Odlazak Mistera, najboljeg trenera kojeg je Srbija podarila fudbalu

Izvor: RTS, 06.Apr.2020, 22:59

Odlazak "Mistera", najboljeg trenera kojeg je Srbija podarila fudbalu

Fudbalski svet ostao je bez prekaljenog stručnjaka, prepunog iskustva i znanja, ali i bez velikog čoveka, jedinstvene energije, šarma i umeća. Radomir Antić preminuo je u 72. godini, a lestvice koje je on postavljao, teško će ko moći da dostigne.
Trenirao je Simeonea, De Bura, Lopetegija, Hadžija, Enrikea, Sančeza, Overmarsa, Rikelmea, Klajverta, Saviolu, Pujola, Ćavija, Inijestu, ali i Prosinečkog, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Topića, Vidića i Stankovića. U konkurenciji najboljih trenera nalazio se zajedno sa Krojfom, Sakijem, Ranijerijem, Del Boskeom, Lipijem, Van Galom...
Ako ste samo uspeli da se slikate ili upoznate sa svim navedenim imenima, smatrajte svoj život posebnim. Radomir Antić od njih je učio i njih je učio.
Pre nego što je postao jedan od najboljih trenera koje je ova zemlja podarila svetu i fudbalu, jednog od dvojice koji je vodio Real i Barselonu i jedinog koji je Atletiku doneo duplu krunu, "Mister" je bio solidan fudbaler.
Poreklo vodi iz Republike Srpske, odakle su mu se roditelji doselili u selo Žitište u Banatu, gde je Radomir rođen 1948. godine.
Nakon selidbe za Užice, prve fudbalske korake pravi u Slobodi, gde se ne zadržava dugo, već polazi put Beograda i oblači dres Partizana.
Crno-bele boje branio je osam godina, a sa timom iz Humske osvojio je šampionsku titulu Jugoslavije 1976, što mu je otvorilo vrata za nove sredine i izazove.
Usledili su angažmani od po dve godine u Fenerbahčeu i Saragosi, dok je poslednje dane aktivne fudbalske karijere proveo u Lutonu, gde se zadržao četiri godine.
Bio je jedan od najzaslužnijih za osvajanje druge lige Engleske, današnjeg Čempionšipa, a potom i opstajanja u najjačoj ligi u Engleskoj, danas Premijer ligi.
Tranzicija u trenera
Već tokom poslednjih igračkih dana nagovestilo se da bi mogao u trenerske vode, a kako su navodili iz Lutona, bio je stvoren za taj posao. Igrao je u odbrani, bio istovremeno veoma smiren, odmeren, na momente graciozan, ali kada zatreba i temperamentan i borben.
U 36. godini završava igračku, a počinje trenersku karijeru, kao pomoćnik Nenadu Bjekoviću u svom Partizanu. Nakon osvojene dve titule u Jugoslaviji, seli se u Španiju, koja je ostavila najveći trag u njegovom životu.
Prvi izazov kao šef struke imao je u Saragosi, takođe klubu za koji je nastupao kao fudbaler.
Primera mu je očito prijala, pošto je jednu osrednju ekipu poput Saragose, sa donjeg dela tabele pre svega spasao ispadanja iz lige, a potom odveo do petog mesta na tabeli i plasmana u evropsko takmičenje.
RealUspeh u Saragosi preporučio ga je Realu, a na klupi "kraljevskog kluba" nasledio je legendarnog Alfreda di Stefana, ikonu Reala.
Zanimljivo je da je upravo Antić u Real doveo Roberta Prosinečkog, hrvatskog fudbalera koji je te godine napravio istorijski uspeh sa Crvenom zvezdom.
Utisak je da su se "Blankosi" ogrešili o srpskog trenera. Antić, kao treći trener Reala u toj godini, uspeo je da podigne španskog velikana na noge. Sa sedme pozicije, domogli su se trećeg mesta i tako izborili učešće u Kupu Uefa.
Naredne godine, Antić je uspeo da bude rame uz rame, pa čak i bolji od ljutog rivala Barselone, predvođene Krojfom sa klupe, a Kumanom, Stoičkovim, Gvardiolom, Laudrupom sa terena. Ipak, turbulencija od nekoliko poraza učinila je da ga uprava kluba smeni u sezoni 1991/92.
U trenutku kada je smenjen, Antićev Real nakon 19 kola vodio je na tabeli Primere sa sedam bodova prednošću u odnosu na Barselonu, koja je do kraja šampionata uspela da sustigne tu razliku i osvoji titulu.
Antića je put odveo potom u Ovijedo, kojeg je takođe "Mister" morao da vadi iz blata i spase od ispadanja iz lige, što je i uspeo u dve sezone koliko se tamo zadržao. (Oba puta završili su na devetom mestu.)
Opet Madrid, ovoga puta, njemu onaj pravi - AtletikoNaredni izazov bio je madridski Atletiko, mesto koje će, ispostaviće se, najviše uzdići Antićevu karijeru i mesto gde će ostaviti neizbrisiv trag.
Odmah po dolasku, Radomir je vodio "jorgandžije" do duple krune, tj. do titule u ligi i osvajanja Kupa. Zanimljivo je da je sezonu pre te, Atletiko bio dva mesta od zone ispadanja.
Pre samo nekoliko dana, Antić se našao u izboru za najboljeg trenera u istoriji Atletika, rame uz rame sa Dijegom Simeoneom, koji je imao mnoštvo toga da kao igrač, ali i kao trener, nauči od "Mistera".
Antić je imao tri mandata u Atletiku u roku od samo pet godina. Nakon prvog rastanka, u naredna dva angažmana služio je da vadi "kestenje iz vatre" koje su ubacili Arigo Saki i Klaudio Ranijeri. Nažalost, loše rezultate ovog drugog nije uspeo da ispravi i Atletiko je ispao iz lige.
Pre nego što se odlučio za kratku pauzu, pokušao je ponovo sa Ovijedom da opstane u najvišem rangu, ali mu ovoga puta to nije uspelo, pa nakon sezone 2000/2001. pravi skoro dvogodišnju pauzu.
Barselona Radomir Antić 2003. godine preuzima Barselonu i tako ulazi u istoriju fudbala i trenerskog posla.

