Izvor: MozzartSport.com, 10.Nov.2020, 13:18

Od živog mrtvaka na nišanu gazde do hita sezone: Roma igra sve bolji fudbal, a Zoro ne zna da izgubi

Paulo Fonseka je zaslužio komplimente za start sezone i novi ugovor

Roma je letos ušla u period tranzicije kada je klub od Džejmsa Palote kupio teksaški biznismen Den Fridkin.

Amerikanac nije želeo odmah da tumba ceo klub, ali je preko svojih medijskih kanala stavio do znanja svima u klubu da u skorijoj budućnosti planira krupne promene. Od menadžmenta preko struke do prvog tima.

Prvi na nišanu novog vlasnika je bio trener >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Paulo Fonseka. Portugalac je taman izgurao turbulentnih godinu dana na klupi Vučice tokom kojih nije dokazao da je trener za velika dela. Bivši strateg Šahtjora, Brage, Porta i još nekih klubova je u debitantskoj sezoni sa Romom zauzeo peto mesto, daleko iza gradskog rivala Lacija i ostao bez plasmana u Ligu šampiona. Rezultatski, to jeste bila neuspešna sezona. Očekivalo se više od čoveka koji je sa Šahtjorom pobedio Siti u Mančesteru, doveo Ukrajince u nokaut fazi Lige šampiona i za tri sezone u klubu vezao čak tri duplle krune! Poznat po čuvenoj konferenciji u Mančesteru kada se pojavio obučen kao strip junak Zoro, Fonseka u Rimu nije pokazao mnogo akcije za godinu dana. I zato mu je 'glava bila ucenjena' kao filmskom junaku kojeg je najviše proslavio Antonio Banderas.

Ali suštinski, Fonseka je radio u nimalo prijatnim uslovima. Cele sezone je trajala tenzija oko prodaje kluba, predsednik je bio odustan, a iz Rome su ranije otišle legende poput direktora Totija i kapitena De Rosija što je bio ozbiljan udarac za klub i stvorena je negativna atmosfera. Fonseka se tu obreo ni kriv ni dužan, a problemi su se samo nizali. Najboljem igraču Džeku je propao transfer u Inter, tim je ostao bez bitnih igrača poput Manolasa i El Šaravija, a klub je radio na odlascima promašaja poput Šika, Karsdorpa, Nzonzija, Gonalona, Ponsea, Olsena, Defrela, Markana....

Roma je Fonseki dovela brdo igrača pred debitantsku sezonu, ali većina njih su bili u lošem stanju posle neuspešnih sezona. Pomenimo samo neke: Mhitarjan, Smoling, Kalinić, Spinacola, Zapakosta... Nikakve tu garancije nije bilo. Ostala pojačanja poput Veretua, Lopeza, Manćinija, Pau Lopeza, Četina, Dijavare jesu obećavala ali su bili kocka. Manje od polovine su se ispostavili kao pogoci.

Trebalo je to sve uigrati i skockati u napetoj atmosferi u klubu. Praktično ceo tim je promenjen, a od Fonseke se odmah očekivao rezultat. Na kraju čak ni to peto mesto možda nije bio loš rezultat s obzirom kako su prošli Napoli ili Milan.

Novi američki vlasnik je bio uveren da Fonseka nije dorastao poslu i uoči ove sezone je već počeo da skenira tržište u potrazi za zamenom. Pominjali su se dolasci Maksa Alegrija ili Mauricija Sarija. Sezona nije ni počela, a Fonseka se čekao na ziceru da dobije otkaz.

Letnji prelazni rok novog vlasnika je pokazivao da klub ne želi da mnogo ulaže i da pomaže teneru. Fonseka je samo molio da mu makar zadrže igrače koje je prošle sezone uspeo nekako da oživi i koji su bili na dobrom putu da se vrati na nivo nekadašnjih igara. Pre svih Mhitarjan i Smoling. Što se na kraju i desilo. Doveden mu je i Pedro kao slobodan igrač, a tek u finišu prelaznog roka su stigli mladi štoper Kumbula i Borha Majoral iz Reala kao alternativa Džeku. Istovremeno je klub ostao bez Kolarova, Perotija, Undera, Klajverta... Međutim, bio je to daleko manji broj promena u odnosu na leto kada je Fonseka stigao u klub i kada se menjao skoro ceo tim.

