Održana komemoracija Bori Kostiću

Izvor: B92, 12.Jan.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija Bori Kostiću

Komemoracija povodom smrti proslavljenog fudbalera Crvene zvezde Borivoja Kostića održana je na stadionu tog kluba u Beogradu.

Komemoraciji su prisustvovali članovi porodice, uprave Zvezde, mnogi fudbalski radnici iz domaćih klubova, Fudbalskog saveza i nekadašnji i sadašnji igrači Zvezde.

Predsednik Skupštine Crvene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvezde Svetozar Mijailović rekao je da je Bora Kostić bio prava zvezdina zvezda, iako nije formalno proglašen.

"Bora je bio zlatna levica Crvene zvezde i reprezentacije. Sa pravom su golmani strahovali od njegovog udarca. Bio je dobar čovek, poštovan, cenjeni trener i vaspitač. Njegovo ime biće utkano u klub", rekao je Mijailović.

Bivši fudbaler Zvezde Dragoslav Šekularac jedva je zadržavao suze govoreći o bivšem saigraču, zahvalivši mu što je od njega napravio cenjenog igrača.

"Svi znamo da je Bora bio dobar čovek, suprug i otac i veliki golgeter. Bio je izvanredan igrač, znao je da se nađe u dobroj poziciji i nije često promašivao. Njegovi golovi podigli su moj ugled kod fudbalera. On je ušao u istoriju Zvezde, srpskog i jugoslovenskog fudbala", rekao je Šekularac.

Kostić je odigrao ukupno 580 utakmica za Zvezdu i postigao 539 golova. Osvojio je četiri šampionske titule i tri Kupa i jedan je od najboljih strelaca svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.



"Kada u nekim utakmicama pred kraj nismo uspeli da postignemo gol, ja i saigrači smo padali na 20 metara od gola, pošto smo znali da će Bora iz dva, tri slobodna udarca postići pogodak. Dati 500 golova nije mala stvar"
, dodao je on.

Kostić je debitovao za reprezentaciju u septembru 1956. godine i odigrao 33 utakmice i postigao 36 golova. Sa državnim timom osvojio je zlatnu olimpijsku medalju 1960. godine u Rimu i iste godine srebro na Kupu nacija.

Bivši fudbaler crveno-belih Vladimir Popović ocenio je da Kostićevi nastupi i rezultati nisu potpuno poštovani u zemlji i podsetio na njegove čuvene golove tokom karijere, kada je bio dvostruki strelac protiv Botafoga, a na utakmici protiv Dinama iz Moskve dao je gol sa više od 30 metara slavnom golmanu Lavu Jašinu.

"Bora odlazi u legendu, naša zlatna levica, neuporedivi bombarder, tvorac pobeda i trofeja. Možda tek sada spoznajemo svu veličinu Bore Kostića", rekao je on.

Kostić je umro 10. januara ove godine u 81. godini posle duge i teške bolesti. Opelo će biti obavljeno u 15 sati u kapeli na Novom groblju u Beogradu, a sahrana pola sata kasnije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.