Petković: U Zvezdi sam hteo da radim za džabe

Izvor: Kurir, 10.Nov.2012, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: U Zvezdi sam hteo da radim za džabe

Iako je pristao da radi šest meseci bez plate, Petković nije angažovan, a na klupu „crveno-belih“ stigao je Čedomir Janevski i to za 400 hiljada evra

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore  Ilija Petković izjavio je da je hteo da radi u Zvezdi šest meseci bez plate.

On je ponudu da vodi tim sa "Marakane“ dobio od tadašnjeg predsednika kluba Dobrivoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tanasijevića- Den Tane. Međutim, iako je pristao da radi šest meseci bez plate, Petković nije angažovan, a na klupu „crveno-belih“ stigao je Čedomir Janevski i to za 400 hiljada evra.

„Ispostavilo se da je jedna grupa ljudi u upravi bila protiv mog besplatnog angažovanja. Došao je Janevski i nije ništa uradio. Dobio je velike pare, a učinak je bio ravan nuli. Mene nisu hteli džabe da im donesem trofeje. Više su voleli da plate – neuspeh“, kaže Petković.

On ističe da bi Zvezda sa njim bila šampion.

„Crvena zvezda bi sigurno bila šampion! I ne samo u toj sezoni. Na našem najvećem stadionu slavile bi se najmanje dve titule. Garantujem da ne bih izgubio nijednu utakmicu u prvenstvu! Ni na evropskoj sceni ne bismo bili „mačiji kašalj”.

Petković dodaje i da bi ukinuo praksu dovođenja “promašaja odstranaca“ i da bi imao ozbiljnu skauting službu.

„Odmah bih prekinuo praksu angažovanja promašaja od stranaca. Za 24 sata bih doveo prava pojačanja. Znalo bi se tačno ko može da nosi Zvezdin dres. I ne bi se dogodilo da ode Kleo u Partizan i postane vodeći golgeter. Kod mene nijedan igrač ne bi mogao da stigne na preporuku. Skauti bi morali najmanje pet-šest meseci da prate igrače za koje bismo bili zainteresovani. Prema modelu rada Reala, Mančester junajteda i Čelsija. Znao bi se kult „Marakane”na svim nivoima. Nekada se protivničkim igračima dizala kosa na glavi pri gostovanjima na najvećem stadionu. Imali su opravdan strah od moćne Crvene zvezde. Sada se to izgubilo. I otuda posrtanja“, objašnjava nekadašnji selektor.

Petković kaže i da je imao ponudu da preuzme "večitog rivala“ i to posle odlaska Slaviše Jokanovića, ali se to nije desilo jer je po mišljenju čelnika kluba bio prozvezdaški nastrojen.

„Visoki funkcioner Partizana, moj prijatelj, na kraju mi je rekao da nisam prošao jer sam prozvezdaški nastrojen. Zvezda me žestoko koštala“.

On je otkrio i da mu je bilo lakše da voditi klub nego reprezentaciju, kao i koja su to "sveta“ selektorska pravila.

„Lakše je raditi u klubu, bez dileme. Svaki dan nešto možeš da ispraviš. To nije slučaj sa reprezentacijom. U toj ulozi mora da se bude, pre svega, mnogo mudar. Selektor mora da se snalazi bolje nego kada avion uđe u nevreme. I još jedno sveto pravilo: nijedan trener, selektor pogotovo, ne sme da traži sukob sa igračima.Treba sve da pegla“.

Kao selektor najsrećniji je bio kada se malo utakmica gubilo.

„Kada se pobeđuje sve je lepše i bez frke“ zaključio je Petković.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.