Neki kontinuitet je već bio tu. Samo da Fonseka preživi par utakmica jer ga je američki vlasnik držao na nišanu i planirao mu smenu. Već posle prvog meča je malo falilo da se to desi. Roma je odigrala 0:0 sa Veronom, ali je zbog greške klupske administracije meč registrovan 3:0 za Veronu pa nije bilo zgodno smeniti trenera zbog tuđe greške.

Portugalac je bio u situaciji ’biti ili ne biti’ pred derbi u drugom kolu protiv Juventusa. A nikada nije dobro spasavati glavu baš protiv Stare dame... Fonseka je uspeo. Roma je odigrala sjajan meč i nesrećno prokockala pobedu (2:2) ali je Fonseka pokazao da ekipa napreduje. Od tada kreće sjajna serija...

Pobeda u Udinama, pa petarda Beneventu, pobeda u Švajcarskoj protiv Jang Bojsa... Usledio je ludi remi na San Siru protiv tada razgoropađenog Milana, pa bezbolan kiks protiv CSKA iz Sofije, glatka pobeda nad Fiorentinom, petarda protiv Kluža i još jedna skoro pa rutinska pobeda u Đenovi. Vučica je jedini neporažen tim u Italiji računajući sva takmičenja.

Roma je iz meča u meč podizala kvalitet igre i počela da igra odličan fudbal. Smoling je opravdao silno poverenje Fonseka, Henrik Mhitarjan je počeo da igra kao u transu i da niže golove i asistencije, a napadački triling sa njim, Pedrom i Džekom je verovatno Romin najbolji u poslednjih nekoliko godina. Otpaci iz Premijer lige su se preporodili kod Fonseke. Portugalac je čak uspeo da oživi bekove Rika Kardsorpa i Bruna Peresa koji su bili u višegodišnjoj agoniji i skoro pa otpisani iz ozbiljnog fudbala. Spinacola je opet proigrao kao u Atalanti, iskusni golman Mirante je uzvratio na poverenje pošto je Fonseka hrabro rešio da skloni sa gola skupo plaćenog Lopeza. Veretu je postao srce tima, mladi štoperi Manćini, Ibanjez i Kumbula su sve bolji i Roma u njima ogroman potencijal. Kako fudbalski, tako i finansijski. Talenti poput Viljara ili Pereza počeli da sjajno koriste šanse koje im se ukažu sa klupe. Čak je debitovaalo i klupsko dete Tomazo Milaneze (18) i na debiju upisao asistenciju.

Roma ima zdravu konkurenciju u timu, svi igrači deluju kao da uživaju. A Fonsekine pozicije su sada mnogo čvršće nego letos kada su se nad njim nadvijale senke Maksa  Alegrija i Mauricija Sarija. Loklani mediji javljaju da su sada i ameirčke gazde promenile mišljenje o Fonseki, da su počele da vresnuju njegov rad i da su spremni da razgovaraju o produžetku ugovora koji ističe na kraju sezone. Roma ima opciju da produži saradnju za još jednu godinu ali u klubu počinju da razmišljaju o novom dugoročnom ugovoru koji bi trenera vezao na duži period. Time bi portugalski starteg dobio kontinuitet za kojim je vapio. A Roma ima tim koji je projektovan da ostane na okupu neko vreme. Miks veterana koji su u lepom Rimu oživeli karijere i mladih igrača koji se idealno razvijaju pod Fonsekinom palicom.

Početak sezone u Seriji A obećava da će biti neizvesna i izjednačena trka za vodeće pozicije. Roma trenutnpo deli treće mesto sa Napolijem, samo tri boda iza vodećeg Milana.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Od živog mrtvaka na gazdinom nišanu do hita sezone: Roma igra sve bolji fudbal, a Zoro ne zna da izgubi

Izvor: MozzartSport.com, 10.Nov.2020

Paulo Fonseka je zaslužio komplimente za start sezone i novi ugovor..Roma je letos, kada je klub od Džejmsa Palote kupio teksaški biznismen Den Fridkin, ušla u period tranzicije...Amerikanac nije želeo da tumba ceo klub odmah, ali je preko svojih medijskih kanala stavio do znanja svima u klubu da...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.