Odličnim ocenama odužio se roditeljima

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odličnim ocenama odužio se roditeljima

Bojan Kladarin

LOZNICA - Lozničanin Bojan Kladarin student je četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a o svom budućem profesionalnom opredeljenju razmišljao je još u vreme gimnazijskih dana. Bez problema je upisao smer računarstvo i automatika, a pored vremena posvećenog obrazovanju, svaki slobodan trenutak koristi da rekreativno zaigra fudbal s prijateljima.



Kako to uglavnom biva sa đacima koji bez većih poteškoća prolaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kroz osnovnu i srednju školu, usput shvativši učenje kao deo svakodnevnih aktivnosti, Bojan Kladarin je već u lozničkoj gimnaziji „Vuk Karadžić”, gde je često osvajao nagrade na raznim takmičenjima iz matematike, fizike ili geografije, odlučio kojim će putem ići.

- Prirodne nauke su zanimljive, razumljive i logične jer zaključci proizlaze određenim redom. Nikada nisam voleo da učim nešto napamet i da to ponavljam milion puta kako bih zapamtio. Ako razumeš brojeve i zakone, sve ide nekim logičnim redosledom. Kao gimnazijalac odlučio sam da moje buduće zanimanje bude diplomirani inženjer elektrotehnike za informacione tehnologije jer mislim da je taj posao zanimljiv i da ima velike mogućnosti za zaposlenje, kao i za usavršavanje u budućnosti - kaže Bojan čiji je prosek ocena na fakultetu 9,19.

Upisao je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, gradu koji pored obrazovanja pruža i mnogo drugih mogućnosti za lep studentski život. Odlazak od kuće je prihvatio kao normalan sled događaj u životu, što mu i nije teško palo jer mu je i brat Bogdan već bio student Novosadskog univerziteta.

- Veliki broj Lozničana studira u Novom Sadu, tako da smo nastavili svoje druženje, uz nove obaveze. Novi Sad je lep, miran grad koji ima veoma dobro organizovan studentski život i Univerzitet koji prati nove trendove u obrazovanju. Fakultet ima dobru tehničku opremljenost koja je neophodna za studije u oblasti informacionih tehnologija (IT), kao i profesore koji nam prenose najnovija saznanja u ovoj oblasti. Pored toga, u ovom gradu ima mnogo mogućnosti za zabavu i kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Postoji veliki broj sportskih objekata i organizacija, što mene najviše interesuje jer volim sport i njime se bavim u slobodno vreme. Volim pozorište, odlazim na koncerte i druge događaje koji se organizuju u gradu - priča Bojan koji nikada nije poništavao ispite.

Mnogobrojne obaveza čine mu fakultet dodatno zanimljivijim, a, kako kaže, ponekad pomisli da mu je učenje i provođenje vremena uz računar postalo hobi. Iz tih razloga sve ređe dolazi u Loznicu, mada o svom gradu ima samo reči hvale.

Lična karta

- Student: Bojan Kladarin

- Mesto: Loznica

- Fakultet: Tehničke nauke u BG

- Prosek ocena: 9,19

- Godina studija: četvrta

- Loznica je moj rodni grad koji je sve lepši, a i pružaju se nove mogućnosti za život mladih. Posebnu zahvalnost dugujem lokalnoj samoupravi čiji sam stipendista još od druge godine srednje škole. Veoma je lepo podržati uspešne i dobre studente jer i oni onda znaju da vredi učiti i ulagati u sopstveno znanje. Nažalost, u oblasti IT za sada nema perspektive u Loznici za zaposlenje u nekoj firmi koja bi omogućila istraživanje i usavršavanje mladih kadrova i stoga ne verujem da ću se vratiti u svoj rodni grad. Ne želim da ostanem na nivou prosečnog znanja i pružanja osnovnih usluga u ovoj oblasti. Želim da programiram, usavršavam svoje znanje, pravim nove softvere, a ta mogućnost postoji samo u nekoliko gradova u Srbiji, a jedan od njih je Novi Sad - kaže Bojan.

Roditeljima duguje veliki zahvalnost, pogotovo što su u jednom periodu bili bez posla, a ipak su uvek pronalazili načina da mu obezbede normalne uslove za studiranje.

- Sada roditelji rade, ali uvek ću misliti na njihove reči da se znanje i rad uvek isplate, da se trudimo da budemo odgovorni, savesni, pošteni i vredni, i da ne gledamo kako neko drugi nije takav, a ipak je uspeo da dostigne nešto. Nadam se da će nas pravila koja smo naučili od roditelja učiniti pravim i srećnim ljudima. Mladim Lozničanima bih poručio da izaberu fakultet koji vole i da dobro razmisle o budućem zanimanju jer ako izabereš ono što voliš da radiš, ceo život će ti biti zadovoljstvo, a ne godine pune dosadnih obaveza - poručuje Bojan.

Brat za primer

Bojanov brat Bogdan nedavno je diplomirao na Građevinskom fakultetu u Novom Sadu kao jedan od najboljih studenata.

- Od početka studija živim sa bratom u privatnom smeštaju i delimo sve obaveze. Hranimo se u studentskom domu, gde je hrana dobra i zadovoljni smo menijem. Ipak nas uvek obraduje paket sa kolačima i drugim đakonijama koje nam pošalje majka iz Loznice - priznaje Bojan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.