Od deponije napravili igralište

Izvor: Blic, 09.Sep.2017, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od deponije napravili igralište

Stanari Fočanske ulice u Smederevu pokazali su da je njihova inicijativa jača od volje nadležnih da urede zapušteno mesto.

Umesto da čekaju da im to neko dugi reši, grupa mladih Smederevaca se organizovala i sama napravila igralište za mali fudbal. U redu, biva to, ali ovaj slučaj je jedinstven utoliko što su jednim udarcem ubijene dve muve: igralište je nastalo na mestu divlje deponije.

- Tu su godinama bacali đubre, ne samo iz naše ulice, dolazili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su iz grada i okoline, to nisu bili samo automobili nego i kamioni, smrad je bio nesnosan, u korovu su se zapatile zmije... Otišli smo, jednostavno - kao deca iz komšiluka, pitali ko je nadležan u mesnoj zajednici. Poslali su neku gospođu, ona je pogledala, rekla kako će to biti očišćeno, kako će da stave kamere - i na tome je ostalo. Mesec dana smo čekali i ništa. Odemo do Gradske uprave, tamo nam kažu da nema para za tako nešto, a i da se ne zna čija je to zemlja - priča Miloš Đokić, jedan od inicijatora akcije.

Miloš je u grupi jedini punoletan, uz studentkinju Stefanu Novaković. Maloletni ali ne i neodgovorni, kada su uvideli da odraslih nema vajde, da i u mesnoj zajednici i u Gradskoj upravi očigledno imaju prečeg od deponije, sami su se prihvatili posla. Odmah im je bilo jasno da samim čišćenjem neće postići mnogo, da će za nekoliko meseci oni koji tu bacaju smeće vratiti sve u stanje u kome je i bilo. Zbog toga su odlučili da tu naprave igralište, ali i da iskopaju kanal koji će onemogućiti da se vozilima priđe.

- Nedelju dana nam je trebalo da raščistimo. Komšije koji imaju građevinsku firmu pomogli su nam. Kada smo završili, napravili smo jarak pa da vidimo, sada s puta ne može da se kolima dođe - nada se Miloš da će jendek sprečiti bacaće đubreta.

Sledeće im je da stave koševe, ali bi, kažu, bilo lepo da se nađe neko da im pomogne oko uređenja terena, jedno je trava za fudbal, za košarku bi trebalo bar da se naspe.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.