Određen broj ljudi igrao je i za Barsu i za Real, ali ostaje upisano da su samo dvojica bila treneri obe ekipe. Radomir Antić i Enrike Fernandez Viola.
Barselonu je preuzeo u teškom trenutku, onda kada je "Blaugrana" zauzimala 15. mesto na tabeli. Za polusezonu uspeo je da vrati renome svetskom gigantu, ali i uradi mnogo više i bitnije od toga.
Antić je u prvi tim prekomandovao Andreasa Inijestu i Viktora Valdeza, a novu poziciju na terenu dodelio je Ćaviju.
Potezi koji će, ispostaviće se kasnije, odrediti izgled i reputaciju Barselone.
Sa šesnaestog, "Blaurana" je napredovala na šesto mesto u prvenstvu do kraja sezone, dok je takmičenje u Ligi šampiona završila u četvrtfinalu. Dolaskom nove uprave, na čelu sa Đoanom Laportom, Antić je smenjen, a na njegovo mesto doveden je Frank Rajkard.
Poslednja stanica u Španiji bila mu je Selta iz Viga, za koju je priznao da je bila greška, jer ju je, poput Barselone, preuzeo na polusezoni i u veoma teškim uslovima, nakon čega je Selta ispala iz lige.
Srbija
Nakon istorijskih uspeha i izazova u Španiji usledila je pauza duga četiri godine, nakon čega Antić preuzima nacionalni tim Srbije 2008. godine.
Nakon kraha sa Havijerom Klementeom i Miroslavom Đukićem, Srbija je nakon dugog niza godina imala trenera koji je uspeo da talenat igrača pretoči u rezultate.
"Mister" je preporodio "orlove" koji su igrali možda i najbolji fudbal u ovom veku kada je naša reprezentacija u pitanju i odveo ih na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.
Ostaće upamćena istorijska pobeda nad Nemačkom, ali i oni promašeni ziceri protiv Australije. Više držanja ruku u prirodnom položaju, a ne u vazduhu, a manjak cigareta i alkohola, delili su Srbiju od istorijskog plasmana u nokaut fazu Mundijala...
Nakon neuspeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, usledila je svađa sa FSS-om i rastanak Antića i reprezentacije.
Karijeru je završio Kini, gde je trenirao Šandong i Hebej, gde je 2015. okončao trenersku karijeru.
Radomir Antić važio je za čoveka od reči, rezultata, uspeha i izazova. Nije potcenjivao slabije, a poštovao je i znao da pobedi mnogo jače.
Na žalost njegove porodice, ali i svakoga ko voli fudbal širom sveta, Antić nije uspeo da savlada poslednjeg rivala, bolest, zbog koje je poslednja tri meseca proveo u bolnici.
Niko nikada nije bolje nosio nadimak od njega. To "Mister" krasilo je njegov lik i pojavu.
Neizmerno znanje i iskustvo ostajalo bi pomalo u drugom planu od njegovog šarma, energije i ljudskosti. Kada se sve sabere, sa ljudske, ali i trenerske strane, Radomir Antić postavio je lestvice koje će retko ko moći da dosegne.
Pogledaj vesti o: Radomir Antić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.