Nikad više para za fudbalske agente – 888 miliona u 2023. godini

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 13:01

Nikad više para za fudbalske agente – 888 miliona u 2023. godini

Fudbalski biznis doneo je čitavo bogatstvo posrednicima u transferima fudbalera, agentima, čiji su prihodi ove godine dostigli najveći iznos.

Prema zvaničnim podacima koje je objavila Svetska fudbalska federacija (FIFA) fudbalski agenti su tokom 2023. godine na transferima igrača zaradili 888.1 miliona evra.

Novi veliki igrač na svetskoj sceni Saudijska Arabija i klubovi iz te zemlje su u velikoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meri doprineli takvom rastu.

Koliki je ovo skok najbolje se može videti kada se uporede zarade agenata iz 2019. godine. Tada su ukupno prihodovali 654.7 miliona, dok je, na primer, 2014. godine ta suma iznosila "samo" 239 miliona.

Dakle, za samo deset godina fudbalski agenti, zbirno gledano, zarađuju skoro četiri puta više nego što su zarađivali u tom periodu.

Oni žive od takozvanih "komisija" koje klubovi uplaćuju agentima kao posrednicima u realizaciji transfera i one mogu vvarirati od slučaja do slučaja, od kluba do kluba.

Pojava Saudijaca i te kako je pogodovala i najjačim fudbalskim agentima koji su, kao i njihovi klijenti, napunili džepove zbog saradnje sa najjačim klubovima iz te države.

Prema analizi FIFA, od sume koju su klubovi potrošili na transfere igrača 10% je otišlo na servisiranje usluga agenata. Važno je napomenuti da su u ovoj studiji uzeti u obzir samo agenti igrača koji su ove godine prešli iz jedne u drugu državu, dakle nisu uzeti u obzir igrači koji su promenili klubove unutar jedne zemlje.

Zarada agenata je otuda i veća nego što pokazuje zvanična FIFA analiza.

Treba takođe reći da je 90% iznosa komisija za agente manji od milion evra ali kada se ima u vidu da je obaveljeno 224 transfera i da su u svakom posredovali agenti dolazi se do pomenute rekordne brojke od 888,1 miliona koliko im je pripalo od tih operacija.

Zarada agenata od liga:

Premijer liga - 281,3 miliona

Serija A - 115

Bundesliga - 89

Saudijska liga - 86

Portugalska liga - 60,9

La Liga - 52,8

Liga 1 - 42,2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.