodom 9 decenija postojanja, ulivaju nadu da će klub ubrzo povratiti staru slavu. Otuda će i ova nagrada biti priznanje za bogatu istoriju, ali i podstrek za predstojeće uspehe.
Na osnovu svega navedenog, zbog istaknutih rezultata i afirmacije našeg grada, predlažem ovim putem, kao građanin Niša, predsednik Skupštine Grada i intelektualac, fudbalski klub „Radnički Niš“, za naviše priznanje Grada Niša, nagradu „11. januar“ i istovremeno predlažem da se nagrada uruči predsedniku kluba, kapitenu prvog tima i predstavniku navijača Radničkog.
U Nišu, 02.12.2013.
Prof. dr Mile Ilić
 

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Radnički predložen za nagradu "11. januar"

Izvor: JužneVesti.com, 02.Dec.2013

Predsednik Skupštine Niša Mile Ilić predložio je Fudbalski klub Radnički za najviše priznanje grada, a kao glavni razlog navodi tradiciju dugu 90 godina.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.