Niški talenti nastavljaju fudbalsku karijeru u Americi

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2015, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški talenti nastavljaju fudbalsku karijeru u Americi

Zbog želje da napreduju u karijeri i obrazovanju, a nezadovoljni fudbalskom situacijom u gradu i zemlji, dvojica niških mladih fudbalera karijeru će nastavati na koledžu u Americi.

Filip Milivojević, izdanak fudbalske škole Radničkog i doskorašnji član Sinđelića fudbal će igrati na sportskom koledžu Trinidad Džulius Stejt u Denveru.

Moji motivi su jasni – želim da u jednom zdravom okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << fudbalski napredujem, a da sa druge strane istovremeno nadograđujem obrazovanje. Fudbalska karijera je kratka i nepredvidiva, pa ako ne uspem na tom polju, imam alternativu da kroz stečeno znanje pronađem drugo rešenje – ističe dvadesetogodišnji Filip.

On pokriva sve pozicije u veznom redu, a iza sebe ima vrlo dobru sezonu u dresu niškog srpskoligaša. Odigrao je 25 utakmica, postigao 4 gola i upisao 3 asistencije. Nakon što je rešio da se u fudbalu oproba sa one strane Atlantika, od koledža je dobio dvogodišnju stipendiju od skoro 40.000 dolara.

Situacija u niškom fudbalu je katastrofalna. Klubovi jedva opstaju, vlada velika nemaština, pa nisu u mogućnosti da igračima obezbede ni minimalne plate. Veliki deo detinjstva smo proveli na treninzima nadajući se da ćemo jednog dana biti uspešni i živeti od fudbala, ali to nije moguće – razočaran je Filip.

Zaista sam prezadovoljan. Živim u kampusu sa ostalim saigračima u sklopu fakulteta. Sve nam je na dohvat ruke – tereni za trening, bazen, teretana, restoran, tako da nema potrebe izlaziti van kompleksa. Mnogo se vodi računa o obrazovanju, tako da ne izostajemo sa časova, pa školovanje ne trpi zbog sportske karijere – prepun je utisaka Aleksa.

Sistem rada sa mladim fudbalerima je, prema Aleksinim rečima, drugačiji nego u Srbiji.

Mnogo više vode računa o sportistima i pružaju podršku na svakom koraku. Takođe su dosta strpljivi, što je bitno za razvoj mladih fudbalera. U Nišu nije tako. Neproverenim trenerima, koji nemaju dovoljno znanja i volje, se dozvoljava da rade sa klincima, pa mnogo brzo odustaju, što se vidi po rezultatima koje beleže mlađe kategorije Radničkog – priča Aleksa.

Nakon poslednje godine na koledžu, kao sa košarkom i američkim fudbalom, i sa popularnim „sokerom“ situacija je takva da mladi igrači izlaze na "draft" gde mogu postati deo MLS lige - najkvalitetnije na tamošnjim prostorima.

Ako u fudbalskoj karijeri ne teče sve po planu, diploma o stečenom obrazovanju će im omogućiti da uplove u neke druge sfere života i sebi obezbede lepu budućnost.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.