Izvor: Novine novosadske, 06.Sep.2012, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Butoroviću

Glavni pretres pred Višim sudu u Novom Sadu, u slučaju Ratka Butorovića i još četvorice optuženih za lažiranje fudbalske utakmice izmeđ “Mladosti” iz Lučana i “Vojvodine”, odložen je za 4. decembar. Na glavni pretres, od nekoliko pozvanih svedoka, odazvao se samo jedan. Sudija je, nakon njegovog ispitivanja, naložio čitanje iskaza onih koji se nisu pojavili u sudnici, iako je odbrana smatrala da bi njihovim naknadnim ispitivanjem utvrdila dodatne činjenice u korist optuženih.  >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << Ipak, dokazni postupak se nastavlja utvrđivanjem novih činjenica, piše “Dnevnik”.
Prema navodima optužnice, 11. decembra 2007. godine u Novom Sadu okrivljeni predsednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba “Vojvodina” Butorović putem mobilnih telefona, koje su koristili okrivljeni dogovorio se s okrivljenim komesarom za bezbednost ovog kluba Čabrićem, da ponudi poklon trojici fudbalskih sudija Fudbalskog saveza Srbije koji su određeni za suđenje pomenutog meča da bi arbitrirali u korist novosadskog kluba.
Dalje se navodi da je reč o 2.000 evra glavnom sudiji i po 1.000 evra pomoćnim sudijama, što će biti isplaćeno da ove sudije “u okviru svojih službenih ovlašćenja ne izvrše službenu radnju koju bi morali izvršiti”, što je okrivljeni Čabrić i učinio. U tome mu je s umišljajem pomogao okrivljeni Kovačić, koji mu je prethodno dao brojeve telefona trojice fudbalskih sudija, iako je znao da će Čabrić uticati na njih da na pomenutoj utakmici sude u korist “Vojvodine” te da će im obećati poklon.
U optužici se navodi da je potom Čabrić stupio u kontakt s Jeknićem, koji je prihvatio ponuđene 3.000 evra, kao i Kašanskim, koji je takođe prihvatio 1.000 evra, kao i da dobije neki suvenir ili dres kluba, dok je pomoćni sudija Igor Radojčić odbio ponuđeni novac.
U Lučanima je 12. decembra 2007. godine odigrana navedena utakmica, u okviru vanrednog kola “Meridijan superlige”, na kojoj je okrivljeni Jeknić kao glavni sudija propustio da u 72. minutu dosudi kazneni udarac za FK “Mladost”, a meč je završen rezultaom 0:1 za “Vojvodinu”. Tako je Jeknić, nepreduzimanjem pomenute službene radnje koju je morao preduzeti, direktno uticao na ishod utakmice u korist novosadskog kluba, jer je u 72. minutu rezultat bio 0:0. Zbog toga ga je specijalni posmatrač utakmice ocenio negativnom ocenom, a sudijska komisije IO FSS-a ga je suspendovala, dok je Kašanski za suđenje na pomenutoj utakmici dobio pozitivnu ocenu, navodi se u optužnici.
Butorović i Čabrić okrivljni su za krivično delo davanja mita, Jeknić i Kašanski za primanje mita, a Kovačić za krivično delo davanja mita u pomaganju.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.